Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '11

 
Kategori
Siyaset
 

Asıl seçim ve seçim sonucu yeni anayasa

Asıl seçim ve seçim sonucu yeni anayasa
 

Yeni bir seçim arifesindeyiz, şöyle bir TV kanallarını dolaşıyorum ne kadar çok insan konuşuyor, alanlar dolu.. Şeçim otobüsleri bezdirecek kadar hatta oy vermekten vazgeçirecek kadar gürültülü.. 

Basın memleketin batısından haberler veriyor, bizim Ali diyor Diyarbakır kapalı.. Onu tanıdıktan sonra bende kürdüm dememe yol açan arkadaş .. Oda beni benim çerkez arkadaş diye tanıştırır.. Diyarbakır kapalı ne demek dedim yine savaş var diyor.. Hiç haber yansımıyor... 

Başbakan kürt sorunu bitti demiş. Vesayet bitmedi, ergenekon çalışıyor, hala klasik demokratik koşulların dahi tam sağlanmamış olduğu bir seçime gidiliyor.. Bu seçim aynı zamanda Demokratikleşmeye ilişkin AKP den beklentilerin iyice tükendiği bir seçim.. 

Diğer yandan ülkenin bir çok yerinde anayasa toplantılarının değişik ilgi gördüğü bir süreç var; umutlanmak mümkün... Seçimden sonra anayasa... Sürekli oyalanarak tutulan bir toplum; bölük pörçük bir toplum demek daha doğru... Bir arada yaşayabilecek miyiz? 

Ergenekon davası üzerinden yapılan tartışmalar ise olaylarla kişiler arasında mesafe koymamaktan kaynaklı sorunlu yaklaşımlar üretti.. Davanın hukuki süreci ilerliyor bu önemli. 

Diğer yandan ergenekon da çalışıyor, CHP de çalışıyor MHP de çalışıyor sağda solda çalışıyor.. Bu süreçte ergenekona bulaşmış insanların hangi derecede suçlu ya da suçsuz olabilecekleri tartışması çok anlamlı değil.. Yargı bu süreci mevzuat çerçevesinde belirleyecek. Bazı sorunlu durumlar ergenekon davasının bu ülkenin ana damarı üzerindeki önemini azaltamaz. 

Ergenekonun CHP den seçimlere girmeside hangi nedene dayandırırsak dayandıralım açıkçası olumlu görülecek bişey değil.. Oligarşik vesayet yanlıları yeniden kalelerini ele geçirmek için her yolu mübah görüyor. Bu yolların içinde geçici aralıklarla AKP ile kurulan ittifaklardan beslenmekte var. 

Ergenekon konusu net benim açımdan baştan beri kendi aramızda yaptığımız tartışmalardanda okunabileceği gibi Ergenekon tamamen çözüldüğünü gördü ve yeni bir yol haritası belirledi; nerede var iseler oradan tutunmak ve ilerlemek.. Bu eski bir eski TKP taktiği.. Bu post ergenekon süreci olarak algılanıyor, bence de böyle.. Kitaplar şu bu ince ve sabırlı taktikler.. 

Yıldıray Oğur, Gürbüz Özaltınlı ve Alper Görmüş' ün son yazılarını/ yaklaşımlarını okumak bence CHP deki gelişmeler üzerinden ele alınmış olsa da ergenekonun çalıştığını algılamamızı kolaylaştırıyor. 

Yani şunu söylemek istiyorum kişiler üzerinden bakarak ülkemiz için en hayati olan davanın sulandırılmasına katkıda bulunmamaya özen göstermek gerekiyor: Asıl seçim bu, genel seçim hikaye... 

Seçimlerden sonra ise hep birlikte anayasa yapmaya.. Ergenekonu gömecek olan halkın anayasa yapması; devletin halkın devletine dönüşmesinin yolunun açılması; en azından kapının biraz aralanması; Barış için... demokrasi için zavallı liberal demokrasi için... 

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..