Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Aşılama nedir ve nasıl yapılır?

Aşılama nedir ve nasıl yapılır?
 

Aşılama nedir


Aşılama, sebebi olmayan kısırlıklar da çiftler doğal yolla bebek sahibi olamıyorsa gebelik oluşması için ilk yapılan kısırlık tedavisidir.Aşılama,erkekten alınan spermin kadının rahmine yerleştirilmesi ile uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Bir yıl içinde hiçbir korunma yönteminin kullanılmamasına rağmen çocuk sahibi olamayan ailelerde kısırlık problemi olabilir. Problemi bulmak için yapılan ilk aşama sperm analizidir. Kadında ise hormon testleri ve rahimin incelenmesidir. Eğer yapılan bu incelemeler sonunda kısırlığa neden olan bir faktör bulunamamış ise genç yaştaki hastalara yapılan ilk uygulama aşılama yöntemidir.

Aşılamayı kısaca açıklamak gerekirse, cinsel ilişki olmadan erkekten alınan spermleri kadın üreme organlarının içine yerleştirmektir. Bu tedavi yöntemi veterinerler tarafından da çok eskiden beri uygulanan bir tekniktir.

İki tip aşılama tekniği vardır.

İNTRASERVİKAL İNSEMİNASYON( ICI), taze ve hiçbir uygulamadan geçmemiş meninin enjektörle veya kanül kullanarak rahim ağzına yerleştirilmesidir.

İNTRAUTERİN İNSEMİNASYON (IUI), spermlerin yıkanması daha çok etkili olur. Kimyasal maddeler kullanılarak yıkanan spermler kanül ya da enjektör yardımı ile rahmin içine yerleştirilir. Bu uygulamalar kişiye ağrı vermez.

AŞILAMA ŞARTLARI NELERDİR?

Aşılama yönteminin başarılı olması için bazı gerçekler vardır. İlk olarak spermin dölleyeceği bir yumurtaya sahip olunmalı. Kadın hastalarda yumurta problem yaratmamalı. Yumurta bozukluğu olan hastalarda bir takım uyarıcı ilaçlar kullanılır. Daha sonra çatlama iğnesi yapılarak bu sorunlar önlenir. Hastalarda çekilen rahim filmi ile tüplerin açık olup olmadığına bakılmalı ve yumurta ve spermin
buluşması sağlanmalıdır.

Aşılama yöntemi yapılacak hastalarda erkeğin sperm sonuçlarında hiçbir problem olmamalı. Menide eğer hiç sperm yok ise bu işlemi yapmanın da bir önemi yoktur. Başarı sağlanamaz.

Gebelik gerçekleşmiş ise gebeliğin tutunmasını olumsuz etkileyen patolojik bir sorun olmamalı.

Aşılama için gereken şartlar:

    Yumurta ve tüplerin çalışması şart
    Meni analizleri kusursuz olmalı.
    Rahim içini çevreleyen zarda patolojik bir sorun olmamalı.

Aşılama yönteminde başarı oranı

ICI günümüz şartlarında pek kullanılmayan bir yöntem olup normal cinsel ilişkiyle çocuk sahibi olabilme şansını genel olarak % 2 artırır.

IUI ise, çiftlerde ki kısırlık nedenine bağlı olarak değişim gösterir. Normal cinsel ilişki ile çocuk sahibi olamayan çiftlerde aşılama yöntemi ile %5 – 20 oranında artış sağlanabilir. Gebelik şansında uygulamaların sayısı ne kadar fazla olursa şans o kadar artar. Aşılama yönteminin uygulama sayısında bir sınırlama yoktur. Ancak 6 seferden fazla denenmemesinde yarar vardır.

Kısırlık ve evlilik süresi oldukça uzun ise aşılamanın denenmesine gerek yoktur. Tüp bebek tedavisi ile başarılı gebelikler sağlayabilir.

Doğum kontrolü için kullanılan hiçbir yöntem ile kısırlık oluşturmaz. Kontrol yöntemlerinde biri olan 3 aylık hormon içerikli iğneler gebe kalmayı bir kaç ay erteleyebilir. Fakat hiçbir şekilde kısırlık gibi sorunlara neden olmaz.

Prof. Dr. Bülent Tıraş

http://www.tupbebekailesi.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..