Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '12

 
Kategori
Bilim
 

Arkeopteriks (Archaeopteryx) nedir?

Arkeopteriks (Archaeopteryx) nedir?
 

Solda bir arkeopteriks fosili, sağda bu fosilden elde edilen bilgiye dayanarak bir canlandırma görülüyor.


Kuşlar dinozorların evrimleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Arkeopteriks, günümüzden Yaklaşık 150 milyon yıl önce yaşamış, uçabilme yeteneği  olan bir canlı türüdür. Fiziksel özellikleri bakımından kuştan çok dinozora benzer. Yakın zamanlarda kimyasal benzerliklerinin de olduğu anlaşılmıştır. İlk iki adet fosil kalıntısı 1861 yılında yani Charles Darwin Türlerin Kökeni kitabını yayınlamasından 2 yıl sonra bulunmuştur. Daha sonra 9 adet daha bulunmuştur.

Arkeopteriks için ‘uçmayı ilk olarak başaran tüylü bir dinozor’ demek mümkündür. Bu nedenle kuşların atası olarak kabul edilmektedir. Resimleri için lütfen aşağıdaki bağlantıya bakın.

http://www.baharkilic.org/page/Fosil.aspx

Kuşların dinozorların evrimleşmesi sonucu ortaya çıktığı düşüncesi bilimsel verilere dayanmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz.

1- İlk kuşların lades kemiği dışında bütün kemikleri dinozor kemikleri ile aynıdır. Ayrıca lades kemikli dinozorlar vardır.

2- İlk kuşların kemikli kuyrukları vardır.

Vücudu kuşlar gibi tüylerle kaplı dinozorlar vardır.

3- İlk kuşların dişleri vardır.

4- İlk kuşların kanatlarında üç tırnaklı pençeleri vardır.

5- Kuşlar da dinozorlar gibi yumurtlayarak çoğalır.

6- Tüylü sürüngen fosilleri bulunmuştur. Tüyler pulların evrimleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Eskiden bütün sürüngenlerin soğuk kanlı oldukları düşünülürdü. Ama son yıllarda bulunan bazı dinozor fosillerinin kuşlarınkine benzeyen tüylerle kaplı olduğu anlaşılmıştır.

7- Dinozorlarda olduğu gibi kanca şeklinde öldürücü olarak anılan bir ikinci ayak parmağı vardır.

Aşağıdaki videoda daha başka detaylı kanıtların olduğunu göreceksiniz.

http://www.youtube.com/watch?v=Oul91twiIq0&feature=player_embedded

Kuşlar da diğer canlı türlerinde olduğu gibi dinozorların bir türünün evrim geçirmesi ile ortaya çıkmıştır. Başka tür dinozorlarla akrabalık bağı vardır, ancak onlardan türememiştir. Aynı şeyi insanlar için de söyleyebiliriz. İnsan günümüz maymunlarıyla sadece akrabadır, onlardan türememiştir.

Dinozorların kuşlara evrilmesiyle ilgili iki teori vardır. Cursorial ve Arboreal Teorileri.

Cursorial Teori, avlarını yakalamak için dinozorların yerde hızlı koşmasına dayalı bir teoridir. ‘Yerde’ kelimesi vurgulanıyor, çünkü bir de ağaçta yaşayan dinozor ve canlı türleri (arboreal) vardır.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cursorial

http://vanat.cvm.umn.edu/run/

Arboreal Teori, avlarını yakalamak için dinozorların ağaç üzerinde bir ağaçtan bir ağaca atlamalarına dayalı bir teoridir. Bilindiği gibi günümüzde ağaçtan ağaca atlarken dengesini daha iyi sağlamak üzere kolları ve bacakları arasında havayı tutan deri parçaları olan memeli hayvanlar vardır. Uçmayı beceren yarasalar da –kuş değil– memeli hayvanlardır. Havada dengede kalabilme ve avı yakalayabilme özelliği bazı dinozorlarda gelişmiş ve onlara hayatta kalmak için avantaj sağlamış olabilir. Bilindiği gibi doğal seçilim, canlılara hep başkalarına göre avantaj sağladığı zaman geçerli olur.

http://en.wikipedia.org/wiki/Arboreal_theory

http://en.wikipedia.org/wiki/Arboreal_locomotion

İki teori için de uçuş özelliğinin kazanılması mümkündür. Belki ikisi de olmuştur. Nitekim yarasalar da başka bir zaman ve başka bir yolla dinozorlardan bağımsız olarak uçma yeteneğine kavuşmuşlardır. Bunun gibi böceklerin de bir kısmı uçma yeteneğine sahiptir, öyle ki aynı tür böceklerin bazısı uçar, bazısı uçmaz. Evrilmelerine bağlı olarak kanatları olduğu halde uçma yeteneği olmayabilir. Kanatlı karıncalar buna örnektir.

Bazı kuşların da kanatları olduğu halde uçma yetenekleri yoktur. Canlının küçük kanatları gövdeyi yerinden kaldıramaz. Akıllı bir tasarımcı canlılara hiçbir işe yaramayan küçük kanatlar vermek yerine objeleri tutabilme gibi bir takım yetenekler verebilirdi. Yaratılış teorisi bu gibi –körelmiş– organların varlığını açıklayamaz, ama evrim teorisi açıklar. Evrim teorisinde sil baştan yoktur, hep var olanın üzerine bir şeyler eklenir.

Aşağıdaki video bir yerde kesiliyor ama daha iyisini bulamadım.

http://www.youtube.com/watch?v=AcT-CykrAiI

(Videonun sonunda görülen kol çeşitleri kol benzerliklerine örnektir)

Bir teorinin doğruluğunun kanıtlanması halk oylaması ile olmaz. Konu insanların eğilimlerinden ve inançlarından bağımsızdır. Teori bilimsel bir gerçekse onun doğruluğunu bir kişi bile kabul etse, diğer bütün insanlar yanlış deseler bir şey değişmez. Yaratılışçılar sanki oylama ve çoğunluk sağlamakla teorinin doğruluğunun veya yanlışlığının kanıtlanacağını sanıyorlar. İki kere ikinin beş ettiğine bütün dünya inansa ne fark eder?

Su, ikisi de gaz olan iki maddenin birleşmesinden meydana gelir. Şimdi buna inanmak mı gerekir, yoksa bilimsel verilere ve kanıtlara dayanmak mı gerekir? Sokaktaki insanları kolundan tutup sorduğunuzda –bazen yapıyorlar ya – kaç kişi doğru cevabı verebilir? Bilmeyen insan doğru cevap veremeyebilir. Yaratılışlar buna inanıyorlar. İnanmaya devam etsinler. 

 
Toplam blog
: 125
: 6625
Kayıt tarihi
: 18.11.09
 
 

İstanbul 1980 doğumluyum. Yüksekokul mezunuyum. İstanbul'da oturuyorum. Dünya ve çevre hakkında düşü..