Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '12

 
Kategori
Kültürler
 

Aşık Yoksul Derviş'ten mektup var

Aşık Yoksul Derviş'ten mektup var
 

Aşık Yoksul Derviş sazıyla aramızda ...


Kırşehirli ünlü türkücü, saz ustası ve bozkırın  tezenesi diye destanlaşan Neşet Ertaş’ı 25 Eylül 2012 ‘de İzmir’de tedavi gördüğü bir hastanede öbür aleme gönderdik. Cenazesi ertesi günün sabahında uçakla Kırşehir’e götürüldü. Babası rahmetli Muharrem Ertaş‘ın yanına (vasiyeti üzerine ayak uçlarında) aynı mezarda dualarla ve binlerce sevenlerinin omuzları üzerinde toprağa verildi. Basında Neşet Ertaş için büyük yer verildi, televizyonlarda onun için belgeseller  düzenlendi ve gösterildi. Hakkında birçok yazılar ve şiirler yazıldı. İşte bunlardan biri de Ünlü Halk ozanı Afyonkarahpisar’dan Şemsettin Kubat / Aşık Yoksul Derviş’in yazdığı deyişidir.

Aşık Yoksul  Derviş bununla birlikte  araştırmacı yazar  (Prof.Dr.) Hayretin İvgin’in hazırladığı “Aşık Yoksul  Derviş’ten  Hz. Ali Mevlüdü-Düvaz imamlar ve Nevruziler“ adlı kitabı ve bunlarla birlikte bana özellikle kaleme aldığı el yazıyla yazılmış zarif mektubu vardır. Aşık Yoksul Derviş‘in yazdığı mektubunda aynen (aslına sadık kalarak) şunları yazıyor:   

Çok muhterem hocam, aşık, ozan yazar,

Eğitimci, kazeteci dergiler sahibi Abdülkadir Efendi,

Gönül dostu, gurban bayramınızı kutlar,

nice mutlu bayramlar temeni eyler,

sonsuz selamlarımı sunarım.

Sayın Hocam,

Biz senden çok memnunuz, Allah’ta sizlerden razı (memnun) olsun. Bizi her zaman arıyon ve her zaman hakkımızda yazıyon, Çok sağol. Aldığım haberlere göre Ankara’da bir ameliyat geçirmişsin, Allah’tan sizlere acil şifalar diliyorum. Hocam bu “Bayram” şiirimi bir de Neşet Usta’ya yazdığım şiirlerimi sizlere gönderiyorum. Şiirlerimin bir kazete (Gazete) veya dergilerde yayımlarsanız memnun olurum. Şiirlerimde  bir hata olmasın. Okumadığınız bir yer varsa bana lütfen sorabilirsiniz.

Şiirlerimle birlikte size yeni bir kitabımı da armağan ediyorum. Bu kitabımı Ankara’da Sayın Hayrettin  İvgin Bey hazırlamışlardır. Sizlere selamlarımı, hörmetlerimi  bildirir gözlerinden öperim. “ diyor sevgili  ozanım ve gönül dostu Aşık Yoksul Derviş.   

Aşık Yoksul Derviş Kurban Bayramı ve Neşet Ertaş İçin birer  şiir yazmışlar, " Bayramı" adını taşıyan şiirini bir başka yazımda değerlendireceğim. Şimdilik Neşet Ertkaş için yazdığı şiirini buraya almak istiyorum.  “Koca usta, koca ozan gönül ehli gönül ozanı karip Aşık güçlü besteci güçlü yorumcu, bozkırın tezenesi Neşet Usta“ diye yazdığı deyişini yazdığı  Türkçesiyle aynen sizlerle birlikte burada paylaşmak istiyorum: 

NEŞET  ERTAŞ' A ŞİİR

Gönüller durağı gönüldü yâri

Bir başkaydı Neşet Ertaş’ın yeri

Yirmi beş Eylül’de aldık haberi

Rahmetle anarız  Neşet Ertaş’ı

***

Ayırmadan kucaklardı herkesi

İnsanların belleğinde türküsü

Yabancı dillerde onun şarkısı

Herkes söyleyecek Neşet Ertaş’ı

***

Göçtü, gitti bozkırın tezenesi

Sanatında ustaların ustası

Mest ederdi insanları gürsesi

Denledikçe dinle Neşet Ertaş’ı

***

Güçlü yorumcular sözün ustası

yadikârdır onbinlerce bestesi

Gönül eri gönüllerin hastası

Kimse  unutamaz Neşet Ertaş’ı

***

Çağırdı yanına onu Mevla’sı

Yapıtları ağlaların ağlası

Acep nediyecek şimdi  leylası

Araki bulasın  Neşet Ertaş’ı

***

Hep gönüller coşar,durur sazına

Herkes ağlar Neşet gibi ozana

Gitti Kırşehir’den güçlü tezene

Kimse unutamaz Neşet Ertaş’ı

***

Aydos yaylasından tatlı bir şive

Sözleri gönüle verirdi şifa

Onbinlerce eser verdi  arşive

Herkes  unutamaz Neşet Ertaş’ı

***

Yoksul Derviş, tarihe ün salacak

Bu bozkırın tezenesi  çalacak

Neşet Usta gönüllerde kalacak

Kimse  unutamaz Neşet Ertaş’ı

 

Şemsettin KUBAT / Aşık Yoksul  DERVİŞ

              Afyonkarahisar  25.10.2012

Aşık Yoksul Derviş: Afyonkarahisar ili, Emirdağ ilçesine bağlı Karacalar Köyü’nde 1 Aralık 1943 tarihinde doğdu. Asıl adı Şemsettien Kubat’tır. Şiirlerinde Aşık Yoksul Derviş mahlasını kullanmaktadır. Aşık Yoksul Derviş yurdunu, memleketini ve ulusunu  seven bir halk ozanıdır. Aşıklık geleneğinin bütün yanlarını bilen, uygulayan ve yaşayan bir aşıktır. Şiirlerini Türk halk şiiri geleneğine uygun olarak yazar ve sazının tellerinde seslendirir. Dili ve Türkçesi tam bir halk dilidir. Şiirlerinde  özellikle tasavvufa  önem verir ve bir ehlibeyt  hayranı ve aşığıdır. Her ne kadar yetiştiği dini çevrenin ve mensup olduğu inanç dünyasının sözcük ve kavramları  şiirlerinin yapısını oluştursa da kullandığı dil yapmacık,yapay ve zorlama  değildir. O samimi  bir  hak ve halk ozanıdır.  

Türkiye çapında ve uluslararası alanda girdiği yarışmalarda birçok ödüler de almıştır. Aldığı bu ödüller arasında birçok birincililikler, plaketler, takdirnameler , özel  ve tüzel kuruluşlardan teşekkürnameleri vardır. Şiir sanatı içinde 55 yıldır  yaşamını sürdürüyor, sanatında gıdalanrdığı manevi saz ve söz ustaları olmuştur. Bunlardan Yunus Emre, Bacım Sultan, Hak Halili, Hacı Bektaşı Veli, onun manevi ustalarıdırlar. Aşık Deryami, Aşık Mahzuni Şerif onun söz  ustasıdır. Kendisi de bu ustaların seviyesinde bir aşıktır.

Afyon Valiliği tarafındaen Aşık Yoksul Derviş için güzel  eserler hazırlamıştır. Onun  "Hayatı,Sanatı ve Eserleri  iki cilt halinde Afyon  Kocatepe Üniversitesi öğretim görevlisi Yrd.Doç. Dr. Mehmet Sarı tarafından hazırlanmıştır.( 2010 ).  Yine kendi köyünde Aşık Yoksul Derviş  heykeli  yapılmıştır. Aşık Yoksul Derviş   bizzat bu heykelini  görmüş ve yaşamıştır. Vefalı dost  değerli halk ozanımız  aşık Yoksul Derviş’e  Allah’tan sağlıklı  uzun ömürler diliyor  ve  sevgili  bozkırın tezenesi   saz ve söz ustası Neşet Ertaş’a da   Allah’tan rahmet diliyoruz.Ayrıca sevgili Aşık Yoksul Derviş'e  de  bizleri unutmadığı için teşekkürlerimizi  sunuyoruz....

Eserlerinden bazıları :

1- Şehitlerin Anısı ( 1967 ), 2-Gönülden Seler ( 1986 ),3- Aşkın Dizeleri ( 1987), 4- Yüzbin Oldu Yarelerim ( 1989 ), 5- Dost Eline Götür Beni ( 1989 ), 6- Nefeslerin Özü ( 1993 ), 7- Hoşgörü ( 1993 ), 8- Yunusça ( 1996 ),9-  Deyişlerin Dilinden ( 1997 ), 10-  Güzelleme ( 1997 ), 11-Duygularla Nefeslerle Evrenseldir Şiirimiz ( 1999 ),  12-  Aşık Yoksul Derviş’in Hayatı ve  Edebi kişiliği   adını taşıyan 2 ciltlik eseri ( 950 sayfa ) halinde Afyon Kocatepe Üniversitesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet SARI  tarafından hazırlanmış ve bu 2 ciltlik eser, Afyonkarahisar Valiliği tarafından yayımlanmıştır ( 2010 ).

Kaynak:

( Prof. Dr. ) Hayrettin İVGİN,

Aşık Yoksul Derviş’ten Hz.Ali Mevlüdü- Düvaz İmamlar ,

Nevruziyeler- Kültür Ajans Yayınları - Ankara 2012.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..