Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '14

 
Kategori
Deneme
 

Arabesk müzik değildir; çünkü daha fazlasıdır

Arabesk müzik değildir; çünkü daha fazlasıdır
 

Müzik olup olmadığı konusunda kararsız kaldığımız doğru ama arabeske kayıtsız kaldığımız söylenemez. Acılı sözleri ve dinleyenlere verdiği uyuşturucu (insanı karamsarlığa iten, psikolojisini bozan) etkisi nedeniyle zararlı olduğu bile söylenebilir.

İyi de insanlarımız (ve belki dünyanın çeşitli yerlerindeki insanlar) acıyı ve ağlamayı sevdikleri için mi arabesk müziğe böylesine düşkünler. Ben Kemalettin Tuğcunun hikâyelerini çok severdim; çünkü çocukluğum o hikâyelerdeki gibi geçti. Yani Küçük Emrahlı filmlerdeki gibi yaşayanlar olduğu için Emrah filmleri var. Yani arabesk bir kültür, hayatın gerçeği.

Yani sizler hayatımızı değiştirseydiniz biz arabesk müzik dinlemezdik. Hamal çocuk Şopen dinliyor, hadi be! Bizim hayatımız arabesk!

Göz ardı ediliyor ama ülkemizde arabesk müziğin bu kadar tutulup sevilmesinde bu müziği icra edenlerin üstün başarıları da var; karşı da olsanız, beğenmeseniz de dinlediğiniz zaman kayıtsız kalamıyorsunuz. Arabesk müziğin ülkemizdeki en önemli temsilcisi Orhan Gencebay’ın “ Doğan bir pişman” adlı şarkısını hayatında hiç arabesk dinlememiş birine dinletiniz, etkisinden kutulamayacaktır. Bir de buna özgür yaratım, çeşit bol, fantastik gibi artıları da eklediğiniz zaman arabesk müzik etkileyici oluyor, bağımlılık yaratıyor.

Esasında bizim müziğimizin tamamı müzik değil, gelin Ayşe türküsü. Çünkü müzik bir şeyi anlatmaz, şarkı tınıdır, hoş melodidir. Bizim maşallah türkülerimiz, şarkılarımız hayat hikâyesi.

Gerçekte Türkiye’nin müziği yok; ama bir var sanıyoruz. Bir de hani insanların sevdiği şeylerin/tercihinin de önemli olması/belirleyici olması gerekir. Ancak müzik sandığımız bu şeyler gerçek müziğin yerini almamalı. Bizim de Rodrigez gitar konçertolarımız olmalı. Müzik unutulmaz; unutulan şeyler müzik değildir. Çaldığımız, dinlediğimiz şeyler müzik değil ki arabeski eleştirelim. Bir şarkı yaparken önce söz yazıyorsanız yaptığınız müzik değildir; söze müzik yapılmaz, melodiye söz yazılır. Arabeski savunuyoruz çünkü kültürümüz/hayatımız. Hayatımızı değiştirin biz de arabesk dinlemeyelim.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..