Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '09

 
Kategori
Telekom / Mobil
 

Artık 112 İmdat ile acil durumlarda konumunuzu belirlemek mümkün

Artık 112 İmdat ile acil durumlarda konumunuzu belirlemek mümkün
 

Konum belirleme sistemi


Hatırlayacaksınız, geçtiğimiz ay, Uludağ'da kayak yaparken yolunu kaybeden Ümit ÖZGEN'in donarak hayatını kaybetmesi, hepimizi bir hayli üzmüştü. Hatta güpegündüz nasıl olur da kimse onu bulamadı diye bayağı canımız sıkılmıştı.

Ümit ÖZGEN, cep telefonundan ailesi ve arkadaşlarını mütemadiyen aramasına rağmen maalesef yeri ancak 10 saatte tespit edilebilmişti. Aslında Ümit, ailesi ve arkadaşlarını arayacağına 112’ yi arasaydı, kendisine ulaşılması 10 saat sürmeyecekti ve belki de bugün hayatta olacaktı. Bildiğiniz gibi, yetkililer, Ümit’e bu kadar geç ulaşılmasının sebebini''Sinyal takibi için savcıdan izin alma mecburiyeti, gecikmeye yol açtı.''Şeklinde açıklamıştı. Aslında küçük bir bilgi onun hayatını kurtarmaya yeterliydi. Nedir bu bilgi?

Artık ülkemizde, anında adres tespiti yapılmasına sağlayan bir sistem var. Bu sistem sayesinde Herhangi bir sebeple 112 Sıhhi İmdat, 155 Polis İmdat veya 156 Jandarma İmdat'ı sabit hat veya cep telefonuyla ararsanız iki dakika içinde bulunduğunuz nokta belirleniyor. Üstelik savcı izni gibi bürokratik işlemlere gerek duyulmadan.

Her gün Televizyonlarda yayınlanan bir sürü lüzumsuz magazin programları ve aptalca yarışmalar ile zihinleri boş yere işgal edilen insanlarımız, böylesine önemli ve hayati bilgilerden nedense yoksun bırakılır, anlamak mümkün değil.

Kaza, bela gibi durumlarda çok faydalı olabilecek bu yeni uygulama, 10 Kasım 2008'de yürürlüğe giren Elektronik Haberleşme Kanunu'nun 31. maddesinde yer alıyor. Yeni düzenlemeye göre;''Acil numaraları arayan kişiye ait yer tespit bilgisinin, telefon operatörleri tarafından ilgili birime anında aktarılmasını öngörülüyor.''

Telekomünikasyon Kurumu, konum belirleme imkanının, kaybolan kişilerle
sınırlı olmadığını, yangından sağlık sorunlarına, trafik
kazasından gaspa kadar hangi sebeple olursa olsun acil numarayı arayan
herkese çok kısa sürede ulaşmak mümkün olabiliyor. Aklınızda olsun yaşadığınız acil duruma göre aşağıdaki numaraları aramanız yeterli.
• 110 Yangın İhbar
• 112 Sıhhi İmdat
• 151 Kıyı Emniyeti
• 155 Polis İmdat
• 156 Jandarma İmdat
• 157 İnsan Ticareti Mağdurlarına Yardım ve İhbar Hattı
• 158 Sahil Güvenlik
• 159 Alo Karayolları
• 168 Türk Kızılayı
• 177 Orman Yangın Hattı

Acil aramalar konusunda gündemdeki bir başka proje ise tıpkı Amerika'daki (911) gibi tek numara uygulaması. Bütün yardım ve ihbar hatlarının 112'de birleştirilmesi planlanıyor. Sistem ilk olarak pilot bölge olan Antalya'da devreye girecek. Başarılı olunursa ülke genelinde de uygulanacak.

Eğer Ümit veya yakın çevresindeki insanlardan biri bu bilgiye sahip olsaydı, o, şu anda yaşıyor olacaktı…

Küçük bir bilgi daha: 112 ve 155’ i aramak hem ücretsiz hem de telefonların tuş kilidi, kilitli olsa dahi direk olarak tuşlama imkanına sahipsiniz.

Kazasız belasız günler dileğiyle.

 
Toplam blog
: 180
: 4439
Kayıt tarihi
: 01.08.08
 
 

Kısaca -Yaş Grubu Türkiye Triatlon Şampiyonu, Vegan Triatlet, Türkiye Triatlon Federasyonu Eski B..