Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '11

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Artık yeter!

Blog Yazarları Tartışıyor bölümünde MB tarafından konu anlatırken eskiden beri çeşitli hatalar yapılıyordu. Elmalarla armutları karıştıran, konunun özüyle biçimini ayırt edemeyen, yönlendiren, yanlış ilişkilendiren vs. sorunlar vardı. Konu üzerine yazmaya geçmeden önce dürüst ve aklı başında bir yazarın mutlaka değinmesi gereken durumlardı bunlar. Çünkü konuyu yanlış yönlendiriyor ve yanlış yola sokuyordu. Ancak bendeniz zaman zaman bu bölümde yazdığım yazılarda bunları göz ardı ettim. Boşver, genel başlık olarak gör, öyle yaz, dedim kendime.

Ama artık bundan bahsetmek gerekir çünkü yine yeni bir konu ve yeni bir sakatlık.

Bu bölümdeki sakatlığı, başlığı yazınca açıkça görmek mümkün: Kadına şiddet gittikçe artıyor. Sizce siddeti engellemek için devlet ve toplum neler yapabilir / yapmalı?

"He, demek sen öyle diyorsun diye, biz de lop kadına şiddetin arttığını kabul edip döktürecez öyle mi?"

Siz bir konuyu tartışmaya açıyorsanız, o konuyu yönlendiremezsiniz. Kadına şiddetin gittikçe arttığını nerden biliyorsunuz? Elinizde veriniz mi var? Varsa kaynağını gösterin. Yoksa yazmayın!

Çünkü yaptığınız tartıştırmak, irdeletmek olmaz. Nabzınıza göre, farkında olun ya da olmayın, şerbet verilmesini sağlamaktır.

Bu tarzda yazacak kişiler olduğuna hiç kuşkum yok, nabzınıza göre şerbet verildiği o kadar çok durum gözledik ki. Şerbetlenmekten kim hoşlanmaz ki zaten!

Ama o kadar da uzun boylu değil artık. Bir tartışma ortamı yaratıyor olup, konuyu sakatlayan, başlıklarr atmak, sunumlar yapmak bir yere kadar olmalı, eğer gerçekten amaç buysa.

Bunu da birinin dile getirmesi lazım.

Konuya böylece girmiş olabiliriz.

Kadına şiddetin arttığını nerden biliyoruz?

Bugün bazı hastalıklar nedeniyle ölenlerin sayısının yükselmesinin  nedenini bir tıpçıya sorun, size sayacağı faktörlerden birisi, geçmişteki ölümlerin bu hastalıklardan olup olmadığının bilme araçlarının olmamasını söyleyecektir. Yani aslında, belli tipteki hastalıklardan ölümlerin artışı, bunların ölüm nedenlerinin ortaya çıkartılışıyla bağlantılıdır bir ölçüde.

Tıp artık ölüm nedenlerini çok daha kolayca biliyor, bu nedenle geçmişte nedeni bilinmeyen ölümler bugün otopsiyle vs. biliniyor. Aslında artan hastalık oranı değil, onları bilme oranıdır.

Aynı şey kadına şiddet için neden olmasın? Artık gelişen basın yayın organları ve diğer teknolojik aygıtlar belki, eskiden gizli saklı kalan kadına şiddeti çok daha ön plana çıkartıyor ve biz de, saf saf, kadının daha çok şiddet gördüğünü düşünüyoruz. Ama saf olmak zorunda değiliz? Ya da olayı kolayca basite alarak, görmek zorunda değiliz.

Bu olay o derece olabilir ki, belki kadına şiddet azalıyordur, ama basının azalma olsa bile varolanları daha çok yakalama, ve daha çok ön plana çıkarması sayesinde, bizde artıyor yolunda bir düşünce oluşabilir.

Bunu ise gazetelerin 2.3. sayfa haberlerine dayanarak anlıyamayız.

Bunların ortaya çıkması için bu söylediğim faktörleri hesaba katan bilimsel araştırmalara dayanmak gerekir.

Yoksa güya kadıncı olacağız diye, bir gerçekliği tamamiyle tersine çevirip birilerine yedirmiş oluruz.

Ben şahsen, kadına şiddet olaylarının gündemde daha sık yer alıyor olmasını, kesinlikle kadına şiddetin daha çok arttığı yolunda yorumlamıyorum. Bu ne haddimdir, ne de aklımın bir gereğidir.

Konuyu bu bağlamdan kurtarmak gerekir. Konu şu aşamada, salt kadına şiddet noktasında ele alınabilir. Eğer artıyor deniliyorsa, bunun bulgulanmış olması gerekir. böyle bir bilimsel bulgu yoksa, bunu böyle kabul etmek, saçmalamak, uydurmak, atmasyon yapmaktır.

Şunu da unutmamak gerekir. Bendeniz bir AKP karşıtı olmakla birlikte, karşıt grupların rakiplerine karşı her şeyi abartarak, ve onların aleyhine olacak şekilde kullanacağından habersiz  değilim.

Düşünce ve olgu namusu, bedenimizdeki organ namuslarından daha önemlidir. AKP'ye karşı, onların gelmesiyle birlikte daha muhafazakar bir toplumun oluştuğu ve bu nedenle bu kesimin de kadına şiddeti artırdığı az çok manipüle edilen bir durumdur. Böylelikle AKP karşıtları politik bir hareket gerçekleştiriyor olurlar. Ama bunun bilimsel bulgusallığı yoksa, bu bir karalamadır.

AKP karşıtıyım diye, kolayca AKP'yi karalayacak, düşünce ve olgu namussuzluğu yapacak değilim.

Hele elimde hiç bir bilimsel bulgu olmadan, kadına şiddet artıyor diyecek hiç değilim. Çünkü kadına şiddet olaylarının bilerek manipüle edildiğini ya da basın yaygın organlarının artık çok daha kolayca bu konulara ulaştığını düşünmek için o kadar da zeki olmaya gerek yok.

Kadına yönelik şiddetin nedenleri, bunun toplumdaki şiddetle ilişkisi, bunların genel olarak şiddetle ilişkisi, şiddetin diğer biçimleriyle bunların ilişkisi, toplumun ve devletin neler yapabileceğini ve bunların şiddet olmadan neler olabileceği gibi konular, adama daha çok yazdırır. Ama bu kadarıyla muradıma erdim.

 

 

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..