Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '16

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Araştırmalara göre, ağız şapırdatarak yemek zayıflatıyor

Araştırmalara göre, ağız şapırdatarak yemek zayıflatıyor
 

Yurt dışında yapılan araştırmalarda, sofra adabında ayıp sayılan ağız şapırdatmanın zayıflattığı ortaya konmuş.


Yemek yerken ağız şapırdatmak kimsenin hoşlandığı bir durum değil. Özellikle karşınızda yapılıyorsa… Ancak bu haberi okuduktan sonra konuşla ilgili tüm önyargılarınız değişebilir. Çünkü yapılan araştırmalar ağzınızı şapırdatarak yemek yemenin kilo vermeye yardımcı olduğunu ortaya koyuyor. Nasıl mı?

Sofra adabına göre ağız şapırdatmak çok ayıp. Ancak, Brigham Young Üniversitesi Colorado State Üniversitesi’nde bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre bu nahoş gürültünün kilo vermede yardımcı olduğu saptanmış. Çünkü, ağız şapırdatanların daha az yemek yediği ortaya çıkmış. 

‘Crunch’ etkisi

Araştırmalara göre yemek sırasında kişinin kendi çıkardığı gürültü çevredeki gürültüyü geri plana itiyor. Kişi bu gürültüyü akustik olarak ne kadar ciddiye alırsa, daha az yemek yiyor. Bu da ‘crunch’ etkisi olarak adlandırılıyor. Araştırma sırasında bilim adamları simit yemelerini istedikleri iki farklı grup oluşturmuş. Bir grubun üyelerine yeme sırasında yüksek volümlü müzik dinletilmiş, diğer grup üyeleri ise müzikle birlikte kendi ağız şapırtıları ve gevrek simidin çıtırtısı eşlik etmiş. Sonuç olarak, yüksek müzik eşliğindeler 4 adet simit yerken, kendi yeme seslerini duyabilen gruptakilerin simitlerin 2.75’ini yiyebildikleri saptanmış. Her ne kadar tüm bu rakamların dramatik bir etkisi yokmuş gibi algılansa da araştırmacılara göre zaman içinde bu etki kendini kilo kaybı olarak gösteriyor. Bu yüzden de televizyon ya da internet karşısında yemek yemeyi önermiyorlar. 

 

 
Toplam blog
: 248
: 438
Kayıt tarihi
: 27.04.16
 
 

Almanya'da doğdu. Oradaki öğreniminin ardından üniversite eğitimi için Türkiye'ye döndü. Gazeteci..