Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '07

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Arılar - Eınsteın teorisi..

Arılar - Eınsteın teorisi..
 

Dün havaların güzel olması nedeniyle amatörce arıcılıkla uğraşan bir arkadaşımı ziyarete gittim. Kahvelerimizi içerken geçen sene kaybettiği arılarının yerine almış olduğu yeni arı topluluğunu bana gösterdi. Ne yazık ki yanımda makinam olmadığı için resim ve filim çalışması yapamadım. Bir başka güne bıraktık.

Sohbet esnasın da arılarla ilgili bir çok yazılıp çizilen konuları anlatırken ona Einstein'nın söylediği sözleri hatırlattım."eğer arılar yok olduğu zaman insan yaşamının 4 sene içersinde yok olacağı teorisı. "Gülerek cevap verdi bu gün yaşamış olsaydı herhalde daha da başka bir gözle görürdü dedi.

Masanın üzerinde Arı mecmuasını karıştırırken. Arıların son yıllarda toplu ölümleri ile ilgili bir bölüm dikkatimi çekti. Toplu ölümlerin nedenleri sırayla söyle özetlenmiş.

Son 100 sene içersinde Almanya da yaşıyan 2, 8 milyon arı topluluğu bu gün 700 bin civarına kadar gerilemiş.

Senelerdir ölümlere sebep olan Varroa-Milbe iddaları bunun doğru olmadığını aksine, tarım alanlarında kullanılan haşeratlara karşı kullanılan kimyevi ilaçların; ayrım yapmadan arıları da yok ettiği bilinci kuvvet kazanmıştır.

Bu gün 39 bin ton kimyevi maddenin ekim alanlarına püskürtüldügü düşünülürse!..
Bunun yanında kullanılan ekim alanlarıda ki endüstirel makinalar onların yaşam alanlarında ki bölümleride parçalıyarak ekolojik bir döngeyi yok etmektedir.

Fransa'da yasak edilmesine rağmen. Almanya da halen Raps, Pancar, sebze ve meyvelere en önemlisi de mısır tarlaların da kullanılan Pestizid Imidacloprid tehlikenin ne kadar büyük boyutlarda olduğunu göstermektedir.

Bizi bekliyen en büyük tehlikelerden bir tanesi de 34 hektarla başlıyan bu gün 2000 hektara ulaşan Gen teknik ile üretilen Mısır tarlaları.

Tarlalar da Gen teknik ile yetiştirilen mısırların polenlerinin arılar üzerin de yapmış olduğu etki toplu ölümlere yol açması tartışılan konuların başında gelmektedir. Bunun en büyügü ABD'de görülmektedir.

Yapılan araştırmalar da Arı yetiştirenlerin bu konuda almış oldukları balların içinde ki gen teknikden arınmış olmasını ispatlaması büyük maddi yükümlülük getirmesi; dışardan getirilen import balların da ucuzluğu nedeni ile imkansızlaştiriyor.

Gen teknik ile yetiştirilen tarlarda ki polenlerin doğa etkenleri ile "rüzgar, uçucular gibi" Bu tekniği kullanmıyan bölgelere de dağıldığı görülmektedir.
Özetlemek gerktığı zaman tek bi cümle ile anlatabiliriz. Arılar neden ölüyor. Einstein
teorisı!..
Tahmin ediyorum ki daha çok konuşucağımız ve yazıcağımızdır.
Saygılarla.

 
Toplam blog
: 271
: 1289
Kayıt tarihi
: 20.02.07
 
 

Bütün canlıları seven, kendi penceresinden yaşamı anlamaya çalışan, onlardan bir şeyler öğrenmek ist..