Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '11

 
Kategori
Küresel Isınma
 

Arktik buz örtüsü biraz daha küçüldü

Arktik buz örtüsü biraz daha küçüldü
 

5 Kasım 2011 buzla kaplı alan


Kolorado Üniversitesi Çevre Bilimleri Araştırma Enstitüsü’nün bir parçası olan “Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi” (NSIDC) NASA’dan aldığı destekle Kuzey Buz Denizi gözlem ve analizleri yapar.

Bu gözlemler içinde küresel ısınma konusunda en önemli göstergelerden biri kuzey kutbu civarındaki buzla kaplı alandaki değişimlerdir.   

Kuzey Buz Denizü üstünde yüzen buz örtüsü bu yılın en düşük düzeyine erişti. Buz örtüsünün alanı 9 Eylül 2011 günü 4,33 milyon kilometre kare idi. Bu yılın minimumu, kayıtların tutulmaya başlandığı 1979 yılından beri ikinci en düşük düzeye ulaştı. Buz örtüsü alanının en küçük olduğu yıl 2007 idi.

Geçtiğimiz otuz yıllık dönemde buzun iki boyutlu ölçüsü sürekli olarak küçüldü ve bilimciler bunun ana nedeni olarak küresel ısınmayı görüyorlar.  

Buz örtüsü yıllık bir döngüyle yaz dönemlerinde eriyip küçülür, kış dönemlerindeyse yeniden donup büyümeğe başlar.

Bu rakam şimdilik öncü bir bilgidir. Değişen rüzgarlar Ekimin ilk haftasına kadar buzun biraz daha küçülmesine neden olabilir.

NSIDC bu yılın buz örtüsünün durumu, koşulları ve olası nedenleri ile ilgili kapsamlı bir analiz yayınlayacak. Bu analiz, alan küçülmesinin önümüzdeki kış sezonunda yeniden donmayı nasıl etkileyeceğini ve uzun dönemli verilerin işlendiği grafiği de kapsayacak.

 1979 yılında ilk yapılan ölçümlerde bu alan 7,25 milyon kilometre kareydi. O zamana kadar buzlarla kaplı olduğu için denizden erişilmesi mümkün olmayan, karadan ise sert iklim koşulları nedeniyle gidlemeyen pek çok yere artık gemilerle gidilebiliyor.

Resimdeki beyaz buz tabakasının dışındaki turuncu sınır, buz tabakasının en küçük olduğu zaman ortalama sınırını gösteriyor.

 
Toplam blog
: 130
: 2132
Kayıt tarihi
: 28.06.06
 
 

İnsanın kendini anlatması zor, gereksiz de! Yaptığı işlere bakmak yeter, ne gerek var fazla i..