Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '10

 
Kategori
Güncel
 

Arabada bebek var !

Arabada bebek var !
 

Önceden bu kadar rağbet var mıydı otomobilde bulundurulması bu aralar yasallaşan ve mecbur olması gereken bebek koltuğu? Acaba bulunmayan otomobillerde çocuklar mı ölüyordu ya da yaralanıyordu sadece? Tamam çok güzel bir uygulama ve çocuklarımızın can güvenliği için çok faydalı bir koruma şekli ama sanki bu uygulama koltuk satıcılarına yaradı ve piyasalarını canlandırdı diye düşünüyorum. Belki de fiyatlar daha düşüktü ve bu sayede tavan yaptı diyebilirim. Şu anda 300 ve 350 TL arasında bir fiyat bazında satılmaya da devam ediyor. Sizden bu konu hakkındaki paylaşımlarınızı ve düşüncelerinizi rica ediyorum. Bakalım Türk Halkı bu uygulamaya uyuyor mu ve katılıyor mu ?

Bu konu hakkında ufak bir araştırma yaptım ve bu zorunlu uygulama hakkında elde ettiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Belki daha bu konu hakkında bilgi sahibi olmayanlar vardır diye düşündüm.

*** " Çokça tartışılacak yeni bir uygulama 1 Haziran'dan itibaren yürürlüğe giriyor. Buna göre otomobillerde çocuk koltuğu bulundurmak zorunlu. Çocuklarda yaş sınırı yok... Onun yerine boy ve kilo esas alınıyor... İşte koltuk üreticilerine köşe döndürecek uygulamanın ayrıntıları...

Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne göre çocukların, otomobillerde çocuk koltuğunda yolculuk etmeleri 1 Hazirandan itibaren zorunlu hale gelecek.
ÇOCUK YAŞA DEĞİL BOYA GÖRE...

Peki kaç yaşındaki çocuklar bu kurala dahil olacak diyorsanız. İşte o noktada ilginç bir uygulama var. Yaş sınırı konulmamış... Onun yerine boy ve kilo kuralı konulmuş;

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 150. maddesine göre, araçlarda 150 santimetreden kısa ve 36 kilogramın altındaki çocuklarda, ağırlığına uygun çocuk bağlama sistemlerinin kullanılmasının zorunlu olacak.

1 HAZİRAN'DA YÜRÜRLÜKTE

Bu zorunluluk 1 Haziran itibariyle yürürlükte olacak. Uygulamanın pozitif yönü kazalarda ölüm ve yaralanmaların önüne geçmek... Ancak "zorunluluk" kısmı vatandaş için yeni bir masraf kapısı açacak. Zira orta kalitede bir koltuğun fiyatı 250 TL'den başlıyor...

KOLTUK ÜRETEN KÖŞE DÖNECEK

Çocuk koltuğu zorunluluğu, bu alanda üretim yapanlara ise köşeyi döndürecek. Yılda 40 bin olan koltuk satışı bir anda 3 katına çıkacak. Çocuk oto koltuğu satışının önümüzdeki 3 yıl içinde 120-150, 10 yılda ise 400-500 bin adete çıkması bekleniyor.

Türkiye'de her yıl 1 milyon 200 bin bebeğin doğduğu düşünelecek olursa pazardaki pastanın ne kadar büyük olacağı ortaya çıkıyor. Tahminler, 70 milyon avroluk yeni bir pazar oluşacağı yönünde.

Türkiye'de çocuk koltuğu kullanım oranı yüzde 3 civarında hesaplanıyor. 8 milyon çocuk için ise oto koltuğu kullanılmadığı tahmin ediliyor.

AB ÜYESİ ÜLKELERDE ZORUNLU

Avrupa Birliği'ne (AB) üye bütün ülkelerde oto koltuğu kullanımı zorunlu. ABD'de ise eyaletten eyalete göre değişkenlik gösteriyor. Türkiye'deki koltuk satışında ise Avrupa şartlarına uygun koltuk satışı serbest olacak.

İyi bir oto koltuğunun, meydana gelen trafik kazalarında çocuğun ölüm ya da yaralanma riskini yüzde 40 ile 70 arasında azaltığı söyleniyor.

BİN TL'YE KOLTUK VAR

Ortalama oto koltuğu fiyatları 250 ile bin lira arasında değişiyor. 250 liranın altında perakende satış fiyatı olan oto koltukları, Avrupa standartlarına uygun üretilmediği için önerilmiyor. "

Fikirlerinizi bekliyorum. . . .

Kaynak Bilgi : ( www.internethaber.com/arac-sahiplerini-delirtecek-uygulama254767h.htm )

 
Toplam blog
: 749
: 1983
Kayıt tarihi
: 11.10.07
 
 

Yazmanın hayatın akışının bir parçası olduğu kanısındayım. 6 Mayıs 1982'de doğdum ve İstanbul Kar..