Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '10

     
    Kategori
    Yapı / İnşaat
     

    Arıtma tesis projeleri

    Atıksu arıtma tesisleri ülkemiz için 20-30 yıllık mazileri olsada özellikle çevre yönetimleri açısında kilit bir rol oynamaktadır.

    Büyük sehirlerde gördüğünüz sanayi sitelerinin tonlarca atıksuyunun veya evinizde yaptığınız patates kızartmasının yağlarının siz lavoboya döktükten sonra nereye gittiğini hiç düşündümüz mü?

    Bir çoğumuz fabrikaların atıksularını düşündü ama evlerinde ürettikleri atıksuların akibetini aklına bile getirmedi.

    Ama durum şu ki bir yerde bu iki farklı özellikdeki atıksu birleşerek denizlerimizi veya göllerimiz kirletmekte, içilebilir yer altı su kaynaklarını zehirlemektedir.

    Çalıştırılmaları başka bir mevzu ama projelendirilmelerinden bahsetmek istiyorum şimdi. Birçok devlet kurumda tecrübe yetersizliğinden yanlış projelendirilen tesisler aktif olarak çalışamamaktadır.

    Düşünün ki hala birçok arıtma tesisi ihalesinde Çevre Mühendisi teknik personel olarak aranmamaktadır. Bu iki açıdan çevreye ve insanlara zarar vermektedir. Birincisi konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından yapılan proje veya inşaat çalışmaları optimum çalışmaya elverişli olmadan bitirilmekte. İkincisi Çevre Mühendisliği mesleğini seçmiş veya seçecek insanlar için istihdam kayıplarına yol açmaktadır.

    Yinede yazıyı olumlu bir tesbit ile bitirelim; ülkemizdeki atıksu arıtma tesisi projeleri ihale ilanlarına baktığımızda; büyükşehirlerdeki projelerde Çevre Mühendisi istihdamı istemekte ve küçük kasaba veya ilçelerde istenmemektedir. Demek ki gelişmiş illerdeki sorumlu yöneticiler durumun farkında ve olması gerekeni yapmaktalar. Sanırım zaman içerisinde küçük yerleşim birimlerindeki yöneticilerde bu durumun farkına varacaklardır.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 324
    Kayıt tarihi
    : 19.06.08
     
     

    Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği mezunu Çevre Mühendisi...