Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '17

 
Kategori
Güncel
 

Arap Kadınlarının Hali Pür-Melal'i

Arap Kadınlarının Hali Pür-Melal'i
 

Yemenli Fotoğrafçının Kadın ve yok oluş çalışması


Belki bilinenler açısından klasik sıradan bir yazı olacak ama Ülkemizdeki bazı kadınların Arap kültürüne ve yaşamsal kodlarına eğilimi, benzer davranış göstermeleri beni ziyadesi ile kaygılandırıyor, yine de hatırlatmak adına bu yazının yazılması yararlı olabilir diye düşünüyorum. Bilindiği üzere kadınhakları alanında dünyanın en geri ülkelerinden biri olan Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da geçtiğimiz yıllarda düzenlenen “kadın insan mıdır?”konulu bir panelde, sadece erkeklerden oluşan Suudi bilim adamları kadınların “gerçekten memeli oldukları ve bu nedenle deve ve keçi gibi diğer memeli türleriyle aynı haklara sahip olabilecekleri” sonucuna vardılar.

Arabasitan’da, sorun yalnız kadını örtmek veya açmak değil, kadının saçının görünmesi, kadını ahlaksız ve günahkâr yapıyor olması ve hatta saç telinin görünmesi erkeklerin cinsel dürtülerini tetikliyor olması sorunu dışında, sorun kadının kimlik ve kişilik sorunudur. Örtünme, çarşaf, peçe bunların yanında zurnanın son deliğidir.  Kadın sosyal yaşamın içinde değildir. Karşı cins onun için çok tehlikeli bir canlıdır. Aslında, Araplarda kadının adı yoktur. Kadınlar, numara ya da tip ve fizyolojik görünümlerine göre bir takım nitelemelere tabi tutulur.

Örneğin; Elif, Arap alfabesinin birinci harfi, aynı zamanda Arap rakamlarında bir rakamını ifade eder. Saniye, Sani Arapça iki demektir. Doğan ikinci kıza Saniye ismi verilir. (Eski dilde ikinci: cümle içinde örnek olarak verilmek istenirse “Sultan Mahmud-u Sani.. yani İkinci Mahmud)

Tılte, Telat veya Türkçede selasede türemedir, 3. demektir. Bu isim Anadolu’da pek görünmez ama Harran’da Araplarda çok bulunur.

Rabia, Arapçada dört anlamındadır aynı zamanda dördüncü demektir. Anadolu’da yaygın bir addır, geçmişte çile çekmiş bir Müslüman kadının adıdır. Hamse, Arapça beş demektir. Bu isim Harran yöresi Arapları dışında Anadolu’da pek kullanılmaz.

Sitte, Harran’da yaygın olarak kullanılan sitte, Arapçada altı demektir. Sabe, Arapçada yedi demektir, bu kelime bir çok değişiklik geçirerek Sabiha olmuştur,  hatta İbrahim Tatlıses bu ismi Sabuha olarak kullanarak şarkısını söylemiştir.

Yedi rakamından sonra ise Araplar kadınlar niteleyen, sıfat tanımlamalarına göre yazı ismi koymaktadır.

Her zaman ilk doğan kıza Elif değil bazen de Ayşe ismi konulur. Ayşe, eve ilk gelen kıza, evin iaşe işlerini çekip çevirecek gözüyle bakıldığı için konulur, bazen de aş pişirme beklentisi için Avvaş adı konulur.

Hadce, erken doğan prematüre bebeğe, hadice adı verilir. Bu kelime, Arapçada erken doğmuş prematüre anlamı taşır. Fatma, çelimsiz doğan ufak tefek kızlara da Fatma adı verilir. Fatma, Arapçada süt yanığı, süt kesiği anlamına gelir.

Semra, koyu renkli doğan kızlara esmer anlamına gelen Semra adı verilir. Bebek biraz açık renkli doğarsa kıza aydınlık açık anlamındaki Zehra adı verilir. Daha çok beyaz ise Beyza adı verilir.

İsim konulma yöntemi dikkate alındığında ise gerçekten Arabistan’da, Araplarda; kadının kimlik ve kişilik sorunlarının örtünme, peçe ve çarşafa girmeden daha öncelikli olduğu düşünülebilir. Anadolu’da kadının bir kimliği vardır, numaralandırılan bir liste sıra numarası değildir, kadın; sıfatla tanımlanmaz.

Türklerde Anadolu’da kadın kesinlikle kişiliği olan bir insandır. Dahası Hanım Ağadır, hanım efendidir, Kraliçedir, Tanrıçadır. Arap Kültürünün ikinci plana ittiği insan olarak tanımlamadığı kadın, Anadolu’da numaralandırılmış, nitelendirilmiş bir nesne ise asla değildir. Bu bilgilerin, Arap yaşamına ve tarzına özenen kadınlar tarafından gözden geçirilmesini şiddetle öneriyorum. Arap kadınlarının hali pür-melal'i bir yana, kadının, Anadolu’da kişilikli, erdemli, onurlu bir insan olarak yaşaması en doğal hakkıdır. Anadolu’daki Bozkırın tezenesi Neşet Ertaş’ın söylediği “Kadınlarinsandır, erkekler insanoğlu” sözünü de hatırlatmak istiyorum.

Nizamettin Biber

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in İslamiyet, Araplar, kadın ve giyinme üzerine konuşması; https://www.youtube.com/watch?v=UTXsuPZUYjQ

 

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..