Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '09

 
Kategori
Trafik
 

Araç muaynesine gideceklere müjde!

Araç muaynesine gideceklere müjde!
 

TüvTürk


Müjde, Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın’ın yapmış olduğu açıklamaya göre, araç muayenesinde Kuzey-Güney ayrımının sona erdiğini açıkladı. Danıştay uygunluk görüşü alınarak yapılan mevzuat ve yönetmelik değişikliği ile 06.02.2009 tarihinden itibaren geçerli.

Bildiğiniz gibi özelleştirilen Araç Muaynesi istasyonları, 2918 sayılı Tarfik kanunun 35.maddesi gereğince, 01.07.2008 itibariyle, Karayollarının uhtesinden alındı ve TüvTürk tarafından yapılmakta. Özelleştirmeyle beraber muayene işlemlerinde Avrupa standartı yakalanmış oldu, fakat işin en kötü yanı özelleştirme sözleşmesine göre Türkiye’miz, harita üzerinde, Kuzey-Güney diye iki ayrı coğrafik bölgeye ayrılmış olması idi.

Araç plakasını tescil olduğu il, kuzey illerinden birine ait ise araç güneyde, güney illerinden birine ait araç ise kuzeyde muayene yaptıramıyor. Bu ne demek?
Örnek olarak benimki gibi 41(Kocaeli) plakalı bir aracınız varsa, İzmir’de muayne yaptıramazdınız. Eğer şanslıysanız benim gibi Manisa gibi (Kuzey tarafında ki en yakın il) yakın bir ilde yaptırmanız gerekmekteydi. Tabi böyle bir uygulama yüzünden zaman ve parasal olarak kayıplarınız doğmakta. Hatta aracınızda “Kusur” tespit edilirse, bunu yabancı bir şehirde giderip tekrar sıraya girmenin ne kadar eziyetli ve masraflı olacağını tahmin etmeniz hiç de zor olmayacaktır.

Haa ben bunu Türk Zekası ile çözerim diyen arkadaşlar, kendilerine göre legal bir yol bulmuşlar. Ne mi yapıyorlarmış? Çözüm aynen şöyle; muayeneniz bittiği zaman önce gidip polise kendiniz ihbar edip, ceza kestiriyormuşsunuz daha sonra da (Bu arada muayenesi bitmiş aracı kullanmanın cezası 51 ytl) bu ceza ve polisin düzenlediği evrakla beraber istediğiniz ilde muayene yaptırabiliyormuşsunuz! Türk Aklı işte…

Neyse ki artık bu vb. sıkıntılı yollara, başka şehirlere gitmeye gerek kalmadı. Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın’ın yapmış olduğu açıklamaya göre, 06.02.2009 tarihinden itibaren, araç muayenesinde Kuzey-Güney ayrımının sona erdiğini, yarından itibaren araçların Türkiye`nin her yerinde muayene ettirilebileceğini bildirerek, ayrıca 15 Mart` tan sonra muayene de randevulu sisteme geçeceklerini belirtmiştir. Araç sahiplerine hayırlı uğurlu olsun.
Not: Eğer bugünlerde vizeye gitmek durumunda iseniz yapmanız gerekenleri kısaca sıralamak isterim.

1. Öncelikle 2009 ocak ayı ve öncesi vergilerini ödemiş olmanız gerekmektedir.

2. Ödenmemiş Trafik cezanız varsa “Taşıtlar Vergi Dairesi”nde bunları ödeyip muayne için “Borcu yoktur” kağıdı almanız gerekmektedir.

3. Aracınızda iki reflektör yeni tip boyunluk koruyucu içeren ilkyardım çantası ile takoz, el feneri, çekme halatı vb. malzemeleri içeren çantadan bulunması gerekiyor.

4. Lastik diş derinliğinin yasal sınır olan 1, 6 mm altında olmaması gerekmektedir.

5. Aracın tüm aydınlatma ve sinyal siteminin (far, stop, parklar gibi) ve bunları kumanda eden kolların faal ve ayarının düzgün olması gerekmektedir.

6. Aracınızın el ve ayak freninin işlevini tam olarak yerine getirmesi gerekmektedir.

7. Aracınızın rot balansının, düzgün ve ölçülere uygun olması gerekmektedir.

8. Eksoz emisyonu da kontrol ettirmeyi unutmayın!

Bunlar en önemli hususlar. Bunların dışında aracınızın yürüyen veya motor aksamında arıza veya genel görünümünde bozukluklar varsa( Ruhsata işli olmayan LPG, aksesuar, camlarda film gibi) bunları muaneye gitmeden halletmenizde fayda var yoksa ikinic bir kez sıraya girme durumunuz ortaya çıkar.

 
Toplam blog
: 180
: 4439
Kayıt tarihi
: 01.08.08
 
 

Kısaca -Yaş Grubu Türkiye Triatlon Şampiyonu, Vegan Triatlet, Türkiye Triatlon Federasyonu Eski B..