Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '13

 
Kategori
İnternet
 

Arama motoru sonuçlarının önemi

Arama motoru sonuçlarının önemi
 

İnternet tüm dünyayı biribirine bağlayan büyük bir ağ. Arama motorları ise bu ağın omurgası diyebiliriz. Gün geçtikçe arama motorlarının önemi artmaktadır. Bu yazımda size arama motorları hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

İnternette herhangi bir bilgiye ulaşmak için hepimizin yaptığı ilk şey bir arama motoru açıp aradığımız kelimeyi oraya yazmaktır. Bazen gereken bilgiye ulaşmak için ilk sonuca tıklamamız bazen da sayfalarca gezinmemiz gerekebilir. Arama motorları değişik algoritmalar sayesinde bu eşleşmenin en kısa şekilde gerçekleşmesini sağlıyor.

Arama motorlarında çıkan bu sonuçların, internet sitelerinin kaderini nasıl değiştirdiğini şimdi istatistiklere bakarak görelim. Verilere göre bir arama yapıldığında insanların %50 si çıkan ilk sonuca tıklamayı tercih ediyor. 2. sıradaki %15 3. sıradaki site ise %10 tıklama alabiliyor. 

Kısacası %75 lik tıklanma oranı ilk 3 sıradaki siteye gidiyor. Şimdi sıkı durun, geri kalan %25 lik bölümün %10 u en alttaki siteye yani 10. sıradaki siteye gidiyor. Ve kalan tüm siteler 2. 3. sayfadakiler hatta daha sonrası ise sadece %15 lik kısmı bölüşüyor.

Hal böyle olunca arama motorları sonuçlarını manipüle etmeye yönelik çeşitli çalışmalar popülerlik kazanmış durumda. Bu tür çalışmalar için "SEO" - "Search Engine Optimization" - "Arama Motoru Optimizasyonu" tabiri kullanılıyor.

Yurtdışında yıllardır rağbet gören bu sektör, ülkemizde yeni farkedilen ve gittikçe büyüyen bir alan. Firmalar önce internetin gücünü, daha sonra arama motorlarının önemini giderek daha iyi anlıyor. Sosyal medyanın gücü ve buna yönelik yapılan reklam yatırımlarının hemen ardından "seo" için ayrılan bir bütçe geliyor. Arama motorları ise bu tür çalışmaları önlemeye yönelik çeşitli güncellemeler ile sonuçların doğallığını korumaya çalışıyor.

İnternetteki bu savaş gün geçtikçe şiddetini artırıyor. Bakalım teknoloji bize daha neler gösterecek...

 
Toplam blog
: 4
: 299
Kayıt tarihi
: 25.02.13
 
 

1981 Ankara doğumluyum. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültsi RTS bölümü mezunuyum. En büyük il..