Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Arpa çorbası

Arpa çorbası
 

Bir çorba tarifi daha. Bu kez yöresel bir çorba. Arpa çorbası diğer adıyla şifa çorbası. Karadenizliler bilirler nasıl lezzetli olduğunu, hele de hastayken sıcak sıcak, kaşık kaşık içildiğinde ilaç gibi geldiğini. Karadenizli olmayanlarda " arpa çorbası mı" diye garipserler. Hatta " bizim oralarda arpayı atlara yedirirler" deyip dalga geçenlerle de çok karşılaştığım olmuştur. Herkesin damak tadı başka. Hadi biz çorba yapalım.

Ön hazırlık olarak, bir gece önceden arpa seçilerek su ile kaynatılır. Barbunyalar da yine geceden suya konur. Çorbanın yapılacağı gün ; soğan ince ince doğranır. Tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Geceden kaynatılan arpa süzdürülür yıkanır. Barbunya ve arpa pembeleşen soğanlara ilave edilir. Bir müddet daha kavrulur. Su konur ve çorba kaynamaya bırakılır. Su azaldıkça ilave edilir. Arpanın pişme süresi uzundur. Bu yüzden su katma işini bir kaç kez yapmak zorunda kalabilirsiniz. Tuz ve kırmızı pul biber ilave edilir. Yine kaynatılır. Ta ki helleninceye kadar. Belki bilmezsiniz helleninceye kadar ne demek? İyice pişmek, neredeyse dağılma aşamasına gelmek demek. Ha hellenince; suyuna, tuzuna, biberine bakıp altını kapatabilirsiniz artık.

Şifa olması dileğimle, afiyet olsun.

Fotoğraf için :
http://www.toprakana.net/galeri_dosyalar/arpa.jpg

 
Toplam blog
: 78
: 2343
Kayıt tarihi
: 11.08.07
 
 

Unlarla uğraşmayı seviyorum; unutturuyor bana üzüldüğüm şeyleri. Mutfak aşkımın en kötü tarafı, işim..