Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '20

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

ARABALI FİLM FESTİVALİ

Arabalı Sinema'da Yed-i velayet 7 vilayet Film Festivali gösterimleri
 
Bursa'daki arabalı film gösterimine gittiğimde, Bandırma'dan gelen uzun yol kaptanı bir aile ile tanıştım, Festivali yeni medya'dan öğrendiklerini söylediler. Bir buçuk saatlik yoldan gelerek festivale dahil oldular ve arabalarında zevkle film seyrettiklerini gördüm.
 
 
Bursa'da yıllardır film festivali yapan Eda Sürmeli, bu yıl sosyal mesafe kurallarına uyarak güzel bir festival yapıyor.
 
Her sene Bursa, İstanbul'da sokaklarda yapılan yazlık sinema konseptini bu sene arabalı sinema konseptine çevirerek başarılı bir festival gerçekleştirdi.
 
 
 
Yani Film Festivalli ya da etkinlik yapmak isteyenler yeter ki sağlık kurallarına dikkat edelim,  destek geliyor.M.Haluk YALÇINKAYA : Sinema Sanatını Nasıl Yorumlarsınız ?                                                                   
 
 
 
Eda SÜRMELİ: Sinema, birçok kültürün kendini ifade edebilmesi açısından çok önemli bir yöntem diyebilirim. Günümüzün iletişim dili ve şekli. Tabi ki bir çok görsel  sanatı da içinde barındırıyor. Çok yönlü anlatım biçimi, çok önemli bir sanat.
 
M.Haluk YALÇINKAYA: Neden 7 Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali?                                                 
 
Eda SÜRMELİ: Çünkü bu bir Yorum. Tasavvuf ve sinemayı bir araya getirme fikri bundan sekiz sene önce doğdu. Tasavvuf ahlakı ve öğretisini sinema yoluyla anlatmak, bizi doğru ve insanı filmler yapmaya itecekti ve öylede oldu.
 
M.Haluk YALÇINKAYA : Festivalin Oluşum Öyküsünü Anlatır mısınız?                                                    
 
Eda SÜRMELİ: Tasavvuf bir yaşam biçimi bence ve bu öğretiyi yani insanı, sevgiyi iyiliği merkeze alarak sinemaya taşıma fikri bizi çok heyecanlandırdı. Tasavvuf ve sinemayı bir araya getirmek bir inovasyon du, açıkçası bu kadar karşılık bulacağını, birçok ülkede ses getireceğini  hayal etmiyorduk.Bizim derdimiz birşeyleri değiştirecek, bir kişiye ulaşmaktı. Minimalist hayallerimiz vardı, o kişi kendi değerlerine sahip çıkarak dünyaya anlatacağı eserler oluşturmayı ilke edinirse, Türk sineması adına büyük adımlar atabilecekti.
 
Bu yüzden hedefimiz hep genç sinemacılar oldu. Kendi kültürüne kompileksiz sahip çıkacak, toplumunun örfünü adetini, güzelliklerini sinemaya taşıyacak gençlerdi.
 
Bizim gibi Sinemaya konu edebileceği ham maddesi geçmişinde saklı ve bu kadar konu zengini kaç medeniyet var ki? İşte bu niyetle doğdu Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali.
 
M.Haluk YALÇINKAYA : Sekiz değil, Dokuz değil, Neden 7 ?                                                                 
 
Eda SÜRMELİ : 7 rakamının tasavvuf taki yeri çok mühim, Manevi olarak çok özel bir rakam aslında makam. Fakat , Yed arapça da el demek festivalin ismini özetlersek yedi şehrin elinin dokunduğu yedi velisi demek.
 
M.Haluk YALÇINKAYA : Festivalin Oluşum Öyküsünü Anlatır mısınız?                                                   
 
Eda SÜRMELİ : İlk yıl için söylüyorum genç meslektaşlarımızla hareket ediyor olmaktı. Hala bu prensibimizden vazgeçmiş değiliz. Fakat, Yedinci yıla geldiğimiz de profesyonellerinde tercih ettiği bir festival oldu. Yurt içinde 63,  yurtdışın'da 25  üniversite ile beraber hareket ediyoruz. Bu sektöre girmeye hazırlanan meslektaşlarımızın kendi öz değerleri üzerine film üretmesini teşvik etmek ve sağlamak istiyoruz. 
 
M.Haluk YALÇINKAYA : Festival'den Beklentiniz Ne ?                                                                               
 
Eda SÜRMELİ : Kendi değerlerimiz üzerine sinema yapmak, kendi kültürümüzü sanatla temsil edebileceği bir platformda oluşturmak. Türk Sinemasına  değer katmak için yedi yıldır sürdürüyoruz. Gelenekselleşiyoruz ve Devam ediyoruz .
 
M.Haluk YALÇINKAYA :  Oyuncu Seçmeleri Nasıl Yapılıyor ?                                                                
 
Eda SÜRMELİ : Ehli sanat kültür derneği olarak bizle beraber olan, bu amaca ortak olan bir çok oyuncu arkadaşımız var. Senaryo seçimlerinden sonra, onlarla paylaşıyoruz. İnan şu karakter benim diye arayan yada şu bölümde anlatılan böyle versek diyerek bu oluşuma destek veren öyle güzel insanlar var ki! Hepsine teşekkür ediyorum.
 
M.Haluk YALÇINKAYA:  Festivali neden Bursa'da gerçekleştiriyor sunuz??                                      
 
Eda SÜRMELİ: Çünkü Osmanlı'nın ilk başkenti, çünkü evliyaların dualı şehri, çünkü medeniyetimizin şanlı şehri daha o kadar çok çünküm var ki. Bursa hem doğası, hem tarihi eserleri hemde tarihteki konumu nedeniyle stratejik değeri çok yüksek bir şehir…
 
6 padişahın yaşadığı, Payitaht… Emir Sultanın şehri, erguvanların şehri Bursa..
 
Bu şehre değer katan herkese teşekkür ediyor, bu Salih niyete bizde bir nebzede olsa destek verebiliyorsak ne mutlu bize…
 
M.Haluk YALÇINKAYA :  Eklemek istediğiniz var mı ?                                                                               
 
Eda SÜRMELİ : Çok teşekkürler derim. Festivalimize katılım sağlayan tüm meslektaşlarıma, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Sinema Genel Müdürlüğümüze, 7 yıldır tüm destekleriyle festivali Bursa merkezli olmasını sağlayan ve sahip çıkan Bursa Ticaret ve Sanayi Odasına, Bursa İl kültür müdürümüze, festivali şehre duyurulmasında desteklerini esirgemeyen Bursa Büyükşehir Belediyesine çok teşekkür ediyorum.
 
Bir festivalin ardından, yeni festivallere. İyi Seyirler.
 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..