Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Aş, iş, göç ve 2B

Aş, iş, göç ve 2B
 

“Yoğun iç göç ve çarpık kentleşmenin Türkiye’ye çok ağır faturası oldu.

Türkiye’nin sanayisini İstanbul, Bursa, Kocaeli üçgenine yığarsanız vatandaş Karadeniz, Orta Anadolu, Doğu ve Güney Doğu Anadolu’dan kalkar buraya gelir. Bunlar buradaki hazine arazilerini, vakıf arazilerini, orman vasfını yitirmiş arazilerini, hak ve hukuk benimdir demeden çünkü vatandaş başını sokacak bir dam arıyor. Tek ayak üzerinde de olsa duracak bir yer arıyor. Buraları buldu. Buralara legal- illegal demeden, bunun hukuki alt yapısı vardır, yoktur, iskanı vardır, ruhsatı vardır - yoktur demeden buralara yerleşti. Biz devlet olarak ne yazık ki vatandaşın önünde vatandaşa yol gösteremedik.”


Bu sözler 59. hükmetin Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’ye aittir. CNNTURK’te Yavuz Baydar’la yapılan söyleşi de, Sayın Pepe açıklamalarını şöyle sürdürüyor; “Alt yapısını sağlıklı bir şekilde oluşturacak planları yaparak, sosyal dokusunu oluşturarak, kent kimliği kazandıracak planlar yaparak, parselizasyonları yaparak, sosyal dokusunu oluşturarak, kent kimliği oluşturamadığımız için derme çatma 450 bin civarında binanın üzerinde bulunduğu, milyonlarca insanın yaşadığı kısaca 2/B dediğimiz orman vasfını yitirmiş araziler bu heyulayla karşı karşıya kaldı Türkiye.”


Bugün Sayın Pepe görevde değildir ama sorunun ana kaynağını tespit etmiştir. “Göç” Türkiye, “Plansız toprak ve arazi kullanımındaki” ısrarcı yanlış tutumu yüzünden -her sektörde - peşin bir kaoslar zincirini günümüze kadar beraberinde getirmiştir.


Tartışma konusu “2B” arazileri Hazine’nindir; yani kamunun. Dolayısıyla da kamu yararına değerlendirilmesi gerekir.

1961 Anayasası'nda; "bir orman parçası 15.10.1961 gününden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş yerler",

1981 Anayasası'nda; "bir orman parçası 31.12.1981 gününden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş yerler",

Yeni anayasa 131. maddesinde; "23.07.2007 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler."... orman sınırları dışına çıkartılır.”


Ormanların korunamaması, 2/B oluşumunun en önemli faktör. Ormanlar nasıl korunmalıdır? Klasik yöntemin başarısız olduğu belli. Malum, dünyada orman sadece bizde değil, “Koruyanlar nasıl koruyor?” hiç olmazsa onlara bakmak, oradan öğrendiklerimizi ülkemiz kültürü ile birleştirerek, insanı temel alan eğitim-öğretim üzerinden başlangıç yapmak şarttır.

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..