Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '20

 
Kategori
Güncel
 

AŞI BULUNDU

 

Evrende tek bir yaprak sebepsiz yere kıpırdamaz. Tek bir kuş manasız yere ötmez. Akarsular amaçsızca akıp gitmez.  Her şeyin ama her şeyin bu alemde bir nizamı intizamı vardır. Olmakta olan ne varsa Yaradanın  kusursuz ve şaşmayan programında gizlidir.

Yaradan dünyanın ilk açığa çıktığı andan  itibaren insanlığa gönderdiği  elçileri aracılığıyla yüzlerce binlerce kez mesajlar iletmiş bu mesajları anlamayan anlasa da dinlemeyen medeniyetler maalesef ki yok olup gitmiştir. Tarihte bunun birçok örneği bulunmaktadır.

Allah-u Teala’nın Peygamber Efendimiz aracılığıyla bizlere bahşettiği Kuran-ı Kerim, dünya semalarına ’’ Oku’’* ayet-i kerimesiyle inmiştir. Beşeriyetin hükmü altındaki insanlık okumanın fiziki okullarla sınırlı manasına saplanıp kalmış duvarlarını diplomalarla  sertifikalarla süsleyerek okunabileceğine kendilerini inandırmıştır. Çok boyutlu Kuran-ı Kerim'in zahiri manalarına takılı kalıp içindeki derinliğe dalamamışlardır. Dolaplarının üst raflarında sakladıkları kutsal kitabımızı maalesef ki kalplerinin üst raflarına koyamamışlardır.

Ağaçları keserek hayvanları katlederek ekolojik dengeyi bozmaya yeltenmiş,  insanlara zulmederek dünyaya egemen olmaya and içmişlerdir. İnsanlık kaolalar yanarken zeytin ağaçları kesilirken arılar yok olup giderken kendi bedenlerinden, ruhlarından bir şeyler  eksildiğini  farkedememiştir. Ellerine geçirdiklerinin kıymetini bilememiş kendi malları gibi görüp bir uçtan bir uca fırlatır atar olmuşlardır.

İnsan ‘’…Rabbin Meleklere ben Yeryüzünde bir halife var edeceğim’’* diye buyurduğu manayı öteleyip erdemden faziletten iyilik ve doğruluktan çok uzak bir hal içinde yaşamayı sürdürmüştür. İnsan bilememiştir ki izleyen vardır bilememiştir ki imtihan büyüktür. İdrak edememiştir ki malın sahibi kendisi değildir. Akledememiştir ki gün olur devran döner.

O gün oldu devran döndü.  ‘’Şu Dünya bir dağ gibidir ona nasıl seslenirsen o da sana öyle aksettirir.’’ * manası yaşanır oldu. İnsan olmanın varoluşun bütünlüğüne yakınlık kurmak olduğunu anlayamayan insanlık büyük bir imtihanla burun buruna geldi. Güç naraları atanlar  sessizliğe büründü. Sokaklarda   fink atanlar evine geri döndü. Kendisinden başka kimseyi düşünmeyenler herkesi düşünür oldu.

 Yaradan söze  ‘’Oku’’ diye başladı da insan tabelaları okudu. Işıklı panoları okudu.  Bir tek ilahi mesajı okuyamadı.  Yaradan söze  ‘’Oku’’ diye başladı da insan sağındaki solundaki herkesin özelini mahremini okudu. Bir tek kendi  ‘’öz’’ünü okuyamadı.

Şimdi  ‘’Oku’’mak  vakti.  Gerçekten ‘’Oku’’mak ... Hakikati ‘’Oku’’ mak  vakti. Olmakta olan her şey insanlığın duyması dinlemesi anlaması için… Kesret aleminin renkli ışıklarından sıyrılıp evine döndü insan artık. Ağzından çıkan ateşli sözleri maske ile susturdu artık. İçindeki virüsleri dışarı akıttı artık.

Yaradan öyle affedici öyle merhametli ki kibir haset riya ve şirk içindeki insanı tek seferde yerle bir etmedi. Çok kıymetli ve çok dönüştürücü bir imtihana tabii tuttu. Maskeni taktın susasın diye. Evine kapandın kalbinin kapısını aralayasın diye. Virüsle tanıştın içindeki kötülüklerden azat olasın diye. Ağzında çiğnediğin hazır gıdaların, üfleyip durduğun sigaranın, midene indirdiğin boyalı şekerlerin işlenmiş etlerin seni bu savaştan galip çıkarmayacağı aşikar.

Ama aşı bulundu merak etme. Aşı hep bulunmuştu zaten. Aşı senin kalbinde saklı : Sessizliğin sesinde.  Ben ona ruhumdan üfledim diyen Allah-u Teala’nın ayet-i kerimesinde gizli. Eve kapanmana vesile olan bu hastalık kalbine açılman gerektiğini söylüyor olabilir mi? Ya da virüslerin  zengin fakir ayırmadığını hastalık  karşısında tüm insanlığın eşit olduğunu fısıldıyor olabilir mi?

Şimdi anladın mı? İstediğin zaman istediğin yere gitmek,  doğada yürüyüş yapabilmek, bir arkadaşınla kahve içebilmek ne büyük bir özgürlükmüş. Şimdi anladın mı sarılmak tokalaşmak ne büyük lütufmuş . Umulur ki şükredersin. Umulur ki bundan sonra teşekkür edersin Yaradana.

‘’Her şey üstüne gelip seni dayanamayacağın bir noktaya getirdiğinde sakın vazgeçme. İşte orası kaderin değiştiği yerdir.’’ Diyen Mevlana Hazretleri bu anı işaret ediyor olabilir mi?

 Covid 19 adıyla hayatımıza izinsizce  giren bu virüs id’ini kovman egonla vedalaşman için gönderilmiş olabilir mi? Şimdi ‘’Oku’’mak vakti . Kendini  ‘’Oku’’ mak vakti. Kendinden kainatı kainattan Yaradanı Yaradandan hakikati  ‘’Oku’’mak vakti…  

Ayperi Ferda Oral / Eğitimci Yazar 

 Ankara Mart 2020

*Alak Suresi 1. Ayet 

*Bakara Suresi 30. Ayet  

*Şems-İ Tebrizi

*Hicr Suresi 29. Ayet 

Eğitimci Yazar Ayperi Ferda Oral ‘ın ‘’Yolda Bulursun Aradığını’’na internet üzerinden seçkin kitap sitelerinde bulabilirsiniz.

facebook/ayperiferdaoral

instagram/ayperiferdaoral

youtube/ayperiferdaoral

 

 

 
Toplam blog
: 103
: 6084
Kayıt tarihi
: 06.02.13
 
 

Hacettepe Üniversitesi  İngiliz Dil Öğretmenliği mezunu Ayperi Ferda Oral, üstatlardan, Metafizik..