Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Aşılama yöntemi kaç kez uygulanır?

Aşılama yöntemi kaç kez uygulanır?
 

aşılama yöntemi


Genellikle pek çok çift uzun bir süre bebek sahibi olmak için uğraşırlar ve sonunda bebek sahibi olmak için ise aşılama yöntemine başvurmaktadır. Çoğunlukla aşılama yöntemi uygulanacak hastalar da en pratik olan ve en risksiz olan aşılama yöntemdir. Ancak aşılamayöntemi ise çiftlere belirli bir sayıya kadar uygulanmaktadır.

Özellikle aşılama yönteminin sayısı çiftin hem ekonomik durumuna hem de ihtiyaçlarına göre sayıları ayarlanabilmektedir. Fakat aşılama yönteminin anne adayına uygulanabilmesi için mutlaka bir kanalının ya da bir tüpünün açık olması gerekmektedir.

Eğer anne adayının kanalında ya da tüplerinin herhangi birisin de kapalılık durumu söz konusu ise aşılama sonrasın da gebelik oluşmayabilmektedir. Mutlaka aşılama uygulanılacak anne adayının öncelikle bir rahim filminin çekilmesi gerekmektedir. Ayrıca günümüz de aşılama yöntemi için kabul edilen sayı ise 2 ya da en fazla 3 kez aşılamanın yapılması görüşündedir. Eğer bu aşılama yönteminden sonra gebelik oluşmamış ise ya da aşılama sonrasın da sonuç alınamayan çiftler de daha sonraki aşama olarak özellikle tüp bebek tedavisinin uygulamasına geçilmelidir.

Aşılama yöntemi nasıl uygulanmaktadır?

Genel olarak aşılama yöntemin de anne adayının gebe kalma şansının arttırılması için yumurtalıkların uyarılması hususun da ilaçlar kullanılmaktadır. Anne adayının yumurtlama günün de ise eşinden meni alınmaktadır. Daha sonra alınan bu meni özel bir teknik kullanılarak spermlere ulaşılır. Spermler alınarak ince bir boru ile anne adayının rahim boşluğuna iletilir. Aşılama işlemi genel olarak ağrısızdır. Önemli olan anne adayının tüplerin açık olmasıdır ve ayrıca rahim boşluğuna bırakılan sperm sayısının yeterli olması gerekmektedir. Özellikle aşılama yöntemi sonrasında anne adayının gebe kalma şansı ise %20 civarındadır.

Peki, aşılama tekniğinden her çift yararlanabilir mi?

Kesinlikle hayır. Çünkü ilk dikkat edilecek husus ise aşılama yönteminin yapılabilmesi için anne adayının hem tüplerinin açık olması hem de yumurtlama bozukluluğunun olmaması gerekmektedir. Eğer çok ciddi derece de sperm problemi yaşayan erkekler var ise aşılama yönteminin uygulanması oldukça zor olmaktadır. Mesela evli olan bir çift genellikle her ay düzenli olarak gebelik yakalama şansı ise %3 civarın da olmaktadır.

Prof. Dr. Bülent Tıraş

http://www.tupbebekklinigi.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..