Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Artık türban üniversitede!

Umulmadık bir anda, Başbakan ortaya çıktı ve ‘Türban bir siyasi simge olsa dahi, takanların üniversitelerde öğrenim hakları ellerinden alınmamalı.’ dedi.

Açıklama sonrası MHP elini çabuk tuttu. Yasal düzenleme için hükümete teklifte bulundu. Teklif, karşılıklı olarak parti meclislerinde görüşüldü, benimsendi ve karara bağlandı.

Yaklaşık iki haftadır ortaya atılan türban yasağının kaldırılması hususu, hafta sonunda, hükümet kanadı ve MHP tarafından, ortaklaşa yapılan çalışmalarla, yasal teklife dönüştürüldü.

Teklifte, YÖK yasasına koyulacak ek bir madde ile (17.madde), türban yasağının üniversitelerde kaldırılması sağlanacak.

Takılacak türbanın bağlama şekli, başka takı veya örtülerin kullanılamayacağı, vs hususlar; bu ek maddede belirtildiği şekilde yasallaşacak.

Konunun ortaya atılmasından bu yana CHP, Üniversite Rektörleri, Yargıtay, Danıştay ve STK temsilcileri bu uygulamanın yanlış olacağını, üniversitelere türbanla girilmesi halinde, ilköğretimlerde de benzer taleplerin olacağını ifade etmeye çalışıyorlar.

Ancak, hükümet ve MHP, düzenlemeye karşı ileri sürülen düşünceleri, duymak dahi istemiyorlar. Gidişata göre, hazırlanan türban serbestîsi teklifi yasallaşarak, yürürlüğe girecek.

Çünkü karşı düşüncede olanlar, mecliste kanunun çıkmasını engelleyecek sayısal güce haiz değiller. Ancak teklifin kabulü sonrası, Anayasa Mahkemesine giderek, aykırılık halinde, yasanın iptalini isteyebilirler.

Bu arada, muhalifler; türban adı altında yapılmak istenenlerin, aslında ülkede ters giden ekonomiye yönelecek dikkatleri dağıtmak üzere, hükümet tarafından ortaya atılan gereksiz girişimlerden biri olduğunu ifade ediyorlar.

Örneğin, büyümenin istenilen seviyede gitmemesi (yüzde 7’den, 4’e düşmesi) ve işsizliğin artması; buna bağlı sosyal ve siyasal gelişmelerde, dengelerin giderek bozulacağı endişesi, vs hususlar!

Umarım yaşanan gelişmeler, ülkemizin AB yolunda, amaçladığı hedeflere ulaşmasında önemli sıkıntılara yol açmazlar.

Çünkü herkes işini gücünü bıraktı, artık ülke olarak türbanla yatıp, türbanla kalkıyoruz!

 
Toplam blog
: 251
: 447
Kayıt tarihi
: 29.12.07
 
 

Emekli; Öğretmen, Yönetici ..