Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '07

 
Kategori
Felsefe
 

Aristotalesin bugünlere ışık tutan yazısı(tiranlık üzerine)

Aristotalesin bugünlere ışık tutan yazısı(tiranlık üzerine)
 

Kim ne derse desin dünü bugünden, bugünü de yarından ayırmak mümkün değildir. Yaşadığımız her şey bir şeylerin sonucu ve ileride olacak olan şeylerin de sebebini oluşturur. Bakın bundan 2400 yıl önce yaşamış olan en büyük felsefecilerden Aristotales bugünümüzü aydınlatacak derecede bir yazı yazmış tiranlık üzerine. Bu yazıyla beraber gözlemlerimi de kattığım blog nedense editörler tarafından reddedildi. Buradaki her cümleyi, her maddeyi ben bu gün bile hem de aynı şekilde görebiliyorum. Hadi bir de siz okuyun bakalım acaba ben taraflımı davranmışım yoksa acı gerçekleri olabildiği kadar açık görmek suç mu?

Aristoteles, aynen şöyle yazıyor.
Bir tiran zenginlik, kralsa onur özlemi içindedir. Tiranın korumaları paragözler, kralınkiler de yurttaşlardır. Tiranlar çoğunlukla halkı ileri gelenlere karşı koruma sözü vererek iktidara gelmiş olan halk avcılarıdır. Bir tiranın iktidarda kalabilmesi için neler yapması gerektiğini Aristoteles ironik bir Makyavelci diliyle açıklar. Gerektiğinde idam ya da suikast yoluyla olağandışı yetenekteki birisinin ortaya çıkmasını engellemelidir. Ortaklaşa yemekleri, dernekleri ve düşman duygular oluşturabilecek türden eğitim öğretimleri yasaklamalıdır. Hiçbir edebiyat toplantısı ya da tartışma olmamalıdır. İnsanların birbirini tanımalarını engellemeli ve halkı kendi kapısında toplu halde yaşamaya zorlamalıdır. Halkı bir birine düşürmeli , Mısır kralının Piramitleri yaptırırken yapmış olduğu gibi halkını büyük işlerle oyalamalıdır. Kendilerini ispiyoncu kılmak için kadınlara ve kölelere iktidardan pay vermelidir. Halkının bir şeyler yapması ve her zaman bir önder gereksinimi duymaları için savaş yapmalıdır. Amacını gerçekleştirme konusunda hiçbir kötülüğü yapmaktan geri kalmaması gerekir de bununla birlikte tiranlığı korumanın bir yöntemi daha vardır; ılımlı ve dindar görünmek. Hangi yöntemin başarılı olacağına karar verilmemiştir.

Not: Yazmadan edemedim, son günlerdeki büyük otoyol çalışmaları projeleri ve boğaza yapılacak 3. köprü bana nedense Mısır'ı hatırlatıyor.

Not: Kaynak Bertrand Russel, Batı felsefesi tarihi 1 s: 269

 
Toplam blog
: 166
: 1969
Kayıt tarihi
: 30.09.06
 
 

Sıcak bir Ankara yazında, 1975 yılında doğmuşum. İlk gençliğim Ankarada geçti. Üniversite yılları..