Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '13

 
Kategori
Güncel
 

Artık kadınlar mutlu olacak..

Artık kadınlar mutlu olacak..
 

Görsel internetten alınmıştır.


AİHM, kocasının soyadını kullanmak istemeyen kadınlar için emsal kabul edilecek bir karar almış. Kocasının soyadını kullanmak istemeyen Avukat Gülizar Tuncer, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurmuş. AİHM dün verdiği kararda Türkiye’nin evli kadınlara uyguladığı kocanın soyadını kullanma zorunluluğunu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özel yaşamın bütünlüğüne ilişkin 8. maddesine ve ayrımcılıkla ilgili 14. maddesine aykırı bularak Türkiye’yi mahkûm etmiş.

Dava sürecinde Türkiye, Tuncer’e davayı düşürmesi karşılığında nüfus cüzdanında kendi soyadını kullanabileceği değişiklik ve 1000 Euro’luk ödemeyi içeren “Dostane çözüm önerisi” sunmuş. Tuncer, “Dostane çözüm”e verdiği cevap dilekçesinde devletin sadece kendisini kapsayacak değişikliğini ve ödeme vaadini redderek, bir hukukçu olarak “yalnızca kendisi için değil aynı konumda bulunup da, bu durumdan ötürü rahatsızlık duyan tüm kadınları etkileyebilecek bir karar alınması gerektiğini” belirttiğinden dava AİHM’ DE görülmeye devam etmiş.

AİHM mahkûmiyetin yanı sıra ayrıca Tuncer’e 1500 Euro tazminat ve 3030 Euro mahkeme masrafının ödenmesine karar vermiş. Avukat Gülizar Tuncer, kararla birlikte Türkiye’nin iç hukukta değişikliğe gitmek zorunda olduğunu belirterek  “Türkiye şimdi AİHM kararının gereğini yerine getirmek ve mevzuat değişikliğine gitmek yükümlülüğünde. Aksi takdirde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi yaptırım uygulamak durumunda kalabilir” diyor. (Kaynak; milliyet.com.tr.)

Kadınların, özellikle çalışan kadınların büyük bir sorunuydu bu. Kadın, okulunu bitiriyor, bir işe başlıyor ya da iş yeri açıyor, mevcut soyadı ile tanınıyor ve bir gün evleniyor. Yasalarımız hemen burada devreye giriyor ve dur bakalım artık sen bu soyadını kullanamazsın diyordu. Kadın için zorlu bir süreç başlıyordu. Kocasından aldığı yeni soyadıyla yeniden tanınma telaşı. Bu arada ekonomik açıdan bir hayli zararları olduğu da inkâr edilemez. Sonrasında Medeni Kanunda değişikliğe gidildi ve 187. madde  “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir” şeklinde düzenlendi.  Ancak bu düzenleme de kadınların mağduriyetini gidermedi. Öyle ya, mevcut işyeri kayıtları, vergi levhaları, kimlikler yine yeniden değişmek zorundaydı. Bu da hayli maddi bir külfetti kadınlar açısından.

Şimdi bekleyeceğiz yeni yasal düzenlemeyi. Bu karar, Türk kadını için önemli bir kazanımdır...

04 Eylül 2013

 
Toplam blog
: 278
: 1431
Kayıt tarihi
: 20.11.10
 
 

Bir Kamu Kurumundan emekliyim. Bloğumda; yaşadıklarımı, çevremde gözlemlediğim olaylar ile kendi ..