Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '12

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Arzularımızı kontrol etmeyi öğrenmek

Arzularımızı kontrol etmeyi öğrenmek
 

Temelde, arzulardan oluşuruz. Gelişim ise, arzularımızı sınırlamayı öğrenmemizle olur. Ceza kullanmayan, en ileri eğitim yaklaşımları bile çocukları sınırlar, ama başka yollarla. Anne rahmindeki bebek de sınırlamalar içinde gelişir. Genelde tüm doğa bu prensip ile çalışır. Ancak bu prensibi kendi gelişimimizde uygulamadığımız zaman,  yaşadığımız sorunlardan ve sıkıntılardan kaçınamayız.

İnsanlık tam tersi bir yol izledi, tüm engelleri kaldırdı ve şu yaklaşımı benimsedi: Egonuzu serbest bırakın, diğerlerini elinizden geldiğince sömürün, tüm dünyayı kendi çıkarlarınız için kullanın. Toplum öyle bir hale geldi ki artık başkaları üzerinden milyonlar kazanmayı başaran bir kişi, en saygın kişi olarak kabul ediliyor. Modern toplumda her tür sınırlamadan vazgeçerek yolumuzu tamamen çarpıttık. Arzularımızın sınırı yok, bunu TV de, dizilerde, filmlerde, modern kültürümüzde her an görebiliyoruz. Çocuklara ve gençlere ne oluyor diye bakmak yeterli. Öyle bir nesil yetiştiriyoruz ki insanî davranış ve düşünce örnekleriyle değil insanî olmayan örneklerle besleniyorlar. Reklamların çocuklarımıza her gün sunduğu  modeller nedir?

Eğer kendimizi sınırlamayı, arzularımızı kontrol etmeyi öğrenmezsek, çöküş ve acı çekme noktasına geleceğiz. Ancak o zaman değişmemiz gerektiğini anlamaya başlayacağız. Henüz tam anlamıyla acı çekmiyor olabiliriz ama bizi bekleyen budur.

Tabii ki  çocuklar kimseyi dinlemek istemezler. Hiçbir sınırlama olmadan, her yöne gitmek isterler. Fakat yetişkinler onlara disiplin vermeye çalışırlar. Yetişkinler olarak bizim de doğadan öğrenmemiz gerekir.

Doğa bize çocukların gelişim aşamalarına göre onları nasıl, ne zaman, ne şekilde sınırlamamız gerektiğini gösterir. Eğer doğanın kanunlarını ve çocukların doğasını incelersek, her aşamada tam olarak nasıl davranacağımızı biliriz. İdeal olarak, bir eğitmen de sadece doğanın kanunlarını uygular, kendi başına yeni bir şey icat etmeye çalışmaz. Onun yapması gereken en önemli şey, gün be gün, zaman içinde, çocuğun doğasını doğa ile uyumlu hale getirmektir.

 

 

 
Toplam blog
: 78
: 427
Kayıt tarihi
: 01.11.11
 
 

Yaşam yolculuğu hepimizi farklı duraklarda indiriyor. Bu duraklara varmak için çeşitli eğitimler ..