Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '21

 
Kategori
Güncel
 

Aşı Karşıtlığı

Covid 19 pandemisinin başlaması ve çok hızlı yayılmasıyla birlikte aşı ve ilaç gibi hastalığı engelleyici çözümler aranmaya başlandı. Çünkü bu hastalık, maske, mesafe ve hijyen gibi kişilerin inisiyatifine bağlı koruyuculardan çok daha kalıcı ve kesin çözüm olacaktı. 

 

Uzun uğraşılar sonucunda aşılar geliştirilmeye başlandı. Önce üretim ve lisans problemi vardı. Yeterince aşı üretilemiyordu. Üretim kapasitelerinin artmasıyla birlikte aşılama süreci hızlandı. Ülkemizin tercih ettiği Çin aşısı Sinovac' ın başlangıçta tedarik problemi olmadığı için aşılamada dünyada ilk sıralarda yer almaya başladık. Anlaşma yaptığımız tek firma olan Sinovac teslimatları aksatınca aşılamada problem yaşamaya başladık. Çin hükümeti ülkesinde üretilen aşıların öncelikle kendi vatandaşlarına yapılmasını istediği için teslimatlar gerçekleşmiyordu. Daha sonra Biontech firması ile anlaşmaya yapıldı ve aşılama hızı çok arttı. Buraya kadar tek sorunumuzun tedarik olduğunu sanıyorduk. Ortaya çıkan başka bir sorun da aşı karşıtlığı idi.
Karşı Olma Özgürlüğü
Tüm dünya ile birlikte ülkemizde de aşılara karşı sesler yükselmeye başladı. Ülkemizde özellikle mRNA aşısı olan Biontech' e karşı tepki vardı. Yeni bir teknolojiyle üretilen mRNA aşılarının yan etkileri hakkında şüpheler vardı. ''Vücuduma ne enjekte edileceğini bilmiyorum'' cümlesini sıkça duymaya başladık. Haklıydılar! çünkü aldıkları tüm ilaçların içeriklerini bilecek seviyede uzmanlıkları vardı. Ayrıca yediğimiz yiyeceklerdeki katkı maddelerine, GDO' lu gıdalara vb hiç kafa yormuyorlardı. Varsa yoksa aşı. Ya çip takarlarsa ne olurdu halimiz. mRNA aşıları üzerinde 30 yıldır çalışmalar yapılıyor. Hatta kanser için bir umut olarak da görülüyor. Bu aşıların faz 3 sonuçları bilimsel dergilerde yayınlandı ve milyonlarca insan üzerinde test edilmiş durumda. Aşı ile Covid' in yayılımı durdurulmadıkça yeni varyantlar ortaya çıkıyor. Bu da mevcut aşıların etkinliğini düşürebiliyor. 
Aşı Pasaportu
Pek çok ülke aşı pasaportu çalışmalarına başladı. Yani 2 doz aşı olmayan kişileri ülkelerine almıyorlar. Bu uygulamanın daha ileri aşaması da 2 doz aşı yaptırmayanların konser, sinema, tiyatro, maç gibi kalabalık etkinliklere katılmasına izin verilmemesi. Buna toplu taşıma kullanımı ve kamu binalarına giriş izni verilmemesi gibi önlemler de eklenebilir. Amaç aşı olmayı özendirmek ve aşı olmayanların bulaş riskini azaltmak. Tabi ki insanlar aşı olmak zorunda değiller. Ama bu tercihleri başka insanları da etkiliyorsa kısıtlamalara ve yasaklara tabi olmak durumundalar.
 
Toplam blog
: 165
: 215
Kayıt tarihi
: 18.08.14
 
 

Gazi Üniversitesi İşletme bölümü lisans ve Mersin Üniversitesi İşletme yüksek lisans mezunuyum. M..