Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '19

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Asgari Ücret

2020 yılında uygulanacak asgari ücretin tespiti için  komisyon toplantıları devam ediyor. İşverenler ve işçilerin gözü bu toplantılarda.

Çalışanların bir aylık çalışmaları karşılığında alacağı ücretin an az tutarı belirleniyor. İşveren kesimi çalışanlarına tespit edilen ücret miktarından daha fazlasını ödeyebilir. Ancak, çoğu işverenler asgari ücret üzerinden ödeme yapıyor.

Tespit edilen asgari ücret bir işçinin bir ay çalışması karşılığında hak ettiği bir ücret midir, yoksa bu ücretin daha fazlasını mı hak etmektedir. İşte çalışma hayatının en önemli konusu budur. Nedense bu konuyu irdeleyen, araştıran gazeteci, araştırmacı, bilim insanı pek görülmüyor.

Ağır işkollarında çalışanlar, maden işletmeleri, ağır sanayi gibi, hafif işkollarında çalışanlar aynı asgari ücretle çalışmaktadırlar. Sorgulanması gereken bir durum. İşte tek kalemde asgari ücretin tespiti çalışanlar arasında haksızlığa neden olmaktadır.

En azından çalışanlar üç kategoriye ayrılabilir. Ağır işkolunda çalışanlar, orta ağır işkolunda çalışanlar, hafif işkolunda çalışanlar. Asgari ücreti hafif işkolunda çalışanlar olarak tespit edersiniz, bu miktara, örneğin orta ağır işkolları için yüzde otuz, ağır işkollarında çalışanlar için yüzde elli artırılarak uygulanır diyebilirsiniz. Bu tespit şeklinin daha adil olacağını düşünüyorum.

Diğer taraftan küçük esnaf ve sanatkarlarda da asgari ücret sıkıntı yaratabilmektedir. İş kapasitesi düşük ama bir eleman çalıştırması gereken bir esnafa bu asgari ücretle eleman çalıştırmakmaddi yönden ağır gelebilir. Bunlar için de daha esneklik getirilebilir.

Aslında emeğin değeri daha bilimsel yöntemlerle hesaplanabilir. Pek çok bilim insanının bu konuda görüş ve önerileri bulunmaktadır. Bu gün uygulanan sistemle emeğin sömürülmesi kaçınılmazdır. Bir üretim tesisinde, işçi, teknik ve idari personelin üretime katkısı belirlenerek ücretlendirme yapılabilir.

Resmi enflasyon oranları ile gerçek enflasyon oranlarının farklı olduğu gerçeği göz önüne alındığında çalışan aleyhine bir sonuç çıkmaktadır.

Ülkemize hayırlı olması dileğiyle.

 
Toplam blog
: 491
: 222
Kayıt tarihi
: 15.03.11
 
 

A.İ.T.İ.A Yönetim Bilimleri Fakültesini bitirdim. Kütüphaneci ve Maliyeciyim. Emekli oldum. İlgi al..