Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Aşılama nasıl uygulanır?

Aşılama nasıl uygulanır?
 

aşılama


Günümüzde uygulanan tüp bebek ve aşılama yöntemlerinde güdülen amaç, düzenli olarak bir yıl boyunca cinsel ilişkiye girilmesi durumlarında bebek sahibi olamayan yani kısırlık olan çiftlerdeki sorunları tespit ve tedavi etme yöntemi ile kısırlık sıkıntısını gidermek ve çiftlerin bebek sahibi olmalarını sağlamaktır.

Aşılama, genel olarak tıbbi yardımlarla gebelik oluşturulması yöntemlerinden sadece birisidir. Erkek ve kadınlarda gerekli tetkikler yapıldıktan sonra erkekten alınan spermin rahime yerleştirilip yumurta ile birleşmesinin tamamlanıp döllenme oluşması beklenir.

Semen Örneği Nasıl Verilmelidir?

Ortalama olarak 3- 4 günlük cinsel perhizden sonra aşılamada başarıyı artırmak için işlemin yapılacağı merkezde verilmesi gerekmektedir. Sperm örneği alındıktan sonra en geç 1- 2 saat içerisinde  aşılama işleminin yapılması gerekmektedir. Bu vakit içerisinde spermlerin yıkama ve ayrıştırma işlemleri yapılmaktadır.

Bu sayede sperm içerisinde bulunan rahimde tahrişe ve enfeksiyona sebep olacak maddelerden ayrıştırılmış ve rahimde oluşacak komplikasyonların önüne geçilmiş olur. Laboratuvar ortamında hazırlanan sperm, özel bir enjektör içerisinde işlemin yapılacağı yere getirilir. Sonrasında rahime yerleştirilen kanal sayesinde spermin rahime enjekte işlemi gerçekleşir.

Neden Aşılama Yapılır?

Aşılama tedavisi, rahim ağzı sorunları dediğimiz rahimde spermin geçmesine izin verecek sıvının salgılanmaması veya bu sıvıda spermlere karşı bağışıklık oluşturan antikorların varlığı durumlarında, sperm sayı ve hareketliliğinin normalden çok az olduğu durumlarda, açıklanamayan infertilite denilen durumlarda, uygulanmaktadır.

Aşılamanın Uygulanamayacağı Durumlar

Tüplerin tamamen veya kısmen tıkalı olduğu durumlarda aşılama işlemi yapılmadan önce bu sıkıntılar tedavi edilmelidir. Yumurtlamanın gerçekleşmediği durumlarda yumurtlama enjeksiyonel işlemler sonucunda gerçekleştirilmeden aşılama yapılamaz. Yapılan semen testlerinde menide sperm bulunamaması durumunda tedaviye başlanamaz.

Semen örneğinde oldukça az sperm bulunması ve bu spermlerin hareketliliklerinin yok denecek kadar zor olması durumlarında aşılama tedavisine başlanamaz.

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..