Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '16

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Ara Öğün İçin Alternatifler

Ara Öğünde Ne Yemeliyiz?
 
Kahvaltı, öğle ve akşam yemeği haricinde gün boyu yiyip içtiklerimiz aslında bizim ara öğünlerimizdir. Ara öğünler bireylerin kilo almasına da kilo vermesine de sebep olabilir. Ayaküstü tüketilen şekerli içecekler, hazır besinler vb. obezitenin artış sebepleri arasındadır. 
Aslında ara öğün ana öğündeki bir parçanın 2-3 saat sonraya ayrılmasıdır. Bu şekilde kan şekerindeki büyük yükselişler ve düşüşler önlenir. Metabolizma daha hızlı çalışır. İnsülin direnci riski azalır ve kilo vermek daha kolay hale gelir. Ayrıca ara öğünler diyetin motivasyonunu artırır. Kişinin kendini şımarttığını hissettiği duraklardır. Tüm bu sebepler dikkate alındığında ara öğünde tüketilen besinlerin önemi anlaşılmaktadır. Peki ara öğün için neler tüketebiliriz?
 
  • Yağlı tohum (2 adet çeviz, 10 adet badem, 10 adet fındık…) + kuru meyve (3 adet kayısı, 5 adet hurma…) + demleme yeşil çay (tarçınlı, limonlu, zencefilli, elmalı vs.
  • Meyve + Süt/yoğurt/ayran/kefir
  • 2 adet tam buğday grisini veya yarım paket light bisküvi + şekersiz kahve/çay
  • 2 dilim tam buğday ekmeği veya küçük boy tam  buğday lavaştan beyaz peynirli yağsız tost
  • Çiğ sebze + pul biberli, naneli yoğurt
 

Ara Öğün İçin Pratik Leziz Tarifler

 
1.Elma Topları (2 porsiyon)
1 adet kabuklarıyla rendelenmiş, suyu çekene kadar pişirilmiş elma + tarçın + 1 yemek kaşığı yaban mersini + 10 adet iri çekilmiş badem + kıvam alana kadar yulaf karıştırılır. Top şekli verilip hindistan cevizine bulanır. Buzdolabında birkaç saat dinlendirilir.
 
2.Lif Topları (2 porsiyon)
5 adet hurma + 4 adet kuru kayısı + yarım çay bardağı süt robottan geçirilir. İçine yulaf veya yulaflı bisküvi konularak el ile ezilerek karıştırılır. Top şekli verip hindistan cevizine bulanır. Buzdolabında birkaç saat dinlendirilir.
 
3.Muzlu Tatlı (2 porsiyon)
1 orta boy muz ezilir içine yarım çay bardağı süt + tarçın + 1 çay kaşığı çörek otu + 1 tatlı kaşığı keten tohumu + 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi + kakao (isteğe bağlı) koyulup karıştırılır. Üzeri çekilmiş yağlı tohumlar ve hindistan ceviziyle süslenebilir.
 
4.Muzlu Tatlı 2 
2 su bardağı yarım yağlı süt ısıtılır. Kaynamaya başlayınca içine sirke ve limon suyu koyularak kesilmesi sağlanır. Bu kesilen kısım süzgeçle süzülür. Çok süzülmesi beklenmeden ezilmiş yerli muz ve tarçınla karıştırılır. Üzeri çekilmiş yağlı tohumlar ve hindistan ceviziyle süslenir. Biraz buzdolabında dinlendirilip afiyetle yenir.
 
4.Közlenmiş Patlıcanlı/Biberli Etimekler
Patlıcan ve/veya biber közlenir. Limon ve sarımsakla tatlandırılıp etimekler (3 adet) üzerine konularak tüketilir.
 
5.Ev Yapımı Müsli
3 yemek kaşığı yulaf ezmesi + 1 çay bardağı süt + 4 adet iri parçalanmış çiğ badem + 1 cay kaşığı çörek otu + 1 tatlı kaşığı keten tohumu + 1 yemek kaşığı yaban mersini veya kuru üzüm ya da 3 adet minik doğranmış kuru kayısı karıştırılır.
 
6.Yoğurtlu Kabak ve Havuç
Yarım kabak (kabuklarıyla birlikte) ve yarım havuç rendelenir. 3 yemek kaşığı çırpılmış yoğurt (dilerseniz sarımsaklı) ve 3 adet iri çekilmiş ceviz içiyle karıştırılır.
 
7.Kefirli Yeşil Smoothie
1 su bardağı kefir + yarım su bardağı ıspanak yaprağı + nane + maydanoz blenderdan geçirilir. İçine 1 yemek kaşığı chia tohumu eklenir, afiyetle içilir.
 
8.Büyüyen Bitter Çikolata (2 porsiyon)
5 kare bitter çikolata benmari eritilir. İçine 1 tatlı kaşığı süt + 2 yemek kaşığı nar + 1 yemek kaşığı portakal veya limon kabuğu + 4 adet çiğ badem veya fındık eklenir kaşıklarla şekil verilerek yağlı kağıt üzerine aralıklarla koyulup buzlukta dondurulur. Şekersiz çay veya kahveyle mükemmel bir ara öğün olarak tüketilir.
 
Doğru Beslenin, Sağlıklı Kalın :)
 
 
 
Toplam blog
: 19
: 129
Kayıt tarihi
: 12.10.16
 
 

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden şeref öğrencisi olarak mezun olan Diyetis..