Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '15

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Artvin seli...

Artvin seli...
 

Yağmur suyu deyip geçmeyin, çünkü o su arkasından gelen bir iki damlayla bile güçlenir ve önüne konan bütün engellerden daha güçlü olur.


Karadeniz’in en doğusunda bulunan Artvin’de, çok büyük bir sel felaketi yaşandı ve her yer yerle bir oldu. 
 
Yaklaşık yarım saat yağan şiddetli yağmur dağlarda birikti şehre ulaştığında sel halini aldı.  
 
Denize ulaşmak isteyen bu yağmur sularının hiç kabahati yok… Tek niyeti var o da yüzyıllardır gittiği yolu takip edip Karadeniz’in azgın sularına kavuşmak. İnsanoğlu rahat durmadığı için suyun gidiş yolunu projelerle değiştirdi veya bu su yataklarını kapattı. 
 
Yağmur suları ise bu sefer bildiği yoldan gitmekte direndi ve yolunda önüne gelen ne varsa yıktı ezdi çiğnedi geçti: Tüm engelleri yok saydı, evleri köprüleri araçları önünden kenara itip Karadeniz’in azgın sularına ulaştı. 
 
Şunu unutmamak gerekli; su engel tanımaz. 
 
Basit bir görünümü olduğu halde, su doğada en güçlü maddedir. Önünde engel oluşturmak mümkün değildir, akan bir suyu asla dizginleyemezsiniz önünde set kuramazsınız, çünkü akan su sürekli arkadan desteklenir. 
 
Yağmur suyu deyip geçmeyin, çünkü o su arkasından gelen bir iki damlayla bile güçlenir ve önüne konan bütün engellerden daha güçlü olur. 
 
Biz Türkler bunu çok yaparız, suyun akış yönünü değiştirir veya akış yolunu engelleriz. 
 
Baraj yapmak için bunu yaparız, yol yapmak için bunu yaparız, ev iş yeri inşa etmek için bunu yaparız, içme suyunu yerleşim yerlerine taşımak için bunu yaparız. Kısacası çıkarımız için doğayı katlederiz ve sonra başımıza felaket geldiğinde şaşırırız. 
 
Bir baraj, mühendisler tarafından ve büyük projelerle inşa edilir. Suyun akışı hiçbir zaman engellenmez, engellense bile kontrollüdür. Baraj inşasında bile su baskınları vardır, ama bu kontrollü baskınlardır. 
 
Bir dere yatağı önünü rasgele binalar inşa ederek suyun önünü kestiğimizde ise çok farklı sonuçlar elde edilir. Bu sonuçlar genelde can yakıcı olur, can ve mal kayıpları ile sonlanır. 
 
#artvin ’de bu yaşananlara şaşırmıyorum, çünkü doğanın katliamı bugünlerin geleceğini gösteriyordu. 
 
 
Toplam blog
: 120
: 522
Kayıt tarihi
: 15.12.10
 
 

His kaybı olmayan, sol tarafı felç, tekerlekli sandalyeli bir bedensel engelliyim... 1996 yılında..