Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '13

 
Kategori
İlişkiler
 

Arkadaş olan kadın ve erkek daha sonra sevgili olabilir mi?

Arkadaş olan kadın ve erkek daha sonra sevgili olabilir mi?
 

"FRIEND ZONE"  : AŞIK OLDUĞUNUZ KİŞİNİN SİZİ SADECE ARKADAŞ OLARAK GÖRMESİ

Okurlar arasında son derece sağlıklı kadın – erkek arkadaşlıkları, sevgilileri veya eşleri ile sağlıklı ilişkileri olanlar olabilir. Ancak maalesef kadın- erkek arkadaşlıklarının büyük bir yüzdesi aşağıda anlattığım sağlıksız arkadaşlık türündendir.

Bu yazının başlığındaki soruya çoğu insan evet diye cevap verir. Hatta bazı insanlar sevgili olmadan önce arkadaş olmak şarttır derler. Halbuki kadın - erkek ilişkileri konusunda uzmanlaşmış psikologlar / hayat koçları tam tersini söylemekteler. Elbette yeni tanışan kadın ve erkek sevgili olmadan önce arkadaş olmalı ama erkek kadına flört ederek yaklaşmaz sadece arkadaşça yaklaşırsa kadın onu arkadaş olarak görür ve karşılıklı hoşlanma olsa bile günlerce süren "sadece arkadaşlık"  türünde ilişkiden sonra dahi özellikle kadın erkeği sadece arkadaştan başka türlü göremez. Bu aşamadan sonra erkek, hatta kadın istese dahi arkadaşlıktan sevgili olmaya geçiş çok zorlaşır.

Bir çok kadın sevgilisi veya eşi ile olan ilişkisinde tam anlaşılmadığını hisseder. Onunla konuşamadığı veya anlaşamadığı ilişki problemlerini yakın kız arkadaşları ile konuşur. Ama bu yetmez. İlaveten içini dökebileceği yakın erkek arkadaşlara ihtiyaç duyar. Bu erkek arkadaşları ile “sadece arkadaş” olur onları bir dost veya erkek kardeş / abi olarak görür. Sevgilisi veya eşi ile ilgili yaşadığı sorunları bu dost erkek arkadaşa saatlerce anlatır, içini döker, nasihat sorar. Dost erkek arkadaş ta onu dinler, nasihat verir, sevgilisinden göremediği şefkati ve anlayışı gösterir, sorunlarında yardımcı olur, bir çok işini halleder. Kadın onun bu dostluğunu kaybetmek istemez çünkü sevgilisinden veya eşinden göremediği anlayış ve şefkati erkek dostundan görmektedir. Kadın bu dost erkek arkadaşına herhangi bir cinsel veya duygusal çekim duymaz onunla flört etmez, cinsel ilişkiye girmez, bu ihtiyacını tartıştığı sevgilisi veya eşi ile giderir dostu ile ise sadece derdini ve içini dökme, anlaşılma ihtiyacını giderir. Elbette bazen bu dertleşme iki yönlü de olabilir erkek te kadın dostuna bir çok konuda içini döküyor olabilir.

Erkeğin de kadını “sadece arkadaş” olarak gördüğü durumlarda sağlıklı kadın – erkek dostluğu olabilir. Ama maalesef bu çok nadirdir. Kadın –erkek dost / arkadaşlıklarının büyük bir yüzdesinde kadın tarafı erkeği “sadece arkadaş” , dost, erkek kardeş / abi olarak görürken erkeklerin çoğu sadece arkadaşlığın ötesinde bir ilişki, yani sevgili olabilmek isterler. Çünkü kadından hoşlanmaktadırlar. Ama çoğu bunu söylemez ya da söyleyemez. Bazen bu anlaşılır ama konuşulmaz. Erkek kendisini sadece dost olarak gören kadına bir gün büyük aşkını açıklarsa çoğu zaman kadından aldığı cevap : “seni bir kardeş / dost olarak görüyorum” dur. Kadın onu dostu olarak tutmak ister çünkü yukarda yazdığım gibi sevgilisi veya eşi ile yaşadığı sorunları anlatacak içini boşaltacak bir erkek dost veya dostlara ihtiyacı vardır. Sevgili olarak kabul ederse sorunlar çıkabilir içini dökebileceği başka erkek dostlar aramak zorunda kalır.

Kadın veya erkek taraflarından birinin ötekini dost / kardeş olarak gördüğü diğer tarafın aleni veya gizlice sevgili olmak istediği ilişki türüne “Friend Zone” denir. Bu her iki taraf için sağlıksız bir arkadaşlık türüdür özellikle friend zone’da olan erkek için acı verir. Bu tür ilişkiler bazen yıllarca sürebilir. Tersinin olduğu yani kadının sevgili erkeğin dost olmak istediği durumlar da var ama yüzde olarak çok daha az. Yanlış anlaşılmasın, bu kadın – erkek arkadaşlığı hiçbir zaman mümkün değildir anlamına gelmiyor. Ancak her iki tarafın da sadece arkadaşlık beklentisinde uyuştukları durumlar yüzde olarak çok daha az. Bunun mümkün olması için paylaşım konularının olması ve birbirlerini cinsel ve duygusal yönden çekici bulmamaları gerekir.

Erkek tarafı sevgili olmak isterken kadının onu dost olarak görmesi ve erkeğin kendisini friend zone’a düşürmesi kimsenin kötü niyetinden değil, kadının sevgilisi veya eşi ile tatmin edemediği anlaşılma ihtiyacından ve erkeğin ilişkinin başında kadına hatalı yaklaşmasından kaynaklanır. Pasif erkek türü reddedilirim korkusu ile hoşlandığı kadına yaklaşmaya, flört etmeye çekinir. Arkadaş olarak yaklaşır, “ önce arkadaş olarak güvenini kazanayım sonra sevgiliye çeviririm” diye düşünür. Aslında bazen kadınlar da böyle düşünür “ önce arkadaş olarak kabul edeyim, bir süre tanıyayım, eğer güvenilir çıkarsa sevgili olmayı düşünebilirim” diye düşünebilir. Ama özellikle kadın erkeği bir kere arkadaş olarak gördü mü sonra sevgili olarak görebilmesi ve kabul edebilmesi çok zordur. Zaten ilişkinin başında flörtoz yaklaşımda bulunma cesareti olmayan erkekler kadınlarda cinsel ve duygusal istek ve sevgili olma arzusu uyandıramazlar.

Bazen yıllar geçer, kadın ilişkinin yürümediği bir sevgiliden ayrılıp başka bir sevgili ile ilişki yaşarken ona sürekli moral vermekte olan, gece geç saatlere kadar telefonda, facebook’ta, mailde ve yüz yüze onun dertlerini dinleyen, nasihat everen dost erkek, kadın hakkında “ bir gün benim değerimi anlayacak ve kollarını bana açacak, çünkü ben hep onun arkasındayım, onun kara gün dostuyum, onun sorunlarını çözüyorum, başını yaslayabileceği bir omuz veriyorum, bir gün benim değerimi anlayıp sevgilim olacak” diye kendisine telkin yapar durur. Bilmez ki kendisini friend zone’a düşüren şey ilişkinin başında kadına flörtoz şekilde yaklaşmamış olması ve devamlı ona başını yaslayabileceği bir omuz vermesidir.
Yıllar geçer bu senaryo değişmez, kadın ona sevgilisi hakkında dert yanar “ namussuz herif, bana şunu yaptı, bunu yaptı” der. Friend Zone’daki erkek dost “ evet, çok haksızlık ediyor senin gibi değerli bir kadına” der. Ertesi gün, kadın hakkında dert yandığı sevgilisi ile gene yatağa girer. Bu arada friend zone’da kadının ağlama duvarına dönüşmüş olan erkek dost boşuna ümitlenmeye devam eder, bazen yıllar boyunca.

ERKEK FRIEND ZONE'a DÜŞMEMEK İÇİN NE YAPMALI ?

Erkeğin friend zone durumuna düşmemesi için hoşlandığı kadına daha başından arkadaş olarak değil flörtoz olarak yaklaşması ve kesinlikle kendisini kadının ağlama duvarı / dert dinleme dedesi olarak kullandırmaması gerekir. Bir insan elbette dostunun derdini dinler, yardımcı olur ama bu karşılıklı beklentilerin dost olmak olduğu zamanlar geçerlidir. Bir tarafın sevgili diğer tarafın dost olmak istediği durumlarda dert dinleyen taraf friend zone’a düşer ve bir düştü mü çıkması çok zordur. Erkek flörtoz yaklaşımına karşılık bulursa ne ala, bulamazsa kesinlikle ısrar etmesi, kadını mail ve telefon bombardımanına tutması doğru değildir. Aksi takdirde taciz etmiş olur. Zaten kendisinden hoşlanabilecek bir sürü başka kadın varken hoşlanmayan kadına ısrar etmesi son derece anlamsız ve sadece başka alternatifleri olmadığını düşünen öz güveni zayıf erkeklerin yapacağı bir şeydir.

ERKEK FRIEND ZONE'dan ÇIKIP HOŞLANDIĞI KADININ SEVGİLİSİ OLABİLMEK İÇİN NE YAPMALI ?

Sevdiği kişi tarafından sadece arkadaş olark görülmek herkesin sık olarak başına gelebilecek önemli bir sorundur. Özellikle erkeklerin çoğu bu durumda ısrarcı hatta rahatsız edici bir tavra girer. Bu davranışın bir faydası olmaz bunu yapan kişi genelde alternatifi olmadığını düşünen özgüveni düşük kişidir. Ne yapılması gerektiği ise duruma göre değişir. Yeni tanıyıp hoşlandığı ve ilgi görmediği bir kişiyse karşı tarafın ilgisini çekmek için herhangi bir girişimde bulunmadan önce kişi kendisine şunu sormalı " neden ona ilgi duyuyorum onunla nasıl bir ilişkiistiyorum ? Ve " neden illa da o ?" Eğer yeteri kadar iyi bir sebep bulamıyorsa üzerinde durmamalı karşılıklı ilgi olabilecek başka birini aramalı.

 Şayet uzun süredir tanıdığı ve hoşlanmanın ötesinde sevdiği fakat karşılık görmediği bir arkadaşlık ise yani karşı taraf onu sadece arkadaş olarak görüyor veya hiç hoşlanmıyorsa ve ona onu sevdiğini söylemediyse gene kendisine onunla nasıl bir ilişki istiyorum ? diye sormalı. Eğer yeteri kadar iyi bir sebebi varsa, ( sadece seks istemek yeteri kadar iyi bir sebep değil ) yani seviyor ve uzun vadeli sağlıklı bir ilişki olma ihtimali görüyor ve ona çok değer veriyorsa yapması gereken şu :

 - bir süre ( bir ay veya duruma göre daha uzun olabilir ) kendini geri çekmek ve sevdiği kişinin üstüne düşmemek,
 - bu süre zarfında kendini sorgulamak ve neden beğenilmediğini bulmak. Kimse herkes tarafından beğenilmez ama özellikle erkeklerin hoşlandıkları kadınlar tarafından beğenilmemelerinin ya da sadece arkadaş olarak görülmelerinin sebepleri bir kaç ana başlık altında toplanabilir. Bunlar genelde çeşitli düzeltilebilir fiziksel ve davranışsal olumsuzluklardır. Kişi bunları bulup düzeltme yoluna gidebilir.
- bu kendini sorgulama ve düzeltme süreci esnasında kişi hoşlandığı kişinin üzerine düşmemeli hatta sık temas varsa teması azaltmalı aynı zamanda karşı cinsten başkaları ile çıkmalı. Bu özgüven gelişimi için gerekli.
- sorgulama ve fiziksel / davranışsal hatalarını düzeltme operasyonu 1- 2 ay gibi bir sürede tamamlandıktan sonra hoşlandığı kişi ile temas kurmalı ve bu sefer cesur bir şekilde yaklaşmalı ve ilgilendiğini belli etmeli. Sadece arkadaş olarak yaklaşırsa her şey berbat olur.
- Ne farkedecek daha önce ilgi duymayan kişi ona şimdi niye ilgi duysun ? sorusunun cevabı : daha önce ilgi görmemesinin sebepleri olumsuz ama değiştirilebilir fiziksel ve davranışsal olumsuzluklarıydı. Bunlar üzerinde çalışarak geliştirdi. Hala aynı kişi hala doğal ama karşı cinsten çoğu insana itici gelen taraflarını bulup düzeltmeye başladı.
- Buna rağmen geri çekilme ve gelişim süresi tamamlandıktan sonraki girişiminde de sevdiği kişi tarafindan reddedilir veya " sen iyi bir arkadaşımsın sana başka türlü ilgi duymuyorum " cevabı alırsa kesinlikle ısrar etmemeli ve başkasını aramalı.

Bütün bunlara ne gerek var, neden hemen ona gidip beğendiğini hatta sevdiğini söylemesin ? Sorusunun cevabı : bir süredir tanımasına rağmen hoşlandığı kişi tarafından beğenilmediği gayet açık, gidip sevdiğini ya da beğendiğini söylerse yüzde 99 reddedilir. Önce beğenilmeme sebeplerini bulup onları düzeltmeli sonra girişimde bulunmalı. Tabi bunu yapmaya değecek kadar o ilişkiye ve kişiye değer veriyorsa. Yoksa başka kapı çalması daha iyi olur. Geri çekilme ve gelişim süresinden sonra reddedilse dahi o bir çok kusurunu düzeltmiş ve karşı cinsten beğendiği başka biri ile uyum sağlama şansını artırmıştır artık. Her hâlukarda kazançlıdır.

Friend zone'a düşmemek için ne yapılmalı düşülmüşse çıkıp hoşlandığı kişinin sevgilisi olabilmek için ne yapılmalı konularını erkeklere de kadınlara da çok iyi anlatan bir kitap resmi görülen How to get out of the friend zone'dur. Internette Amazon'dan sipariş edilebilir. Friend zone'a düşmüş olsunlar veya olmasınlar tüm erkek ve kadınların okumalarını tavsiye ederim. Friend Zone'a düşmüş insanların ise mutlaka okuyup uygulamaları gereken bir kitap.


 Rasih Bensan 26 Ağustos 2013

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..