Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '15

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Aşılama tedavisi yöntemi ve uygulama şekli

Aşılama tedavisi yöntemi ve uygulama şekli
 

Aşılama Tedavisi Yöntemi ve Uygulama Şekli


Aşılama tedavisi, normal yollarla gebe kalmayı denemiş ancak başarılı olmamış çiftlerin başvurabileceği bir yardımcı üreme yöntemidir. Çiftlerin bebek sahibi olamadığı durumlarda, başvurabilecekleri birçok yöntem bulunur. Aşılamada bunların arasında uygulanan en pratik yöntemdir. Aşılama yönteminin tıp dilindeki adı ise artifisiyel inseminasyon’dur. Bir sene boyunca korunmadan ve düzenli olarak cinsel ilişkide bulunanan ancak gebelik sağlayamayan çiftlerde kısırlık sorunundan söz edilebilir. Aşılama yönteminde ise, bu soruna oldukça basit çözümler bulunabilir. Aşılama kısaca, sperm hücrelerinin rahim içerisine bırakılmasıdır. Aşılama tedavisinin başarı oranı ise yüzde 20'dir.
 
1. Aşılama hangi durumlarda uygulanır?
 
Aşılama pek çok kısırlık sorunlarında uygulanabilir bir yöntemdir. Oldukça pratik ve daha ekonomik bir yöntem olması açısında genellikle ilk olarak tercih edilen yöntem, aşılamadır.
 
Genellikle:
 
Düşük sperm sayı ya da hareketlilik oranı (Erkek faktörü).
 
Endometriozis.
Açıklanamayan kısırlık sorunları
Rahim ağzı ile ilgili sorunlar
Sperme karşı antikor mevcudiyeti(İmmünolojik İnfertilite).
Kadında yumurtlamanın olmaması ya da yetersiz olması ( Ovulatuar Faktör ).
Cinsel işlev sorunları
Aşılama yöntemi, bu sorunların tamamında ilk seçenek olarak uygulanabilecek bir yöntemdir. Ejakülasyon (boşalma) problemi olan erkeklerde de aşılama kullanılabilen yöntemdir. Boşalma sorunlarına; şeker hastalığı, multiple sclerosis, travma, retrograd ejakülasyon ismi verilen idrar torbasına spermlerin boşaldığı hastalık, mesane boynu ameliyatları, kullanılan çeşitli ilaçlar yol açabilmektedir. Aşılama oldukça pratik bir işlemdir ancak yapan uzmanın bu konuda mutlaka tecrübeli ve bilgili olması gerekir.
 
2. Aşılamanın yöntemleri var mıdır?
 
Aşılama yönteminin de kendine özgü teknikleri bulunmaktadır.
 
Aşılama iki farklı yöntemle uygulanabilir. Bunlar:
 
intraservikal (ICI)
 
İntrauterin(IUI)
 
Bu iki yöntem arasındaki en göze çarpan fark ise sperm yıkama uygulamasıdır. İntraservikal inseminasyon adı verilen aşılama yönteminde baba adayından elde edilen sperm örnekleri hiçbir işlem görmez ve enjektör aracılığı ile ya da özel üretim kanüller ile kadının anne rahim ağzı kısmına ya da vajinal bölgesine yerleştirilir.
 
İntrauterin inseminasyon aşılama yönteminde ise;
 
Erkekten elde edilen sperm örnekleri yıkanır ve etki oranı artırılır. Sonrasında ise enjektör aracılığı ile ya da özel üretim kanüllerle anne adayının rahmine yerleştirilir. Her iki yöntemde de anne adayının ağrı duymayacağı ve kısa sürede tamamlanan yöntemlerdir.
 
Aşılama yöntemi zorlu bir işlem mi?
 
Aşılama işlemi her ne kadar basit ve hızlı olsa da yine de her halükarda öncelikle doğal gebelik yollarının denenmiş olması tavsiye edilmektedir. Gebe kalmak istenen sürenin üzerinden bir sene geçmiş ve halen olumlu sonuç alınamamış ise gerekli testlerin yapılarak aşılama yönteminin denenmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Aşılama yöntemi oldukça basit ve günümüz teknolojilerine göre hemen hemen hiç ağrısız bir uygulama yöntemidir.
 
Aşılama yöntemi hangi şartlarda uygulanır?
 
Aşılama yöntemi herkese uygulanmaz. Uygulanması için erkekte sperm ve kadında yumurta üretiminin bulunması gerekir. Şayet yumurta ya da sperm hücrelerinden birinde sorun varsa, ilk olarak bu sorunun düzeltilmesi için çalışılmalıdır. Ardından ise aşılama işlemi yapılmalıdır. Böylelikle başarı şansı olası olacaktır.
 
Gerekli tetkik ve tahlillerin yapılmaması halinde çiftlerin birden fazla aşılama denemesi ancak olumlu sonuç alamaması sebebiyle yaşayabilecekleri psikolojik sorunlar çifti kötü yönde etkileyebilecektir. Bundan dolayı da işlemi uygulayacak doktorun bütün tavsiyelerine uyulması gerekir.
 
Aşılama tedavisi uygulanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
 
Aşılama uygulamasından öncesi dikkat edilmesi gereken çeşitli durumlar vardır.
 
Erkeğin sperm hücresinin sağlıklı ve yoğun şekilde etki edebilmesi adına işlem öncesinde, 3 gün boyunca alkol, uyuşturucu ya da ilaç kullanılmaması gerekir. Bu gibi faktörler spermin kalitesini olumsuz etkiler. Hatta bazen çeşitli enfeksiyonların da oluşmasına yol açabilir.
 
Kadının da aynı şekilde işlemden önce ilgili bölgeye losyon, krem gibi yabancı maddeleri uygulamaması gerekir. Rahime ulaşılması aşamasında bu gibi yabancı maddeler, enfeksiyonlara yol açabilir.
 
Operasyonun ciddiyetinin farkında olunmalıdır. İşlem aşamasında size söylenen talimatları yerine getirmeye çalışın.
 
Aşılama ne kadar sürer?
 
Aşılama yöntemi oldukça kısa sürede tamamlanabilen bir yöntemdir. Bir kaç dakika içinde yapılabilen bu işlem sırasında anne adayı uyuşturulmaz. Herhangi bir ağrı duymayacağı basit bir işlemdir. Jinekolojik muayene pozisyonundaki kadının vajinal bölgesine yerleştirilen ekipmanlar, enjektörün rahim içerisine kolaylıkla girmesine yardım eder. Oldukça kısa bir süre içinde gerekli spermleri yerleşeceği bölgeye uygulayan uzman, işlemi birkaç dakikada bitirir.İşlem ardından ise hasta yarım saat kadar dinlenir ve ardından günlük yaşantısına geri dönebilir. Uygulama ardından gelişen olumsuz ve beklenmeyen durumlar zaman kaybetmeden doktora bildirilmelidir.Aşılama ardından yaşanan olumsuz durumların görülme sıklığı oldukça nadirdir. Aşılama tedavisinden başarılı neticeler alamamış anne adayları 3 kere aşılama tedavisini deneyebilir. 3 deneme ardından ise tüp bebek yöntmeine başvurmaları gerekir.
 
Aşılama için yapılacak gerekli tetkikler
 
Erkek için:
 
Sistemik ve lokal fizik muayene
Semen analizi
Sperm sayısı ve hareketliliği
Detaylı morfolojik değerlendirme
Yıkama sonrası sperm değerleri
İleri tetkikler
Serolojik testler
MAR testi
Hormon profili
 
Kadın için:
Sistemik ve lokal fizik muayene
Tubal geçişin saptanması (HSG, laparaskopi)
Hormon profili
FSH, LH (Adetin 2 ila 4. günü arasında)
Prolaktin
TSH
Progesteron (Adetin 21. günü)    
 
 
 
Op. Dr. Serdar Koç 
 
 
Toplam blog
: 56
: 3026
Kayıt tarihi
: 26.09.13
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Serdar Koç http://www.serdarkoc.net ..