Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '12

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Artık herkes Schengen vizesi alabilecek!

Artık herkes Schengen vizesi alabilecek!
 

Avrupa Birliği vizesi olarak bilinen Schengen vizesinin alınması, bazı tatilciler için sıkıntı verici olabiliyor. Sorun yaşamamak adına yapılması gereken basit uygulamalar var. Siz de strese girmeden kolaylıkla Schengen vizesi almak hayalindeyseniz, tavsiyelerime uyarsanız sorun yaşamadan Schengen vize alabilirsiniz. İşte tavsiyeler :

Pasaportunuzun geçerlilik süresi acaba yeterli mi?

Hangi ülkeye gidecek olursanız olun, en az 6 ay geçerli pasaporta sahip olmanız gerekmektedir. Zaman zaman vizesiz olmalarına rağmen 2-3 ay geçerlilik süresi kalmış pasaportlara Uzakdoğu ve Arap ülkeleri , girişte sorun çıkartıp ülkeye kabul etmemektedir. Zaten Schengen için böyle bir kabul söz konusu bile değildir, zira vizeyi geçerlilik sürenizin üzerine veya son bitimine kadar asla vermezler.

Vize alabilmek için ideal başvuru süresi nedir?

Artık vize alımı konusunda birçok elçiliğe şahsi gidilmemekte, aracı kurumlardan randevular alınmaktadır. Bilhassa Kurban bayramı seyahatinize en geç 3 hafta kalana kadar vize başvurularınızı yapmanızı tavsiye ederim. Zira genelde herkes aynı tarihlerde seyahati tercih ettiğinden bayram periyodu çok yoğun olmaktadır. Vize randevuları için, bazen 15-20 gün ilerisine bile tarih verilmektedir. Avrupa Birliği vizesi olan Schengen, ülkesine göre değişmekle birlikte, vize işlemleri 3 ila 7 işgünü konsoloslukça süren bir prosedürdür.  Vize ücretleri ise; her Schengen ülkesine göre değişmekle birlikte, ortalama 70 €uro – 110 €uro aralığında ücret talep edilir, buna ilave olarak da 10-15 €uro’luk randevu alma ücreti ödemeniz gerekir.

Nasıl sorunsuz Schengen vizesi alabilirsiniz?

Çalıştığınız işyeri için, talep edilen tüm evrakların eksiksiz olması gerekmektedir. Eğer çalıştığınız şirket çok kurumsal bir firma ve siz de uzun süredir istikrarla orada çalışıyorsanız vize alma şansınız otomatik olarak artmaktadır. Şirket kurumsal ve bilindik bir firma değilse, evraklarınızı yine eksiksiz getirmek şartıyla, sahip olduğunuz araba ruhsatı, tapu, menkul değerler ve özellikle de düzenli para hareketlerinin bulunduğu bir hesap cüzdan fotokopisi ibraz etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

Buna karşın örneğin maddi durumunuz çok yerinde olabilir ancak çalışmıyor olabilirsiniz, bu gibi durumlarda ise emekli iseniz fazla bir sorun yaşamazsanız. Ancak genç iseniz maddi durumunuz çok da iyi olsa, çalışmıyor olmak bir Schengen vizesi başvurusu için en riskli gruptur ve vizenin reddi ihtimali diğerlerine göre yüksektir. Vizeyi alabilmek için, anne-babaya ait işyeri evrakı ve maddi durum belirten evrakları tamamlamanızı ve yurtdışı masraflarınızı da ailenizin karşılayacağına dair ebeveyninizden alacağınız dilekçenizle birlikte sunmanızı tavsiye ederim. Öğrenci iseniz mutlaka okulunuzla ilgili, öğrenci olduğunuzu belgeleyen evraklar yanı sıra, ailenizin iş durumunu ve sizin yurtdışı masraflarınıza yine ailenizin kefalet ettiğinin belgesini verirseniz sorun yaşama ihtimaliniz en aza iner. Ailenizin maddi durumlarını beyan ederken; araba ruhsatı veya tapu ve en önemlisi düzenli işleyen bir banka hesabının fotokopisinin dosyanızda olması vize almanızı kolaylaştıracaktır.

Ailenizde örneğin anne kurumsal bilindik bir firmada sorumlu müdür ve baba esnaflık tarzı bir işle meşgulse, annenizin evraklarını elçiliğe iletmenizde fayda var. Zira elçilikler iş evrakı konusunda, ilk başta firmanın markasına, sonrasında da size referans olan ebeveynin oradaki üst düzey görevini, kaç yıl istikrarla sürdürdüğüne bakarlar.

 Okulunuz bitmiş ama işiniz yok! Eğer ailenizle seyahat edecekseniz işiniz bir nebze kolay ancak aileniz olmadan seyahat edecekseniz,  yine ailenizin evraklarını eksiksiz olarak elçiliğe iletmeniz yararınıza olacaktır.

18 yaş altında yalnız başınıza veya aileniz yanınızda olmadan seyahat edecekseniz aileden mutlaka muvafakatname istenmektedir. Bu uygulama sadece anne-çocuk veya baba-çocuk seyahat ederken de, seyahat etmeyen ebeveynin imzası ile muvafakatnamesinin iletilmesi vizeyi almanızı kolaylaştırır.

Konsolosluk görüşmeye çağırdı ise korkmayın…

Bazen konsolosluklar bilhassa ilk Schengen vizeniz ise nadiren sizi çağırıp, mülakat yapmak istemektedir. Mülakat esnasında tavsiyem; tur programınız, kayıt formunuzla birlikte belirtilen randevu saatinden 10 dakika önce hazır bulunmanız gerekir. Sorulanlara istendiği kadar ve net ifadelerle, tereddütsüz yanıt vermeniz yararınıza olacaktır. Mülakat esnasında karşılaşılan vize redlerinin çoğu istenmeyen davranış ve hareketlerde bulunma, ifade tarzındaki üsluplardan kaynaklanmaktadır. Yoksa gerçekten de bilmelisiniz ki, mülakata girmek sizin kendinizi ifadeniz açısından büyük bir artıdır ve belki de aracı bir kurum başvurduğunda  aynı evraklarla vize alamayabilecek iken, sizi gören yetkili uzun süreli vize bile verebilmektedir. Bu nedenle elçiliğe çağrıldığınızda, strese girmenize hiç gerek yoktur.

Vizeyi alır almaz, yapmanız gerekenler :

İlk yapmanız gereken, vize geçerlilik tarihlerini iyi kontrol etmelisiniz. Vizenin çok girişli yani Multiple veya tek girişli Single olup olmadığına bakın. Zira ancak Multiple yani çok girişli vize ile o ülkelere giriş-çıkış yapıp birkaç defa girebilirsiniz. Single vizeniz varsa ilk girişten sonra çıkarsanız, vize süreniz 1 yıllık bile olsa, o tarihten itibaren geçerliliğini kaybeder. Schengen ülkeleri arasındaki geçişler tek girişli vizeyi sona erdirmez ancak Schengen dışı bir ülkeye ve Türkiye’ye dönüş , tek girişli(Single) vizenin kullanımını sonlandırır. Vize süreniz örneğin 6 aylık süre içinde 30 gün konaklama gözüküyor ise ve vizeniz çok girişli ise, birkaç ülkeye girip çıktıysanız, her seferinde günlerinizi doldurup doldurmadığınızı öncelikle kendiniz kontrol ediniz.

Vizenize sakın dokunmayın!

Vize yamuk yapıştırılmış, kenarı kalkmış, imzası silik olmuş, damgası belli olmuyor, ne olursa olsun hiçbir şekilde yapıştırma, düzeltme, imzaya müdahale etme gibi davranışlarda bulunulmamalıdır. Bu davranışlar anlaşılması halinde başınıza ciddi işler açar. Bu konuda bir rahatsızlık duyarsanız vizeyi aldığınız elçiliğe giderek, zaman geçmeden düzeltilmesi için başvurmanız yararınıza olacaktır.

Vizeniz reddolsa dahi tur bedelini geri almak isteyenlere müjde!

Vize alınması konusunda hiçbir garanti olmadığından vize reddi sebebiyle tur bedelini geri iade eden, tam kapsamlı  seyahat sigortalarından yaptırmanızı tavsiye ederim. Böylelikle hem vize alamamış, hem de paranız yanmış olmaz. Tabii sigortanın geçerli olması için, seyahatinizden en az 7 işgünü önce vizeye başvurmuş olmanız şartı gerekmektedir. Her seyahat sigortası vize teminatı içermez, sigortanızı yaptırırken bu koşulu kapsadığını mutlaka teyit edin. Tavsiyelere uymanız halinde yüksek ihtimalle vizenizi sorunsuz alabileceksiniz. Buna rağmen; çok ekstrem bir durum olup  vize alamayanlar, bayram seyahatinden mahrum kalmak istemiyorlar ise, yurtdışında vize istemeyen ülkeler tercih edebilirsiniz, artık vize işlemleri ile uğraşmak istemeyen birçok tatilci gibi, siz de vizesiz bir tura kolaylıkla iştirak edebilirsiniz. Herkesin kolaylıkla, stressiz vize alabilmesini dilerim.

yurtdisiturlariuzmani@gmail.com

 

 
Toplam blog
: 33
: 4874
Kayıt tarihi
: 12.07.12
 
 

Mesleğim, 1993 yılından bu yana seyahat edenleri mutlu etmek. Turizm sektöründe Türkiye'nin en bü..