Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Adem Güngör/FETHİYE KÜLTÜR ETKİNLİKLERİ

http://blog.milliyet.com.tr/ademgungor

01 Şubat '11

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Aranan kitabenin benzeri bulundu

Aranan kitabenin benzeri bulundu
 

Resim: Kemer Köprüsü Kitabe Araştırmaları


Kemer Köprüsü’nün ayağındaki kitabenin aslı bulunamadı. Yapılan çalışmalar sonucunda köprünün sağ ayağında çıkan taşın esas aranan kitabe olmadığı belirtilirken, bulunan kitabede de yeterli bilginin olduğu öğrenildi. Aranan kitabenin ise köprünün sol tarafında olduğu, köprünün ayağına bitişik bina yapıldığından bu kitabe şimdilik çıkartılamadı. Yapılan çalışmalarda 2. kitabe bulundu. İçerik merakla bekleniyor. 

Tarihi Kemer köprüsünün kitabesinin aranması kazı çalışmaları sona erdi. Yapılan çalışmada istenen kitabeye ulaşılamazken, köprü hakkında bilgi içeren başka bir kitabe bulundu. Cezayirli Kel Hasan Paşa tarafından 1770’lerde yaptırılan köprünün tarihi bilgilerine de ulaşılacak. 

Araştırmacı Adem Güngör ve arkadaşları tarafından gündeme getirilen ve Kemer Belediye Başkanı Cafer Arıkan’ın yardımlarıyla köprü ayağında yapılan kazı çalışmasında önemli bir kitabeye ulaşıldı. Dün köprünün ayağından alınan yazıt, Fethiye Müze Müdürlüğü’ne getirildi. Osmanlıca olan kitabe tercüme edilerek, köprünün girişine asılacak ve köprünün tarihi hakkında bilgi içerecek. 

Kitabenin bulunması ile ilgili bilgi veren Kemer Belediye Başkanı Cafer Arıkan, “Kitabenin bulunması bizi çok mutlu etti. Bu konuda alınan meclis kararını uygulayacağız. Kitabede bulunan bilgileri mermer üzerine Türkçe ve İngilizce yazdırarak köprünün girişine koyacağız. Bu orijinal kitabeyi de köprüye görülebilecek bir yere monte edeceğiz” dedi. 

Kemer Belediye ambleminin köprüden esinlenerek yapıldığını ve tarihi köprünün Kemer için çok önemli olduğunu söyleyen Arıkan, gerekli çalışma ve düzenlemeyi yapacaklarını vurguladı. 

Konunun araştırılmasında ve kitabenin bulunmasında büyük emek harcayan araştırmacı Adem Güngör, “2009 Eylül ayında bu konu ile ilgili çalıma başlatmıştık. FETAV Kültür komisyonu üyeleri olarak bu tarihi köprünün kitabesinin bulunmasını çok istemiştik. Bizim yanımızda değeri biçilmez bir kitabe bu. Bölge tarihi ve Cezayirli Kel hasan Paşa ile ilgili yaptığımız araştırmalarda bu kitabe bize ışık tutacak. Uzun zamandan beri arama çalışmaları devam ediyordu. Bugün (dün) sabah sevindirici haberi aldık. Asıl istediğimiz kitabe değil ama bizim istediğimiz bilgilerin bu kitabede olacağını tahmin ediyoruz. Merakla şimdi kitabenin tercümesini bekliyoruz. Araştırmacı yazar Adem Güngör Kitabenin bulunmasında yardımcı olan Kemer Belediye Başkanı Cafer Arıkan, Müze Müdürlüğü görevlilerine ve Belediye çalışanlarına tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. 

Bulunan kitabe Müze Müdürlüğünden Arkeolog Sevim Uçar’ın incelemesinin ardından yapılan protokolle Müze Müdürlüğü’ne getirildi. 

 
Toplam blog
: 320
: 1741
Kayıt tarihi
: 16.04.09
 
 

Muğla Fethiye doğumluyum. Sanat okulu elektrik bölümü mezunuyum. Tarih ve Kültüre çok önem veriyo..