Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '08

 
Kategori
Haber
 

Araç ruhsatları değişiyor.

Araç ruhsatları değişiyor.
 

Geçen hafta tesadüfen karşılaştığım sürpriz bir uygulama değişikliği haberini paylaşmak istedim sizlerle.
AB uyum çalışmaları kapsamında uygulama kararı alınan trafik tescil belgelerinin yenilenmesi olayını şahsen ben daha önce duymamıştım.
Önceki belge ön ve arka yüzü,araç ve araç sahibiyle ilgili bilgiler içeren iki parça karton sayfadan ibaretti.
Yani ön ve arka yüzleri ile birlikte 4 sayfadan oluşmaktaydı,şimdi ise tam 8 sayfaya çıkarılmış!Karşılaştırdığımda,yenilik adı altında bizlere sunulan bu hizmetin sayfa sayısının artırılmış olması nedeniyle abartıldığını düşünüyorum.

Ayrıca ortadan katlanması nedeniyle koruma amaçlı pres kaplama imkanı da olmayan yeni araç tescil belgesi için kalitesiz kağıt kullanıldığını gözlemledim.

Buna rağmen,belgelerde 3 yerine 6 muayene bölümü bulunması sayesinde eskiye oranla daha uzun süre kullanabilmesi amaçlanmış.

Araç muayene süresi iki yıl olarak hesaplanırsa bu kalitesiz kağıttan mamül belgenin tam 12 yıl kullanılması anlamı taşıyor.

Terlemesi halinde adeta eriyeceği izlenimi veren ve bu nedenle önceki gibi pantolon arka cebinde taşıma imkanı olmayacak belge,ruhsat kabını da hayli kalınlaştırmış gözüküyor.

İlave olarak ayakta yolcu sayısı,römork ağırlığı,güç ağırlık oranı,katar ağırlığı.araç tip no ve koltuk sayısı vs ibareleri de bulunmakta çünkü.

Ve tüm bu bilgilerin yabancı dillerde anlatıldığı tam bir sayfalık fihrist!

Bu belge 2 şubattan sonra yeni araç satın alan veya devir işlemi yaptıranlara düzenleniyor.

Daktiloda iş takipçileri ya da vatandaşlar tarafından doldurulan eski ruhsatlar bu defa,lazer yazıcılarla polis memurları tarafından dolduruluyor.

Maliye Bakanlığınca bastırılan yeni tip araç tescil ve trafik belgelerinde, ruhsat sahteciliğini önleyecek şekilde değişik güvenlik tedbirleri de bulunuyor.

Üzerinde Türk bayrağı bulunan yeni belgelerde araç sahiplerinin T.C. kimlik numaraları veya şirketlerin vergi numaraları yer alıyor.

Uygulamaya göre, eski belgelerin değiştirilme zorunluluğu bulunmuyor. Ancak değiştirmek istenirse ücretini ödemek kaydıyla yeni belge düzenleniyor.



 
Toplam blog
: 1021
: 1607
Kayıt tarihi
: 19.10.07
 
 

Çok eski olmayan bir tarihte tıpkı sizler gibi Melek'lere gülümsermişim uykulu hallerimde!  ..