Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

25 Nisan '18

 
Kategori
Köpek Psikolojisi
 

Aşırı Havlıyorsa Problemi Olabilir

Aşırı Havlıyorsa Problemi Olabilir
 

Eğer köpeğiniz aşırı havlıyorsa, davranış sorunu olabilir!..

Bilimsel araştırmalara göre, köpek sahiplerinin % 33'ü köpeklerinin aşırı havlamasıyla alâkalı sıkıntılar yaşıyor...

Havlamak, normal şartlarda köpeklerin doğal iletişim ve davranış yapılarının bir parçası...

Lâkin gereğinden fazla havlamaları çoğu zaman davranış problemleri, yaşadıkları ortam ile ilgili uyumsuzluklar ya da başka sorunlarla bağlantılı olarak ortaya çıkabiliyor...

Bu problemi kontrol edebilmek ve engelleyebilmek için, öncelikle havlama sebebini anlamak gerekiyor.

Uyarı havlaması: Genellikle herhangi bir tehlike karşısında veya yabancı bir şahıs geldiğinde sahibini uyarmak içindir. Bu davranış çoğunlukla hayvan sahibinin bebeklikten itibaren köpeğe bu yönde cesaret vermesiyle gelişir. Uyarı havlamaları tehlikeye neden olan unsurun yaklaşmasıyla beraber sıklaşır.

Korku ve saldırıyla ilgili havlamalar: Genellikle düşük volümde ve hırlama eşliğinde duyulur. Bu özellik, uyarı ile korkuya dayalı havlamaları ayrıştırmak açısından hayli önemlidir.

İlgi çekme amaçlı havlama: Daha ziyade yavru köpeklerde görülür; ısrarcıdır, kontrol altına alınmazsa ileri yaşlarda bir davranış problemi olarak karşınıza çıkabilir.

Oyun ve heyecan esnasında havlamalar: Genellikle kısa ve keskin olup, oyunun heyecanı ile köpeğin keyif almasından kaynaklanır.

Kendini tanıtmak için havlaması: Sesini duyduğu diğer köpeklere verdiği "ben buradayım" anlamındaki cevaptır.

Sıkıldığı zaman havlaması: Daha çok, enerji harcamak istediğinde ve çevre ile daha interaktif bir ilişki yaşamak istediğinde ortaya çıkar.

Yalnızlık ve kaygı ile havlaması: Genellikle sahibinden uzak kaldığı zamanlarda yaşadığı ayrılık korkusu ile ilgilidir. Kaygı ile mücadele etmek ve güçlü hissetmek amaçlıdır. Oldukça yüksek tonda ve uzun süreli olabilen bu havlamalar genellikle komşuları da rahatsız eder.

Ürkme ve şaşkınlıkla ilgili havlamalar: Köpeğin aşina olmadığı veya aniden çıkan seslere karşı tepkisel bir durumdur.

Patolojik havlamalar: Yukarıda bahsi geçen havlamalar dışında, genellikle ayrılık kaygısının ya da diğer davranış hatalarının engellenememesi ve patolojik bir vaziyet almasından kaynaklanan davranış problemlerine bağlı havlamalardır. Bu durumdaki köpekler genellikle aşırı gergin olur. Çevrelerinde hareket eden en ufak şeye dahi şiddetli şekilde havlarlar ve kendilerine yaklaşan insan ya da diğer canlılara aşırı heyecanlı ve yüksek sesle, normal ötesi tepkiler verirler. Eğer havlamayla birlikte asabiyet de izleniyorsa, öncelikle bu asabiyetin ve ardında yatan sorunların çözülmesi gerekir.


Köpeğin havlamasını azaltmak istiyorsak, öncelikle onun huzurlu olmasını ve sahibine itaat etmekten keyif almasını sağlamalıyız. Bilhassa yavru köpekleri yanınıza çağırıp severseniz, hele de yere yatırarak yanınızda durmasını sağlarsanız, havlama problemini çözme konusunda doğru yoldasınız demektir. Zira köpekler yatarken daha az havlarlar.

Köpeğiniz havladığı zaman ona yüksek sesle "HAYIR!" diye bağırmanız, sorunu çözmek yerine daha da şiddetlendirebilir. Çünkü köpeğiniz, yüksek sesle bağırmanızı "yaşasın, sahibim de havlayarak bana katılıyor" şeklinde algılayacaktır.


Evdeki ya da köpeğin bulunduğu ortamdaki herkesin ortak kullanacağı bir kelime seçerek, bunu sabit olarak normal ses tonu ile köpeğe susması için komut olarak kullanabilirsiniz. Mesela, "YETER" veya "TAMAM" gibi.

Davranış değişikliği zaman isteyen bir uygulamadır. Bu sebeple sabırlı olunması gerekir. Köpeğinize sinirlendiğinizde, davranışını değiştirme şansını da kaybedebilirsiniz.

Onu pozitif yönde motive ederek havlama ile alâkalı davranış değişikliğini hem daha hızlı, hem de sağlıklı ve kalıcı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Uygun davrandığı her sefer onu ödüllendirip, sevgi ve mükâfat sözcükleri ile severek bunu daha da kolaylaştırabilirsiniz.

Köpeğinizin havlamasını oyun olarak kullanmak veya havladığı zaman onu kucağa almak gibi gereksiz ya da aşırı ilgili davranışlar, havlama problemini çözmek yerine, içinden çıkılması güç bir hale getirebilir.

Havlama ile ilgili davranış düzenlemesi eğitimlerinizi, 5-10 dakikayı geçmeyecek sürelerle ve sık olarak uygulamalısınız. 

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..