Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '13

 
Kategori
Mesleki Eğitim
 

Ara elemanlar, neme lazımcılık ve Elginkan Vakfı

Ara elemanlar, neme lazımcılık ve Elginkan Vakfı
 

Elginkan Vakfı tarafından yaptırılan ve işletilen Ümmehan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi, 9 Aralık 1994 tarihinde Manisa'da hizmete girmiştir.


Emek olmadan her madde, ham kalırdı. Dünyanın bugüne ulaşmasının ardındaki en kutsal değer nedir diye soracak olsak, ilk insandan günümüze her bir taşı taş üstüne koyan kişinin alınterini tek tek zikretmemiz gerekir. Emek her unsurun içinde bizim hayatımıza ulaşan en gerçek değer iken bir o kadar da görünmez. Biz sadece bir paket, bir cihaz, bir elbise ya da bir oyuncak görüyoruz alırken. Onun için ödediğimiz bedele paha biçerken kullanılan malzemeyi esas alıyoruz. O malzemeyi o şekle sokan, bizim alabileceğimiz noktaya ulaştıranlar neredeler peki?

Çağımızda ebeveynler çocuklarının fırıncı, çiftçi, marangoz olmasınız istemiyor. Her doğan çocuk otomatik olarak üniversiteden çıkıp masabaşında bir işe yerleşecek olsa, herkes çok mutlu olacak. Böyle bir sistemde gerekli olan ara elemanlar kimin umurunda? Üniversite öncesindeki okullar hepsi üniversiteye girmeye hazırlıyor çocuğu öyle ya da böyle. Üniversiteye giden, bir baş olma hevesiyle gidiyor. Oradan mezun olunca hemen işi hazır olacak, makamına geçip başlayacak. O nedenle diplomayı alınca çok önemli bir kişi olması bekleniyor. Peki ya iyi bir ara eleman olmak daha mı az önemli? En iyi eğitimi alanlar şöyle dursun, diğerleri ara eleman olsun gibi bir matematiğe dönüşüyor iş... Ne kadar da yalnış.

Ara elemanlar da en iyi eğitimi alsın. İnşaat işinde binalarımızın sağlamlığı ve güvenilirliği sadece mühendis ve mimarlar sayesinde mi sağlanıyor? Hasta bakımında, doktorlarımızın katkısı kadar hastanedeki diğer görevlilerin de emeği yok mu sizce? Yolların temizliğini belediye başkanları mı yapıyor sabahları? Bahçelerimizi mükemmelleştirmek az bir ustalık mı gerektiriyor? Bilgisayarı iyi kullanmak için mühendisliğini mi okumak lazım?

Bir toplumun en mutlu kesimi, işini en çok sevenleri, yaptığı işten en çok tatmin alanları en iyi üniversiteden mezun olanlar mı dersiniz? Tabii ki onlar en çok özenilenler, en çok kazananlar, en çok tadını çıkarması beklenenler olsa gerek. Öyle mi, değil mi tartışılır. Asıl iyi bakmamız gereken kısım ise ara elemanlar. Çünkü onlar emeğin döngüsünde çarkın tam merkezindeler. Ara eleman eğitimi konusunda ülkemizdeki en iyi örnek ise Elginkan Vakfı. Verdikleri eğitimlere (şu adresten: http://www.uemtem.org.tr/gelistirme_uyum_kurslari.html) şöyle bir bakın ve lütfen söyleyin neme lazımcı mı olmalı, bu kurslara mı devam etmeli? Manisa bu konuda çok şanslı, dileriz diğer illere de örnek olsun. Elginkan ailesine, eğitim vakfı idaresine, yararlanıcılarına sonsuz teşekkürler. Ümmehan Elginkan’ın vasiyeti üzerine ücretsiz verilen kaliteli eğitimle pekçok kişinin hayatına ışık oldu.

Son olarak sözü şu kısa fıkrayla bağlamak istiyorum: Nasreddin Hoca’ya sohbet esnasında sorarlar: “Hocam, kıyametin alâmeti nedir bize anlatır mısınız?”, “Neme lâzım” diye yakınmış Hoca. Soruyu soran cemaat Hoca’nın verdiği cevaba şaşırmış ve demişler ki:
- “Nasrettin Hocam”  “Siz de neme lâzım derseniz biz kime sorup kıyametin alâmetini öğreneceğiz?” derler. Nasrettin Hoca yine ısrarcı bir şekilde: - “Dedim ya neme lâzım diye”
“Herkes neme lâzım dediği zaman, işte bu kıyamet alâmetidir!”

İşini severek yapan tüm ara elemanlara ve onları takdir edenlere selam olsun.
Muhabbetle kalınız.

 
Toplam blog
: 149
: 652
Kayıt tarihi
: 07.04.10
 
 

Sazsız söze ezgiler diziyoruz, birer birer. "Kim" olduğumuzun belli olmadığı bu dünyada K..