Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '06

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Arı hayvan mıdır, köle midir? Yoksa...

Arı hayvan mıdır, köle midir? Yoksa...
 

Ayının doğadaki yaşam hakkı ne kadardır, filin hakkı ne kadardır, balinanın, zürafanın, at ve ineğin? Hayvan hakkı deyince ne anlıyoruz. Köpek sığınma, barınma ve besleme evleri açıyoruz bir zaman sonra fiyasko. Ya "yerleşim bölgesi içinde kaldı" diye yeri değiştirilmeye kalkılıyor yada yönetim değişince, görevlisi alınıyor hayvanlar ya salınıyor yada itlaf ediliyor.

Buraya kadar tamam, bütün basın yayın organları konunun önemine göre güncele taşıyor. Bir de insanların evcilleştirip besledikleri onların ürettiği besinlerden faydalandıkları hayvanlar var.

ARI dünyanın doğal en tatlı besinini üretiyor. Onun üzerine tatlılık uzmanı yok. Bunun ispatı günlük yaşamda (Arım balım peteğim gülüm dalım çiçeğim, ağzından bal damlıyor, bal gibi oldu, ballandıra ballandıra anlatıyorsun vb.) Şimdi gelelim arıya "daha fazla bal elde edeceğiz" diye arının gözünü kör etme pahasına ayçiçeği balı üretmek için seferberlik ilan ediyorlar ,niye kozmetik sanayinin ham maddesini temin için bunu yapan hayvan ama hakkını bilmiyor. Arı kovanında uyur onun antenleri saniye saniye hava tahmini yapar ne zaman dışarıda hava kendine müsait o zaman kovanından çıkar bal toplamak için, doğanın en nadide çiçeklerini hem döllemeye hem de gıdasını temin için uçar uçar. Ama arıcı ne yapar tütsü aletini eline alır kafasına göre arının bir an önce dışrıya çıkıp çalışmasını ister arı ne olduğunu anlamadan kovanından ayrılır ya yolda telef olur yada verimi düşer. Arıcıya da başını iki elinin arasına koyup "gurbet ilde bir hal geldi başıma vay" türküsünü söylemek düşer.

Şimdi ARI hayvan mıdır? Köle midir? Yoksa işi bittiğinde ölüme terkedilecek hiç bir şey midir?

 
Toplam blog
: 6
: 638
Kayıt tarihi
: 25.11.06
 
 

Emekli doğa aşığı, iki üniversite bir ilk öğretim okuyan üç kızı olan her konuda bilgiye aç dilinin ..