Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Araştırmaya Önem Verme Zamanıdır.

Ocak 2010 tarihinde yine bu sütunlarda ‘Önce Beyin Göçü Önlenmeli’ başlıklı bir makale yazmıştım. O makalemde üst düzeyde eğitim almış pırıl pırıl gençlerimizin yeterince desteklenmediğini ve değerlendirilmediğini belirterek dört gencimizin yurt dışına gidiş öykülerini örnek olarak sunmuştum.

Son birkaç gündür basketbol milli takımımızın tüm ülkemizi sevince boğan muhteşem başarısını izlemekteyiz. Turnuva öncesi ve sonrası kendilerine verilen desteği gördükten sonra, birden önceki makalemde bahsi geçen bu gençlerimizin, o tarihten bu yana neler yaptığını merak ettim.

D.B. Amerika’da dev bir bilgisayar firmasının araştırma bölümünde işe başladıktan sonra yeni çıkan ve henüz ülkemize bile çok kısıtlı sayıda gelmiş olan tek sayfalık, kağıt inceliğindeki ‘Ipad’ adı verilen yeni bilgisayarların tasarımında ve mikrociflerinin geliştirilmesinde öncülük etmiş. Ortaya çıkardığı bu eser, bir hafta gibi kısa bir sürede üç milyon satış rakamı yakalamış.

N.P. gıda mühendisliği ile ilgili başarılı çalışmalarına ve araştırmalarına devam ediyor ve ürettiklerinden hala dış ülkeler faydalanıyor.

Doktor U.G. bir başka ülkede, dört Amerikan hastanesinin genel koordinatörü olmuş ve bu ülke halkına başarılı bir sağlık hizmeti sunulması için elinden geleni yapıyor.

B.K. son sekiz ayda, birçok ülkede zincir halinde bulunan dev bir şirketin yöneticilerini eğitmeye başlamış ve başarılı çalışmaları sonucunda bu zincirin otuz üç kişiden oluşan uluslar arası eğitim kadrosuna Türkiye’ den bir ilk olarak girmeyi hak ederek ödül almıştır.

Ne yazık ki üst düzeyde eğitim almış ve dünya çapında başarılara imza atmış olan bu ve benzer gençlerimizi devletimizin ilgisizliği nedeniyle dış ülkelere kaptırmaktayız. Bu gençlerin ürettiklerine ise trilyonlarca lira harcayarak dışarıdan satın almaktayız.

Acaba sporcu ve sanatçılarımıza verilen destek yanında, okumuş ve birçok başarıya imza atma potansiyelinde olan bu gençlerimize de devlet olarak değer versek ve destek olsak kazançlı çıkmaz mıyız?

D.B nın öncülüğüyle üretilen ve bir hafta gibi kısa sürede üç milyonluk satış rakamına ulaşan bu tip bilgisayarları, üretildikten sonra ülkemiz için satın almak yerine, ülkemizde üreterek dış ülkelere satsak iyi olmaz mı?

Bana göre; gururumuzu okşayan spor ve sanat başarılarının yanında ülkemizde yeni buluşların ve icatların ortaya çıkarılacağı ve bu şekilde ekonomiye çok büyük katkılar sağlanacağı araştırma ortamını yaratmak ve göç eden bu beyinlere artık dur demek ve onlara gereken desteği ve değeri vermek zamanıdır.

 
Toplam blog
: 106
: 597
Kayıt tarihi
: 13.02.09
 
 

1953 Denizli doğumlu, evli ve iki çocuk babası. Doktor dişhekimi, şimdiye kadar yayınlanmış yedi ..