Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Doktor Betül Şengör

http://blog.milliyet.com.tr/dr.betulsengor

09 Haziran '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Aşırı Terlemeyi Nasıl Önleyebilirim?

Aşırı Terlemeyi Nasıl Önleyebilirim?
 

Aşırı terleme yani hiperdrozun bilinen iki formu vardır. Birincisi lokalize olan formdur ve belirtilen net bir sebebi de yoktur. Ancak hiperhidrozu olanların üçte bir ila yarıya yakınının akrabalarında da aynı sorun görülebilmektedir. Bu da kalıtsal bir neden olduğunu düşündürmektedir. En sık koltuk altlarında, daha sonra el ve ayaklarda görülmektedir. İkinci form daha nadir görülmekle beraber tüm vücutta yaygın olabilmektedir. Bu tip hiperhidrozda ise sıklıkla altta yatan başka hastalıkların(hipertiroidi-guatr gibi) olduğu gözlenmiştir.

Hiperhidrozu olanlar yüksek miktarda ter üretirler. Bu da el, ayak, göğüs veya koltuk altının (vücudun etkilenen yerine bağlı olarak) sürekli olarak ıslak olması demektir. Bazı danışanlarımızın dediği gibi; “ insanlarla tokalaşmaktan çekiniyorum, ellerim sürekli terliyor”, “çizim yaparken elimin altına peçete koymam gerekiyor”, “ayaklarım sürekli terlediği için bir başkasının yanında ayakkabımı çıkartamıyorum” veya “gömleğimdeki ter izlerinden dolayı toplantılarda ceketimi çıkartmak istemiyorum” cümlelerinden anlaşıldığı gibi normal günlük aktivitelerin sürdürülmesini zorlaştırabilir.

Hiperhidroz için ne yapabilirim?

Kendi başınıza alabileceğiniz bazı önlemler: Sizi serin tutacak giysi seçin. Doğal pamuklular serin tutar ancak teri emerler ve ıslak kalırlar. Gün içerisinde giysi değiştirmeye çalışın. Çalışma ortamınızı serin tutun ve iyi havalandırın. Terlemeye yol açan yiyecek ve içecekten uzak durun. Stres, gerginlik ve endişe herkes için genel bir problemdir. Hiperhidrozu olanların bu durumlarda terleme ile ilgili başka zorlukları da olur. Gün içerisinde stresi nasıl azaltacağınızı düşünebilirsiniz, aktivitelerinizi dikkatli planlayıp ve dinlenmek için zaman ayırabilirsiniz. Hiperhidrozun direk ter kokusunu arttırdığı doğru değildir; ter kokusunun nedeni terin ciltte uzun süre kalmasına bağlı olarak gelişen bakteri üremesidir. Ter kokusu kişisel temizliğe verilen önemle giderilebilir; gerçi sürekli terleyen biri için bu kolay olmasa da etkili ve basit bir önlemdir.

Tedavisi var mıdır?

Bölgesel hiperhidroz tedavisinde bazı deodorant ve spreyler kullanılabilir ancak bunlar sadece kısa süreli etki gösterirler, iontoforez denilen bir dermatolojik metod el ve ayaklardaki hiperhidroz için kullanılabilir. Ancak bu metod da haftada en az iki kez uygulanma gereği ve etkinin kalıcı olmaması nedeniyle tedavi başarısı ve hasta memnuniyeti açısından yeterli olmayabilir. En radikal tedavi terleyen bölgedeki ter bezlerinin cerrahi metotlarla çıkarılmasıdır. Ancak bu metod çoğu hasta için zahmetli ve tercih edilmeyen bir alternatiftir. Son yıllarda başarısını daha çok gösteren tedavi şekli botulinum toksin uygulamasıdır. Deri altına kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama 100 ünite enjekte edilen botulinum toksin ter bezlerine ulaşan sinirlerin çalışmasını geçici süre bloke ederek ter bezlerinin ter üretimini bölgesel olarak engeller. Botulinum toksin yapıldığı bölgedeki duyu hislerini etkilemez sadece ter bezlerini etkiler.

DR.BETÜL ŞENGÖR'ÜN "CİLDİNİZ İÇİN GENÇLİK SIRLARI" BAŞLIKLI KİTABI TÜM SEÇKİN KİTABEVLERİNDE.

Bu kitapta A’dan Z’ye cildinizle ilgili merak ettiğiniz her şeyi bulacaksınız.

 

 
Toplam blog
: 153
: 496
Kayıt tarihi
: 12.11.12
 
 

1998 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olan Dr. Betül Şengör,  1999 – 2003 yı..