Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Asgari ücret

Asgari ücret
 

ASGARİ ÜCRET


Vicdan yasalardan daha üstündür,
Vicdanını kaybeden toplumların yasal maddelerle yaşaması bir şeyi değiştirmeyecektir. (Albert Einstein)
 
Vatandaş patron olduğunun ve maaş ödediğinin farkında olsa, devleti üretmeye ve çalışmaya zorlasa sonuç çok daha farklı olur. Çünkü vergi devletin maaşıdır. Kendi maaşına zam yapılmasını isteyen herkes gibi devlette çalışmak ve üretmek yerine kendi maaşına zam yapmayı tercih eder. Egoizmine fren koyan, açgözlülük yapmadan vatandaşına eşit davranan ülkeler refah içinde ve huzurlu olur. Ülkemiz de hiç kimse hak ettiği yerde değil. Bu düzenle ilgili bir konu. 
 
Düşük maaşla yüksek saatler çalışınca ister istemez beziyor insanlar. Buna bir de beyni tatilde olan çalışanlar eklenince hakkını arayan emekçilerin çabası boşa gidiyor ve bunlar yüzünden de garibanın çırpınışını, sesini kimse duymuyor. Umarım gelecekte tüm emekçiler emeklerinin hakkını alıp insani koşullar altında çalışırlar ve yaşarlar.
 
Açlık sınırı 4700 lira olan bir ülkenin, 1300 lira olan asgari ücreti var ve konuşa konuşa bitiremediler bu asgari ücreti, bir türlü gözlerini alamıyorlar 1300 liradan. Kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar ve para her şeyin önüne geçmiş durumda. Denetim yok, hiçbir şey değerinde değil, her şeyde fahiş fiyatlar uygulanıyor, gören bilen yok ama asgari ücrete gelince o gözler çok iyi görüyor. İyi ki Asgari Ücret diye bir şey var, yoksa neyle uğraşılırdı. İstenilene, uygun görülene zam yapılırken, asgari ücretli 1300 lira karşılığı oniki saat çalışsın, insan yerine konmasın, kendisine bir şey alamasın, çocuklarına karşı mahçup olsun, tatil yapamasın hala aldığı para çok görülüp bununla uğraşılsın. İyilik diye sunulan şeyler saplanmış birer hançer gibi sanki. Hayatın boyunca çalışmak ve temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamamak kocaman bir adaletsizliktir.
 
Asgari ücret komisyonunun toplanmasına gerek yok, olacaklar baştan belli zaten. Hükumet 30 TL artış verecek, sendikalar yüksekten gidecek, ortalama 40 TL'de anlaşacaklar, temmuzda da aynı şekilde 40 TL kadar artacak, bu rakamlar da 3-5 TL ancak oynar. Sonra diyecekler ki geçen sene zaten büyük bir artış yaptık ve kapanış. Türkiye'de her şeye para var ama sıra asgari ücretliye zam yapmaya gelince iflas ederiz. Milletvekillerine zam yapılacak olduğunda parmaklar inmez. Sıra da işçi ve emekliler, aslında tüm emekçiler olunca parmaklar kalkmaz.
 
HÜLYA ÇAKICI 
 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..