Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sonsuzluk (Osman Özeker)

http://blog.milliyet.com.tr/yasev

02 Şubat '10

 
Kategori
Futbol
 

Armasında türk bayrağı (ay yıldız) olan spor kulüplerimiz

Armasında türk bayrağı (ay yıldız) olan spor kulüplerimiz
 

Armasında Türk Bayrağı, yani ay yıldız taşıma yetkisi almış kulüplerimiz var mıdır, varsa bu yetkiyi alma hikâyeleri nasıl olmuştur.

Bu soru uzun zamandır kafamı meşgul ediyordu. Ancak günlük siyasi ve güncel konulardan kendimi de bir türlü kurtaramıyordum.

Geçenlerde Hürriyet Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, kısa da olsa bu konuya değinen bir yazı yazması sonucu ben de araştırmalarımı hızlandırarak “konunun üzerine" eğildim.

Yaptığım araştırmalar sonucu ilginç sonuçlarla karşılaştım.

İşte size Ay yıldızlı arma yaşıma yetkisi alan spor kulüplerimizin listesi:

Türkcell Süper Ligde;

Beşiktaş,

Kasımpaşa,

Bursaspor.

Bank Asya Birinci Lig de:

Karşıyaka,

TFF2. Ligde:

Elazığ spor

Eyüp spor,

Çankırı Belediye spor,

İstanbulspor.

TFF 3. Ligde:

Bingöl Belediye spor,

Ceyhan spor,

Nusaybin Demirspor,

Cizre spor,

Konya şeker spor,

Yeni Burdur Gençlik,

Beylerbeyi,

Lüleburgaz spor.

Görüldüğü gibi, toplamda 16 spor kulübümüzün armasında ay yıldız bulunuyor.

Bu spor kulüplerimizden Beşiktaş, Kasımpaşa ve Karşıyaka’nın armalarında ay yıldız taşıma yetkisinin ne şekilde verildiğine dair bilgileri sizlere anlatacağım, ancak diğer spor kulüplerimize armalarında ay yıldız taşıma kararları ve gerekçeleri hakkında yeterli ve detaylı bir bilgiye ulaşamadım.

Armalarında ay yıldız taşıma yetkisi son dönemlerde kulüplerimize “bakanlar Kurulu kararıyla” verildiğine dair bilgiler bulunmakta.

Gelelim şimdi “Türkiye’nin Üç Büyük spor kulübümüzün” armalarına ay yıldızı taşıma yetkisinin nasıl verildiği ile ilgili hikayelerine.

BEŞİKTAŞ’IN HKAYESİ:

Armasında Ay Yıldızlı Türk Bayrağı taşıma yetkisi alan Beşiktaş bu yetkiyi 1952 yılında o dönemin Başbakan’ı Merhum Adnan Menderes tarafından verilir.

Yıl 1952. Türkiye NATO’ya girme sürecinde. ABD Türkiye ile Yunanistan’ı “aralarındaki düşmanlığı yok etme” çabasında.

Başbakan Adnan Menderes Yunanistan’ı ziyaret eder ve dönüşünde Türkiye ile Yunanistan Milli Futbol takımları arasında bir “dostluk maçı” yapılması kararlaştırılır.

Ancak, ortada hazır bir milli takım yoktur. Görev Beşiktaş’a verilir. Bu takıma GS’den bir, FB’den de bir oyuncu “destek” verilir.

Yapılan müsabakayı 1-0 kaybederiz, ancak görev başarıyla tamamlanmıştır.

Başbakan Menderes, milli takım görevini üstlenen Beşiktaş Spor Kulübüne ödül olarak armasında ay yıldız taşıma yetkisi verir.

KARŞIYAKA SPOR KULÜBÜ.

Formasında ay yıldızlı armayı taşımayı en çok hak eden kulübümüz Karşıyaka’nın olduğunu kanımca herkes kabul edecektir.

İzmir’imizin “güzide bir kulübü olan” Karşıyaka 1912 yılında İzmir’de ki “azınlık kulüplerine” tepki olarak o dönemin Türk gençleri tarafından kurulmuş bir kulübümüz.

Zor şartlarda, özverili bir şekilde spor hayatını devam ettiren bu kulübümüz Kurtuluş Savaşı yıllarında tüm sporcularıyla birlikte bu mücadeleye bizzat katılmış, çeşitli cephelerde düşmanla savaşmıştır.

Düşmanın İzmir’e kadar kovalanışı esnasında İzmir’e ilk giren kuvvetler içersinde Karşıyaka’lı oyuncularda “en ön saflarda” yerlerini alarak bu mücadelede “destanlaşmışlardır.”

Savaş sonrası tekrar toparlanan Karşıyaka Spor Kulübümüz Atatürk tarafından İzmir’e her gelişinde ziyaret edilmiş, bu kulübümüze özel önem verilmiştir.

Ulu Önder Atatürk 1926 yılında bu kulübümüze “armasında ay yıldızı taşıma” yetkisi vererek Kurtuluş Savaşı esnasında gösterdikleri üstün başarıyı ödüllendirmiştir.

KASIMPAŞA SPOR KULÜBÜ

Yıl 1948. Futbolda adını pek duyuramayan Kasımpaşa, Londra’da yapılmakta olan Olimpiyat oyunlarına "Güreş" dalında katılan Milli Takımımıza Üç oyuncu vererek katılır.

Kasımpaşa Kulübümüzün üç oyuncusu Gazanfer Bilge, Mehmet Oktay ve Ahmet Kireççi diğer üç oyuncumuzla birlikte “olimpiyat şampiyonu” olarak yurda dönerler.

Dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Kasımpaşa Spor Kulübüne bu başarılarından dolayı armalarında ay yıldızlı formayı taşıma yetkisi verir.

İşte size gerçek üç büyük kulübümüzün hikâyeleri. Bence artık sorgulamamız gereken şu soru?

Türkiye’nin üç büyük spor kulübü Beşiktaş’la birlikte FB mi, GS mi, yoksa;

Beşiktaş’la birlikte;

Kasımpaşa mı?

Karşıyaka mı?

Sonsuzluk ( Osman Özeker) 02.02.2010.

 
Toplam blog
: 287
: 3107
Kayıt tarihi
: 11.07.08
 
 

1949 Konya Ereğli doğumlu olup, halen İzmir'de oturmaktayım. A.Ü. Eğitim Fakûltesi mezunuyum  Ata..