Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '17

 
Kategori
Güncel
 

Arakan Nasıl Müslüman Oldu?

Arakan Nasıl Müslüman Oldu?
 

Güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

Her hafta bunu diyoruz ama malesef çok acılar yaşanıyor bütün dünyada, masum çocuk ve kadın ayırmadan sırf müslüman diye acımasızca zulmediliyor.

Bugün 3 Eylül 2017. Kurban bayramının üçüncü günü. Buruk bir bayram yaşıyorum. Türkiye’mizdeki (dul, yetim Suriyeliler) ve dünyadaki zulümleri düşününce gülemiyorum.

Hem zulüm gören müslümanları, hem de ülkemizdeki Kuran’dan uzak, günah işlemekten korkmayan gaflet uykusundaki gençlerimizin halini düşününce, gülemiyorum.

Peygamber Efendimiz SAV “Dünya hüzün dünyasıdır. Benim bildiğimi bilseydiniz, az güler çok ağlardınız.” Demiş. Bu yüzden bendeniz hep hüzünlüyüm ve çok ağlarım.

Dostum Aydın Kaynarca bey şahittir. Ziyaretime gelirken hangi filmi getireyim dediğinde, şöyle hüngür hüngür ağlatan film getir dostum, derim.

Aydın beyin yanında teyemmümle yatarak kıldığım namazların sonundaki her duamda, bunları ve cehennemi düşününce hüzünleniyor, gözyaşlarımı tutamıyorum.

Burada yazılan yazılar arşiv nitelendiğinde oluyor, yıllar sonra okunduğunda bu günler hatırlanıyor. Bendeniz haber izlemiyor ve Facebook kullanmıyorum. Ama Twitter’dayım.

Bu yazıda, Twitter’dan öğrendiğim, video ve resimleri üzülerek izlediğim Arakan’daki müslümanlara yapılan zulümden yola çıkarak Arakan tarihinden bahsetmek istiyoruz:

 

ARAKAN NEREDE?

Burma (yeni adı Myanmar)ve batıdaki eyaleti Arakan' daki olaylar… Hangi ismiyle hitap edilirse edilsin, bu bölgede yaşayan Müslüman halk, her dönem, çeşitli gruplar tarafından işkencelere, katliamlara, soykırım çabalarına mâruz kalmış bir halktır.

Myanmar'ın 58 milyon nüfusunun % 4ü Müslüman. Geri kalan nüfusun büyük çoğunluğu Budist. Müslümanların büyük çoğunluğu, ülkenin Arakan adlı bölgesinde yaşıyor.

Asya’da Bangladeş, Çin, Hindistan, Laos ve Tayland arasından Bengal Körfezi’ne uzanan 58 milyonluk Burma, yedi eyaletten oluşuyor, Arakan ya da diğer adıyla Rakin de bunlardan biri. Zümrüt, yakut, petrol, pirinç ve kereste zengini bir ülke Myanmar…

Yüzölçümü 605.277 kilometrekaredir. Ülkenin başkenti 2005 yılından beri Naypyidaw şehridir. Myanmar'ın resmi dili Burmaca'dır. Myanmar 4 Ocak 1948 tarihinde kurulmuştur ve ülkenin yönetim şekli Başkanlık sistemidir.

 

ARAKAN NASIL MÜSLÜMAN OLDU?

İslam’ın ülkeye girişi ilk kez Hicri birinci asırda Müslüman tacirler aracılığıyla oldu. Allah Resulü’nün (s.a.v) sahabelerinden Vakkas bin Malik (r.a) ve bir grup arkadaşı bu ülkeye ilk ayak basan Müslüman tacirlerdir. Daha sonra Müslümanların bu ülke ile ticaretleri artmıştır. Hicri ikinci asırda Müslüman tacirlere ait bir gemi Arakan’a yakın Bengal Körfez’inde batmış ve gemideki onlarca Müslüman karaya çıktıktan sonra bir daha ülkelerine dönmemişlerdir. Arakan’a yerleşen bu Müslümanlar, İslam’ın bu bölgede yayılmasında büyük emek göstermişlerdir.

 

VE ARAKAN İSLAM DEVLETİ…

13. yüzyıla gelindiğinde Arakan Halkı tamamen Müslümanlaştı ve 1430 yılında Arakan İslam Devleti kuruldu. Arakan İslam Devleti’nin ilk sultanı ise Süleyman Şah’dır. Arakan İslam Devleti 1784 yılına kadar bölgeye hükmetti. Bu dönemde Arakan bir ticaret ve ilim merkezi oldu. Portekizliler, Hollandalılar uzun yıllar Arakan ile ticaret yaptılar ve Arakan, ekonomik olarak güçlü bir hale geldi.

Burma Sultanlığı, Arakan İslam Devleti’ni yıksa da bölgeye tam olarak hâkim olamadı. 19. Yüzyılda Arakan’ı  işgal eden yeni sömürgeci güç İngiltere’ydi. Arakan’ı iliklerine kadar sömüren ve Arakanlı Müslümanları maden ocaklarında zorla köle olarak çalıştıran İngiltere, 1948 yılında bölgeden ayrılırken, Arakan’ı Burma Sultanlığı’na bıraktı. İngiltere, Ortadoğu’da oynadığı oyunun aynısını bu sefer Asya’da oynadı.

1784 yılında Müslümanların siyasi iktidarı kaybetmelerinden hemen sonra Burmalı Budistler, Müslümanları ezmeye, fiziksel olarak imha etmeye yönelik bir politika uyguladılar. Ülke Müslümanları, 1938 yılında kısmi bir bağımsızlık elde etmiş olsalar da iktidarı ele geçiren cunta, Müslümanlara büyük eziyetlerde bulundu.

 

İSLAM DEVLETİ YIKILDI, ZULÜM BAŞLADI

Arakan Halkı, İslam Devleti’nin yıkılmasının ardından Budistler tarafından sürekli olarak din değiştirmeye zorlandı. Fakat Arakanlı Müslümanlar her ne pahasına olursa  olsun dinlerini terk etmediler. Bunun üzerine Burmalı Budistler, askerlerden aldıkları destekle Arakanlı Müslümanlara yönelik büyük bir katliama giriştiler.

28 Mart 1942 yılında ilk olarak Minbya şehrine bağlı Çanbilli Köyünde başlayan, daha sonra da bütün Arakan’a yayılan bu katliamda en az 150 bin Arakanlı Müslümanın öldüğü tahmin ediliyor. Bu tarihi katliam esnasında yüz binlerce Arakanlı vatanını terk ederek komşu ülkelere sığındı. ( Nilüfer Müftülüğü, arşiv)

 

SOSYALİST PARTİ 20 BİN MÜSLÜMAN KATLETTİ

Burma, 1948 yılında İngiliz yönetiminin sona ermesiyle bağımsızlığını kazandı. 1962 yılında askeri darbeyle iktidara gelen komünist General Ne Win, devletin tüm imkânlarını Müslümanları yok etmek için seferber etti. Hazırlanan “Burma Sosyalist Parti Programı”nda, her türlü yol kullanılarak Müslümanların dinlerinden uzaklaştırılması hedefleniyordu.

İnsan hakları kuruluşlarının vermiş oldukları raporlara göre, 1962-1984 yılları arasında 20.000 Arakan Müslümanı öldürüldü. Yüzlerce kadına tecavüz edildi ve Müslümanların tüm mal varlıklarına el konuldu. Devletin iletişim araçları, İslam dini hakkında yalan ve iftiralar yaymak için kullanıldı. 1978 yılının baharında, 200.000 Müslüman daha Bangladeş’e göçmek zorunda kaldı.

1990’lardan sonra Müslümanlar tekrar büyük bir kıyıma uğramış ve yine 200.000 kişi 1992 yılında Bangladeş’e sığınmak zorunda kalmıştır. Çok fakir bir İslam ülkesi olan Bangladeş, Burmalı mültecileri topraklarında ağırlamakta, ancak yiyecek ve barınma konusunda yardım etmekte çok zorlanmaktadır. (Dünya Bülteni)

 

GÜNÜMÜZDEKİ BUDİST İŞKENCESİ

Myanmar haber ajanslarının vermiş olduğu bilgilere göre: Budist çetelerin zulmü, cinayet, toplu tutuklamalar, tecavüz vakaları ve işkence suretinde kendini gösteriyor. Ayrıca, Ekonomi olarak bir çok boykotu yaşayan Myanmar Müslümanları’nın, evleri ve işyerleri ateşe veriliyor. Gençler keyfi tutuklamalar yüzünden yaşadıkları yerlerden kaçıyorlar. Budist çeteler, Müslümanlara ait olan ev, cami, işyerleri ve araçlarını kundaklamaya devam ediyor.

2012 – 2013 yılları arasında Myanmar’da, çoğu Müslüman 250 kişinin ölümüne neden olan şiddet olayları yüzünden, yaklaşık 140 bin kişi yer değiştirmek durumunda kaldı. Budist çetelerin kontrolünde yaşanan bu olaylara Türkiye dışındaki ülkelerin büyük kısmı sessiz kaldı.

Tarihi zulüm ve işkencelerle dolu Burma Müslümanları, Müslümanlardan gelecek yardıma muhtaç, çaresiz bir şekilde işkence görmeye devam etmektedir. Müslümanların yeniden refaha ve huzura kavuşması için bir an önce, Arakan’da akan kanı durdurucak somut adımlar atılmalıdır.

(Yukardaki bilgileri çeşitli sitelerden derledik ve en fazla bilgiyi bu siteden aldık:)

http://www.islamveihsan.com/arakan-tarihi.html

Arakan Sorunu nedir, kim ne istiyor? konusunda en bilgilendirici yazi:

http://www.birgun.net/haber-detay/9-soruda-arakan-sorunu-nedir-177289.html

*****

Binlerce masum çocuk, kadın ve yaşlı öldürüldü. Benim bu zalimliğe aklım ermiyor. Şeytanın hizmetkarı Ebu Lehep ve Firavunlar demekki hala yaşıyor.

Peygamber Efendimiz SAV zulüm karşısında üç şey öneriyor. Gücü yetiyorsa eliyle, yetmezse diliyle düzetmeye çalışsın, diyor. Yada en azından kalben buğzetsin, diyor.

İşte elimizden tek gelen kalben buğzetmek (sevmeme-nefret etme)ve dua ediyoruz.

Çünkü, Dua müminin silahıdır, diyor Efendimiz SAV. Acizane her namazdan sonra ettiğim dua ile yazımızı bitiriyoruz, Lütfen aynısını edin yada en azından amin deyin:

Ey Merhametlilerin en Merhametlisi Büyük Allah’ım,

Şu an bütün dünyada zulüm gören müslümanlara yardım et, onların gözyaşlarını dindir.

Allahüm-Merham Ümmete Muhammeden Rahmeten Ammeh. (10 defa)

(Allah’ım ümmeti Muhammedin hepsine umumi olarak Rahmetini indir. Efendimizin SAV ettiği dua)

Amin amin amin.

 

Celalin Penceresinden

 

 

 
Toplam blog
: 455
: 812
Kayıt tarihi
: 04.09.12
 
 

1973 Konya Ereğli doğumluyum. Selçuk üni. MYO Elektronik bölümü mezunuyum. 1993'e Friedreich Atak..