Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '10

 
Kategori
Eğitim
 

Ara öğün deyip geçmeyin

Beslenme eğitimi yaş, cinsiyet, sağlık ve kültür için en önemli birikimimizdir. Neyi, ne zaman, ne kadar ve niçin yiyeceğimiz sorularına cevap aramakla yıllarımız geçer. Bu soruların doğru cevaplarını bulduğumuzda ise, aile ve okuldan edindiğimiz sağlığımızı tehdit eden alışkanlıklarımız da peşimizi bırakmaz. Beslenme yanlışlarımızın en tehlikelilerini, ara öğünlerdeki seçimlerimizle alışkanlık hâline dönüştürdüğümüzü fark ederiz. Artık bu yanlışları düzeltmenin tam zamanı.

En genel zaman başlangıcımız 07:30'da kahvaltıdır. Asla atlanmaması gerekir. Kahvaltıda unlu, şekerli yada sütlü gibi enerji verici gıdalardan uygun tüketimde bulunabiliriz. Okuldaki beslenme saatimiz 10:30 ara öğünüdür. Kahvaltı yapmış bir *eğitim alana, gelin hep birlikte bir beslenme çantası hazırlayalım. Çantamızın içine ekmek arası tabir edilen sandviçler, unla yapılmış her türlü tatlı-tuzlu kurabiye, kızartılmış patates ya da kızartılmış başka bir yiyecek ve gazlı içeceklerin konulması yasaklanmıştır. Çünkü gerçekten iyi bir kahvaltıdan sonra bu gıdaları yemek, bilinçsiz beslenmeyi öğrenmek anlamına gelecektir. Peki beslenme çantamıza ne yerleştireceğiz?. Ya da eğitim alanın okulunda beslenme dağıtılıyorsa yönetimden nasıl bir beslenme talebinde bulunacağız? İşte "püf" noktası geliyor.

Pazartesi: Sebze günüdür. Sebze dediğimizde her türlü haşlanmış sebze, haşlanmış mısır, patates, havuç, çiğden doğranmış salata tabağı, çiğ elde yenebilen salatalık, havuç…
Salı: Meyve günüdür. Aklınıza gelen her türlü kesilmiş meyve salataları, kırılmış nar tanelerinden tutunda ısırarak yenilebilen meyvelerden, doğranmış kiviye kadar bir porsiyon hazırlamalıyız. Ayrıca beslenme çantamızda muz getirmek artık fiyatının uygunluğundan dolayı serbest.
Çarşamba: Süt veya meyve suyu günü. İsterseniz eğitim alan ile bu hoş kokulu meyve sularını birlikte hazırlayabilirsiniz. Ayran uyku getirdiği için yasak.
Perşembe: Tekrar meyve günüdür. Hazırlamak için seçim yapabileceğiniz menünüzü biliyorsunuz.
Cuma: Kuruyemiş günüdür. Eğitim alanların enerjileri, biz yetişkinlerde olduğu gibi haftanın son günü düşer. Bu düşüşü dengelemek, tekrar sağlıklı enerjiyi vücuda alabilmek için kuru incirden tutunda fındık, leblebi, kuru üzüme kadar her türlü kuruyemişi yiyerek kaybedilen enerji ve motivasyonun geri alınmasına yardımcı oluruz. Hem de cuma günleri okula gelmek için çok sevimli bir nedenimiz daha olmuş olur.

Ara öğün günlerinde bulunan yiyecekler tercihe göre beslenme çantasını hazırlayan tarafından değiştirilebilir. Yani pazartesi günü meyve, salı günü kuru yemiş çarşamba, sebze getirmekte günlere ait yiyeceklerin yerlerini değiştirmekte de serbestsiniz. Dikkat edilmesi gereken konu tüm günlerde getirilmeyecek olan besinlerin hatırlanılmasıdır.

Öğleden sonra 15:00 ara öğün vaktidir. Yine sabah 10:30 ara öğününün özellikleri aynen uygulanmalıdır ki 18:30 akşam yemeği için hazırlanan yemekleri ailemizle tüketebilelim. Son ara öğünümüz saat 21:30'dadır. Aynı menüler bu son ara öğünümüz için de geçerlidir.

Ara öğün zamanlarını sağlıklı ve bilinçli besinlerle geçiren eğitim alanların konsantrasyonu daha yüksek ve uzun süreli oluyor. Konu anlatımlarında esneyenler azalıyor. Zaman plânlaması yaparken kendine ait bölümlerin hangi saatler olduğunu daha kolay bulabiliyor. Ara öğünde tüketilen besinlerin anlatılan şekilde değiştirilmesinin yararlarına sizler de daha pek çok maddeyi kolaylıkla ekleyebileceksiniz. Artık onları da yaparak yaşayarak bulmak sizlerin elinde…

 
Toplam blog
: 15
: 721
Kayıt tarihi
: 17.04.10
 
 

İstanbul 1969 doğumlu 1985 Pertevniyal mezunuyum. Lisemizin sitesinde köşe yazarlığı yapmaktayım. Ma..