Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Asansör tekniği

Asansör tekniği
 

Verdiğim eğitimlerde bazen etkin e-mail kullanımından bahsediyorum. Konu alanı mesajı açıklamalı, mesajın ilk üç satırı geneli özetlemeli diye. Bazen de çalıştığım bir bankada üst düzey bir yöneticiye asansörde 5 kat’lık bir sürede nasıl bilgi verdiğimi anlatırım. Şimdi buradan hareketle “asansör tekniği” diye bir şey uyduracağım.

Asansör Tekniği, kısaca az, öz ve net bir biçimde mesajın karşı tarafa verilmesidir. Yani bir bilgiyi aktarmak için asansörde geçecek kadar bir zamanınızın olduğunu varsayarak o zamanı akıllıca kullanmaktır. Yani;

1. “Nasılsınız?” sorusuna nasıl cevap verirsiniz? Genelde “Teşekkür ederim siz nasılsınız?” şeklinde yanıt verilir. Aslında “Nasılsınız” diyen “Nasıl olduğunu söylemek zorundadır”. Genellikle bu soruyu “Neler yapıyorsun?” takip eder. İşte bu noktada çok kısa, az ve öz bir şekilde sizin nelerle uğraştığınızı karşınızdakinin anlayacağı en basit şekilde söylemeniz gerekir. Karşınızdaki tanıdığınızda olsa vereceğiniz yanıt kendiniz ile ilgili satış olacaktır.

2. Eğer sunum yapıyorsanız, web siteniz varsa, birilerinin tele sekreterine mesaj bırakıyorsanız, bayram tebriği mesajları yada sms’leri gönderiyorsanız veya bir yerde kendinizi tanıtıyorsanız tüm bunları kısa, etkili ve açık bir şekilde ifade etmeniz gerekir.

3. Bir toplantıda yada sunumda insanları sıkmaktansa ilgilerini çekmeye çalışırsınız. Bu yüzdende eğer kısa ve anlamlı bir şeyler düşünürseniz uzun ve sıkıcı bir görüşme sürecinden kurtulmuş olursunuz.

4. Bir şeyleri anlatırken onu parça parça anlatmakta fayda vardır. Sizin anlattığınız şeyin kimin dikkatini çekeceğini ya da bir şey satıyorsanız sattığınız şeyle hangi sebepten ilgileneceklerini bilemezsiniz. Bu yüzden bir şeyleri parça parça anlattığınızda karşınızdakinin “beklentilerini” keşfedeceksiniz.

5. Beklentilerini keşfettiğiniz kişilere daha doyurucu ve işe yarayan şeyler aktarmaya başlarsınız. Eğer gerçekten ihtiyaçlarını görecek bir şey sunabilirseniz sizin için bu görüşme sancısız ve kısa sürecek demektir.

6. Kısa ve öz bir şekilde kendinizi ya da söylemek istediğinizi ifade edebilmeniz profesyonelliğinizi gösterir. Kullandığınız kelimeler, yaptığınız vurgular ve buna bağlı vücut dili kullanımınız karşınızdakinin gözünde değerinizi artıracaktır.

7. Birileriyle yaptığınız görüşmelerden ya da sunumlarınızdan sonra hatırlanmak istersiniz. Eğer karşınızdaki insana kendiniz ile ilgili kısa ve öz bir bilgi aktaramamış onların kafasında iyi bir imaj oluşturamamış iseniz sizi hatırlamayacaktır. İnsanlar en fazla 10 kelime hatırlarlar ve bu kelimeler sizin onlara söylediğiniz ya da gösterdiğiniz şeylerden oluşur.

8. Patavatsızlık ya da karşı tarafı iyice tanımadan konuşmalarda hayal kırıklıkları oluşabilir. Siz her ne kadar kendinizi iyi ifade etmeye çalışsanız da karşınızı tanımadan onun anlayabileceği bir formül oluşturmanız zordur. Sonuçta söyledikleriniz karşınızdakinin anlayacağı kadar olacağı için onu tanımıyorsanız dikkatli olmalı tanıyorsanız ona göre davranmalısınız.

9. Birilerine kısa ve öz bilgi verdikten sonra daha detaylı bilgi vermeniz isteyip istemediklerini MUTLAKA sormalısınız. Bazı asansörden indikten sonrada sizi dinlemek isteyebilirler.

Az ve öz olup, kısa ve net bilgi vermek için birçok sebebimiz olduğu konusunda hem, fikir miyiz bilemiyorum ama ben gerçekten inanıyorum.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..