Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sonsuzluk (Osman Özeker)

http://blog.milliyet.com.tr/yasev

01 Eylül '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
14700
 

Arabaşı yemeği

Arabaşı yemeği
 

Anadolu’muzaait gelenek, göreneklerimize bağlı olarak “yöresel yemeklerimizde” kültürümüzde önemli bir yer tutar.

Ramazan vesilesiyle yöresel yemeklerimize daha bir önem verilmekte, iftar sofraları bu yemeklerle donatılmaktadır.

Orta Anadolu da yaşayan insanların gelenek ve görenekleri özellikle de yemek kültürleri birbirine çok yakındır. İşte orta Anadolulun yöresel bir yemeği olan “Arabaşı yemeğini” sizlerin beğenisine sunmaya karar verdim.

Arabaşı yemeğine ve kültürüne sıkı sıkıya bağlı olan ve benim memleketim olan Konya Ereğli’de özellikle karlı kış gecelerinde “arabaşı çekmek” gelenek halini almıştır.

Arabaşı soğuk kış gecelerinde aile efradı, komşuların bir araya gelerek gecenin geç saatlerinde kurulan bir sofradır.

Özellikle ramazan aylarının kış ayına denk geldiği dönemlerde “teravih sonrası” evlerde arabaşı sofraları kurulur, camiden çıkan cemaatin bir çoğu da arabaşı servisi yapan pastane ve lokantaları doldurarak arabaşını afiyetle içerler.

Uzun kış gecelerinin vazgeçilmezi olan arabaşının tarifine gelince:

Arabaşı tarifi: Beş kişilik

MALZEMELER:

Bir adet tavuk veya iki kg hindi eti veya av eti (keklik, bildırcın, ördek, kaz)

6 su bardağı un ,

Bir kaşık margarin yağı, tuz baharatlar, limon suyu

Etlerimiz temizlenip parçalara ayrıldıktan sonra orta boy bir tencereye konur. Tencerenin içersine yeteri kadar su konulduktan sonra içersine yaklaşık bir yemek kaşığ ısalça, karabiber, toz ve pul biber ve tuzu ilave edilerek tencere kaynamaya ve etlerin pişmesine bırakılır.

Etlerin pişmesini müteakip ayrı bir kaba alınarak kemiklerinden ayrılır. Kemikten ayrılan etler ise kaşığa gelecek şekilde parçalara ayrılarak (didilerek) tekrar salçalı et suyuna boşaltılır.

Et suyunun terbiyesi için ise yaklaşık bir bardak un bir tavada pembeleşinceye kadar kavrularak etli su tenceresine boşaltılır. Artık arabaşı suyumuz içilecek hale gelmiştir.

Arabaşının diğer önemli malzemesi ise arabaşı hamurudur. Öncelikle içi su ile dolu orta boy bir tencere ateşe konulur. Suyun içersine yeteri kadar tuz atılır. Suyumuz kaynamada iken diğer taraftan beş bardak unu ayrı bir kapta ılık su ile karıştırıcıyla karıştırarak bulama haline getirilir. Bu bulama halindeki oluşum tenceremizdeki kaynayan suya yavaş yavaş akıtılır. Bu arada bu karışım bir oklava veya derin saplı bir kaşıkla devamlı surette karıştırılır. Bulamaç halindeki unun tencereye ilavesinden sonra kaynamayla birlikte karışıma son verilir ve ıslak tepsi ya da sinilere dökülür. Hamurun donması için ise balkonlara, avluya vb yerlere konularak soğutmaya bırakılır. Dışarıda yeteri derece de soğuk olmayan yerlerde ise buzdolaplarına bırakılır.

Artık arabaşımız çekilmiş, hamurumuz donmuş, hamur suyumuz ise ocakta ağır ağır kaynamakta. Vakitte gecenin ilerleyen bir zamanı ise artık arabaşı içme zamanıdır.

Öncelikle tepsi içersindeki hamur getirilir. Tam ortasından daire biçiminde hamurlar alınarak buraya derin bir tas konur. Tasın içersine daha önce hazırlanmış arabaşı suyu konulur, içersine limon suyu konur, artık “arabaşını yutma” zamanıdır.

Özellikle tahta kaşığa biraz hamur alınır, bu hamurlu kaşık tasın içine daldırılır, kaşıktaki arabaşı suyu ve arabaşı hamuru birlikte yutulur.

Arabaşı sofrasının belli başlı adaplarıvardır. Arabaşı gece geç saatlerde ve özelliklede kışın, karlı günlerde içilir,

Arabaşı mutlaka eş, dost, akraba vekomşularla birlikte ve kalabalık olarak içilir.

Arabaşı suyu çok sıcak olmalı veyiyebiliyorsanız mutlaka çok acı olmalıdır. Arabaşını çiğnemeden yutmayı ve özelliklede çorba tasının içersine kaşığınızdaki hamuru kaçırmamayı öğrenmelisiniz. Kaşığınızda ki hamuru kaçırdığınız takdirde bir sonraki “Arabaşı çekme” sırası sizde olacaktır.

Kaşığınızdaki hamuru tasa kaçırmamakdileğiyle sizlere afiyet olsun.

Sonsuzluk (Osman Özeker)

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

YORUMLARI OKUDUM BEN ASLEN ESKİŞEHİRLİYİM VE RİVAYETE GÖRE ( KESİNLİKLE KABULLENMEK İÇİN YAZMIYORUM ) BU YEMEK ASLEN ARAPLARA AİTTİR. BİZİM KÖYE ( ÇİFTELER - ORTAKÖY ) YILLAR ÖNCE ARAPLAR GELMİŞ VE O ZAMAN KITLIK OLDUĞU İÇİN ARAPLAR BU YEMEĞİ YAPMIŞ VE BİZİMKİLERDE BUNA ARABAŞI ( ARAP AŞI ) DEMİŞLER VE BU YEMEK BÖYLELİKLE YAYILMIŞ. DENEMEK İSTEYEN ARKADAŞLARA ÖZELLİKLE KARLI KIŞ GÜNLERİNDE İÇMELERİNİ TAVSİYE EDERİM. AFİYET OLSUN NİGAR FISTIK AYDIN

NYGAR FISTIK 
 26.01.2010 13:32
 

Arabaşı, İç Anadolu'da demek ki yaygın bir yemek. Aslında, iki yemeğin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Birisi acılı ve etli çorba, bir de koyuca yapılıp soğutulmuş hamur. Bu yemek neden kışın yenir. Çünkü, hamur soğuk bir odada soğumaya bırakılır. Soğuyan hamur bir yandan da kıvamını bulur. Bu yemek aynı zamanda ziyafet yemeğidir. Konu komşu ve özellikle de fakir insanlar çağrılınca bu yemek yapılır. Kimse bana kızmasın, ama arabaşı Yozgat'ın ünlü yemeklerindendir. Konya'nın etli ekmeği neyse Yozgat'ın arabaşısı öyledir.

Ömer Ilgaz 
 17.07.2009 15:01
Cevap :
Yozgat yada Konya'nın yemeği olması önemli değil. Önemli olan bu yemeğimizin orta anadoluya has bir yemek olmasıdır. Katkılarınıza teşekkürler...  17.07.2009 15:46
 

"ARABASI" OKUDUM..! COK LEZZETLi BiR YEMEK, ANCAK YENMESi icin KISIN KARLI ve SOGUK GECELERDE DiYE TAVSiYEDE BULUNMUSSUNUZ... BENDENiZ GERCi BU YAZINIZI BiRAZ GEC OKUDUM, HAZITAN AYINA ve ADANA`nin SICAKLARINA YAVAS YAVAS GiRDiK MEVSiM ve HAVA OLARAK... ARTIK BiZLER KISI veya RAMAZAN AYINI BEKLiYECEGiZ BU DURUMDA (Gerci Ramazan ayi bu sene On gun once gelecek yani tam soguklar olmayabilir) ELLERiNiZE SAGLIK, AFiYETLER OLSUN TEMENNiSi ile...SEVGiLER ve SAYGILAR "iZMiR"e..... SICAK ADANA`dan .... NECiP KONi - ADANA / TR

Necip Köni - Adana / TR 
 29.05.2009 16:26
 

Denenmeye değer, teşekkürler.

Ayten Dirier 
 04.09.2008 22:46
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 237
Toplam yorum
: 290
Toplam mesaj
: 57
Ort. okunma sayısı
: 1218
Kayıt tarihi
: 11.07.08
 
 

1949 Konya Ereğli doğumlu olup, halen İzmir'de oturmaktayım. A.Ü. Eğitim Fakûltesi mezunuyum  Ata..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster