Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '22

 
Kategori
Tiyatro
 

ARTURO Uİ'NİN ÖNLENEBİLİR...

                                                            MUAMMA 

    Arturo Ui'nin Önlenebilir Tırmanışı veya Yükselişi…  (Almanca: Der aufhaltsame Aufstieg des Arturo Ui), Bertolt Brecht tarafından yazılan seyirlik bir oyun. Brecht'in 1941 yılında Finlandiya'da kaleme aldığı ve ilk kez 1958 yılında sahnelenen eseri, bize bu oyunu ustaların ustası sevgili Yücel Erten kazandırır. Ben oyunu 2014 yılında Moda Sahnede seyirdeydim. Bu hafta ise Arturo Ui'nin Önlenebilir Yükselişi oyununu tamamen kendi çabaları ile sahneye taşımış olan (MUAMMA EKİBİ) Cağaloğlu Anadolu Lisesi gençlerinin heyecanına ortak olup seyretme şansı elde ettik.

    Bertolt Brecht, oyunda gece-gündüz arasındaki ince çizgiyi kalemi ile birleştirmiş gözüküyor.  ‘CHİCAGO GANGSTERLERİ’ arasında işlenen sokakların kokusu ve korkusu bir nevi Hitlere gönderme olup Hitlerin yükselişini sahneliyor.

I.Dünya Savaşı sonrası ekonomik buhran büyük şirketler arasında amansız çıkar savaşının çarkını çevirir. Başkan ise bu çarkın içinde oyuna getirilerek suçlu duruma düşecek yargılanacaktır. Aklanmak için iş birliği yaptığı Arturo Ui ise karanlık işlerin, karanlık yüzü oluverir. Ve artık çark Arturo Ui’nin çevirdiği sömürü çarkı olmuştur. Biz ise oyunda bir ülkenin belki kaderine belki de kederine nasıl boğulduğunu seyrederiz.

    Örneğin oyunun bu kısmı ilginç gibi gözükse de yine Hitler’e yollanan bir selam olarak seyir sunuyor. Arturo Ui’nin, durmayı, konuşmayı yürümeyi eski bir aktörden ders alarak kendi üzerinde şekillendirecektir, o sahne soytarılık ve doğallığın kara mizah ile seyirciyi alt-üst ettiği sahnelerden biridir.

Devam eden bu sahnede bir bölüm vardır Arturo Ui’ni, kollarının duruşunu kırk beş derece ayarlamalıdır ki Muamma ekibi tamda sınavlar yeni bitmişken kırk dört dereceyi bulduk diyerek bu bölümü espriye çeviriverir. 44 ise kendi aralarında Malatya’ya göndermedir. Sahneyi tam da açılar ve rakamlar sarmışken matematik zümresi’ aramızda, hocalar sözlü notlarını elli girsinler de siz asıl karneleri görün, repliği salonu alkışa boğar.

Belki de bu sahne  “Kişilerin yoktur bir önemi, çerçevedir var eden o dönemi. Siz de görün resmi değil onu içine alan çerçeveyi.” Sloganının tam da zuhur ettiği noktadır.

Gelelim oyunu kendi çabaları ve olanakları ile sergileyen, okul bitiminde provalara koşan, sınav aralarında replikleri ezberleyen, oyunu içselleştiren bir gönül dolusu gence… Amatör olarak bu oyunu sahneye taşıyan gençlerimizden hangileri tiyatro eğitimi sonrası sahnelerde olur bilinmez. Fakat içlerinde ille de tiyatro diye ısrar edecek birileri muhakkak olacaktır.

 

    Muamma Ekibi bu yıl için,  Demir Demircioğlu, Dilara Şenvarıcı, Helin Türk, Ezgi Yaren Özdemir, Melis Uzunok, Ecem Çelik, Tuana Mina Sucu, Dilara Sütlü, Ece Bulut, Azra Topuklama, Fikret Başoğlu, Yaren Eda Edishan, Zeynep İnci Uysal, Dila Özata, Burçak Lal Kumanova, Deniz Sarı,  Mert Ulusoy, Nevra Çakıroğlu…  Onlar müthiş oyun çıkaran bir ekip… Oyuncuların hepsi kalpten alkışı hak edecek performanslar veriyor. Bizim teşekkürlerimiz sahne arkasındaki gizli kahramanlara, ışık ayarlamasında görevli olan gençlere, Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde gençlerin oyun sergilemesinde yardımcı olan Kadıköy Belediyesi’ne, Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi için Şişli Belediyesi’ne, emek veren birçok güzel kalbe, alkışı eksik etmeyen seyirciye, tabii ki en büyük sevgi ve saygımız Yücel Erten’e…

 

 

 
Toplam blog
: 4
: 226
Kayıt tarihi
: 15.04.16
 
 

Eğitim: Uluslar Arası Halkla İlişkiler Meslek: Modelist ..