Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '07

 
Kategori
Mizah
 

Asgari geçim güldürüsü

Asgari Geçim Güldürüsü…


Oh be ya! Ne kâbustu o, yalvar, yakar, biriktir, hesapla, yaz, düzenle!

Neymiş?

Vergi iadesi alacakmışız.

Fişli ve vergi iadeli hayatı geride bırakırken yaşadığımız trajikomik konular gerçekten tam bizlikti.

Alıcı ve satıcı arasında yapılan fiş pazarlıkları çok zoruma giderdi. Üç kuruşluk avantaj için devleti kazıklamak zorunda bırakıldı millet. Konuyla ilgili her yasa küçük menfaatler adına sabote edildi. Fiş toplama kaygısına düşen çalışanların ürettikleri taktikler akılları zorlar hale gelmişti. Hatta bu işin ticaretine soyunanlara bile tanık olduk. Bu komik sürecin milletçe figüranı olmamızda ayrı bir trajediydi. Çok iyi hatırlıyorum. Fiş toplama konumunda olmayan kardeşin, fiş ihtiyacı olan kardeşiyle pazarlık yapmasını. Posta ile şehirlerarası fiş transferi yapmak da çok normaldi. Ve bu bereketli zarfların çoğu kez yerine ulaşmadan ortadan kaybolması da tuhaftı.

Tabi çok komik şeylerde yaşandı bu süreçte. Genelevden aldığı fişi zarfa koyan vatandaşın eşiyle boşanmaya varan öyküsüne tanık olduk. Umumi tuvaletçinin yazdığı fişler az mı dolaştı internet dünyasının mizah sayfalarında;

‘Büyük yaptı- 500 lira-KDV dahil…’

Şimdiki düzenleme gerçekten biraz olsun nefes aldırdı. Bir yığın çirkin pazarlığın önüne geçilmesi ötesinde herkesin muhasebeci alması zorunluluğu ortadan kalktı. Tabi fiş alma alışkanlığımızı oturtabilirsek her şey çok daha mükemmel olacak.

Şimdilerde herkesin elinde yine kağıt-kalem var ama bu kez başka hesaplar yapılıyor. Daha masum ve daha kimseleri incitmeyen hesaplar. Çocuk sayısının kıymet kazandığı yeni düzenleme daha adil gibi. Tek kaygım nüfus planlaması hesaplarımızın tutmaması. Sanki çok çocuk yapmayı özendiren bir hava var gibi. Hatta yarı şaka, yarı ciddi doğacak çocuğunun bu ilk Asgari Geçim İndirimi dönemine yetişecek mi hesabının yapılması kafamı karıştırıyor.

Hani bir atasözü vardır artık oda değişecek galiba;

‘Paran varsa çocuğun sevinsin’ yerine ‘Çocuğu varsa babası sevinsin’ denilecek galiba!

Yeni uygulamanın ulusuma daha çok, elektrik, yol, su ve mutluluk olarak geri dönmesi dileğimle esen kalın…

K.Tipioğlu.

 
Toplam blog
: 70
: 734
Kayıt tarihi
: 27.11.06
 
 

Bir şirketin H.İlişkiler sorumlusuyum. Gündeme mizahi pencereden bakmak ve ürettiklerimi paylaşmak i..