Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Asgari ücret politikası

Halen ülkemizde uygulanan asgari ücretin hangi kriterler göz önünde bulundurularak hesaplandığı kamuoyu, işverenler ve çalışanlar tarafından bilinmemektedir.

Asgari ücret; emekte aranan niteliğe, sektörün çalışma riskine, kişisel özelliklere, pazar yapısına ve özellikle şirketin faaliyette bulunduğu bölgenin, kentin yaşama endeksine göre hesaplanmalıdır.

Asgari ücretin yukarıda tanımladığım gibi hesaplanması, endüstrinin ülke geneline rasyonel dağılımını sağlayacaktır. Bölgeler arası göçün önlenmesi ile göçle oluşan sosyal kargaşayı azaltacaktır.

Alt yapı yatırımlarının belirli bölgeler yerine ülke geneline yayılmasını sağlayacaktır. Üretimdeki emek maliyetini minimize ederek enflasyonu engelleyip, dış ticarette rekabet gücünü yükseltecektir.

Asgari ücret ileriki başlıkta irdelediğim KENTİ KALKINDIRMA KONSEYİ tarafından hesaplanmalıdır.

Ayrıca çalışma yaşamına 16 yaşında bir iş yerinde başlayan gençlerin askerliklerine kadar olan çalışma süreleri, iş yerinde (sertifikalandırılacak) zorunlu eğitim alacakları şekilde düzenlenmesi emeğin nitelikli hale gelmesini sağlayacaktır. “Eğer devam edecekse” kıdem tazminatı hukukunun da bu doğrultuda değiştirilerek askerlik sonrası başlaması, iş verenlerin sosyal güvenliğe bakışını da etkileyecektir.

KADRİ KANPAK

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..