Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

04 Nisan '21

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Aromatik Bitki Yetiştirmek

Aromatik Bitki Yetiştirmek

Bahar mevsimin esintileri ve güzelliği devam ederken mutfağınız ve sağlığınız için aromatik bitki yetiştirmeye ne dersiniz? Cevabınız evet ise; size birbirinden farklı ve faydalı beş aromatik bitki önermek isterim. Haydi bu beş aromatik bitkiyi yakından tanıyalım.;

Adaçayı: Latince ismi Salvia Officinalis olan bu bitkiyi ister saksı ister bahçenizde kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Tohumdan veya fide olarak yetiştireceğiniz adaçayı bitkisinin toprağı süzek, gübreli, torflu olmalıdır. Yarıgölge yarı güneş alanlarda rahatlıkla yetişebilen adaçayı bitkileri kuraklığa dayanıklılık gösterilmektedir. Adaçayı yılda iki defa çicek açar. Aromatik kokusu ve yaprağında bulunan vitamin ve mineraller sayesinde mutfaklarda tercih edilmektedir. Özellikle yapraklarından elde edilen çay birçok rahatsızlıklara şifa olmaktadır.

Kekik: Latince ismi Thymus olan kekik bitkileri güneşli alanlarda rahatlıkla gelişmektedir. İster saksı ister bahçede kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Saksıda yetiştirmek istiyorsanız saksının derin olmamasına dikkat edin. Kekik bitkisi hem tohum hem çelik ile üretilir. Profosyonel üreticiler için tohumdan üretim oldukça kolaydır. Kekik bitkileri yerini severse hızlı büyüme gösteriri bakımı kolaydır. Yaprağında çiceğinde bulunan mineraller ve vitaminler sayesinde insan sağlığına yararlıdır. Aromatik kokusu ile kozmetik sektöründe de tercih edilmektedir.

Melisa; Latince ismi Melissa offıcınalıs olan melisa bitkileri hızlı büyüme gösterir. Melisa bitkisi rüzgarsız ve yarı gölge yarı güneşli alanları sever. Ülkemizde Ege ve Akdeniz de kolaylıkla yetişmektedir. Sıcaklığı seven bu bitki geniş ve derin toprak yüzeylerini sever. Humuslu ve kumlu topraklarda rahatlıkla gelişir. Yetişme ortamında ilkbahar mevsiminde beyaz kokulu çicekler açar. Melisa bitkileri soğuk havaları sevmez. Bu nedenle kış mevsiminde, erken donlarda bitki zarar görür. Özellikle çayını çok tüketilir. Hoş kokusu ile bahçeye mis hava verir.

Nane; Latince ismi Mentha olan bu bitkiyi tanımayan yoktur. Hem tohum hem çelik ile kolaylıkla yetiştirilir. Yarıgölge yarı güneşli alanlarda ve süzen verimli topraklarda hızlı gelişmektedir. Bahçe ve saksılarda kolaylıkla yetiştirilir. Saksıda yetiştirilen nanelerden verim almak oldukça yüksektir. Çelikle üretimi daha kolay olup tohum ile de üretilmektedir. Mutfağın vazgeçilmez bitkisi olan naneyi ister kuru ister yas olarak rahatlıkla tüketebilirsiniz

Fesleğen; Latince ismi Ocimum basilicum olan fesleğenin yetiştirilmesi kolaydır. Özellikle saksılarda yetiştirilmesinde fazla verim alınmaktadır. Ortalama 20-30 cm olarak büyüyen fesleğen bitkilerin yaprakları sıkça kullanılmaktadır. Hoş kokusu ile sinekleri kovar. İçerisinde bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde mutfakların vazgeçilmezidir. Direk güneş ışığı sevmeyen fesleğen bitkisi kumlu torflu ve gübreli toprak ister.

SEVGİ, HUZUR MUTLULUK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE….

Bir sonraki yazı SORU-CEVAP olsun… Bahçe ile ilgili sormak istediklerinizi yazın gönderin.

YÜKSEK PEYZAJ MİMARI////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

https://www.instagram.com/tasozdemirozlem

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..