Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '14

 
Kategori
Dostluk
 

Arkadaş seçimi

Arkadaş seçimi
 

Dünyaya gelirken annemizi babamızı seçemiyoruz. Haliyle kardeş ve akrabalarda bununla bağlantılı olarak bir nevi otomatik olarak hayatımıza girerler.

Ancak arkadaş seçimi hayatın olağan akışı ile olmaz. Arkadaşlarımızı kendimiz seçeriz. Genellikle mahalleden, okuldan ya da iş yerinden arkadaşlar ediniriz. Bazıları ile çok samimi olurken bazıları ile az samimi oluruz. Bazıları ile her şeyi konuşabilirken bazıları her ne kadar arkadaşımız olsalar da her şeyi konuşamayız. Arkadaş seçimi oldukça önemlidir insanların hayatında. Özellikle büyüme döneminde ki arkadaş seçimi çok ama çok önemlidir. Çünkü ne demiş atalarımız; "bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim". Bu nedenle bir insan çevrede nasıl tanınıyorsa insanlar onun arkadaşına da bir süre sonra aynı gözle bakmaya başlayacaktır. Bu yüzden arkadaş seçiminde çevremizin düşüncelerini de dikkate almalıyız.

Hz. Emir-ül Mu’minin Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kötülerle oturmak, (insanın) iyi insanlar hakkında kötü zan beslemesine neden olur. İyilerle birlikte oturmaksa, kötüleri iyilere katar. İyilerin facirlerle (kötülük ehli olanlarla) oturması, onları facirlere katar." Demek ki arkadaş seçiminde çevremizin de söylediklerine kulak asmalıyız. Kötü olarak bilinen insanlarla yapılan arkadaşlık bizimde kötü bilinmemize sebep olur.

Mizan-ül Hikmet' de arkadaşlık ile ilgili şöyle bir ibare mevcut; "Kötü arkadaşla oturmaktan kaçın; zira o, kendisiyle birlikte olanı helak eder ve kendisiyle arkadaşlık yapanı alçaltır, bedbaht eder.” (c.5, s.299)

Allah Resulü (s.a.a) buyuruyor ki: "Salih arkadaş yalnızlıktan daha iyidir; yalnızlık da kötü arkadaştan daha iyidir."Yani iyi arkadaş yalnızlıktan iyidir ama yalnızlık da kötü arkadaştan iyidir. Sadece yalnız olmamak adına arkadaş edinmek doğru olmadığı gibi  arkadaş edinmek için arkadaş edinmek de doğru değildir.

İmam Zeyn-ül Abidin (a.s) ise kötü arkadaşları şöyle tanıtıyor: "Fasık kimseyle arkadaş olma; çünkü bir karın yemeğe veya ondan daha aza seni satar. Ahmakla dost olma; zira o sana fayda vermek isterken zarar verir. Cimri insanla dost olmaktan kaçın çünkü o kendisine en çok muhtaç olduğun zaman seni yalnız bırakır. Yalancıyla arkadaşlık yapma; çünkü yalancı serap gibidir; uzağı yakın ve yakını ise sana uzak gösterir."

İmam Ali (a.s): "Kötülerle arkadaşlık yapmak, insana kötülük kazandırır; rüzgarın pis kokulu bir yerden geçtiğinde kendisiyle kötü kokuyu başka yerlere taşıdığı gibi.” demiştir.

Peygamber efendimiz ise şöyle buyuruyor: "Kişi dostunun ahlakı üzerindedir. Öyle ise biriniz kiminle dostluk yapacağına iyi baksın”. Salih bir arkadaş dürüst olur ve güzel sıfatlara sahip olur. O güzel sıfatlardan bazıları; akıllı, güzel ahlaklı, kendiliğinden boş şeyler çıkarıp fasık olmayan, dünyaya hırslı olmayan ve arkadaşına hayırlı nasihatler eden... Ahmak, aklı kısa ve arkadaşını helake sürükleyen insanın sohbetinde de arkadaşlığında da hayır yoktur.

Gerçek arkadaş seçelim sonra arkadaş sanmıştık olmasın seçimlerimiz. Ayrıca arkadaş bir insanı rezil de edebilir vezirde. Bu da unutulmamalıdır. Ve son olarak bazen bizim görmediğimizi çevremiz görebilir. Bu nedenle çevremize karşı kör ve sağır olmayalım. Allah herkese salih arkadaşlar, arkadaşlıklar nasip eder inşallah...

 
Toplam blog
: 30
: 822
Kayıt tarihi
: 19.10.11
 
 

Öncelikle Merhaba... 1982 Zonguldak doğumluyum. Üniversite mezunuyum. Özel bir bankada yaklaş..